Prof.Dr.Suat Dede Yumurtalık Kanseri Erken Tanısında HE4 Testini Anlatıyor

Yayın Tarihi : 2018/06/14 02:46 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/27 10:06 •

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Suat Dede, yumurtalık kanserinin erken tanısında kullanılan HE4 testi hakkında Tahlil.com okurlarını bilgilendirdi.

Prof.Dr.Suat Dede Yumurtalık Kanseri Erken Tanısında HE4 Testini Anlatıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Suat Dede, yumurtalık kanserinin erken tanısında kullanılan HE4 testi hakkında Tahlil.com okurlarını bilgilendirdi.

Yumurtalık (over) kanseri, kadın hastalıkları ile ilişkili kanserler arasında 2. en sık kanser olma özelliğindedir ve ne yazık ki geç fark edilen bir kanser türü olduğu için genellikle geç teşhis konmaktadır. Bu nedenle araştırıcıların en çok üzerinde durduğu nokta yumurtalık kanserlerinin erken tanınmasını sağlayacak bir belirteç bulabilmektir.

Bu amaçla, çeşitli yumurtalık kist veya tümörlerinin kanser olup olmadığı konusunda, ayırt edici bazı testler geliştirilmiş ve şu ana kadar üzerinde en çok çalışılan ve kullanılan tanısal belirteç ise “CA125” adı verilen bir antijen olmuştur. Ancak CA 125 sadece yumurtalık veya rahim kanserlerinde değil, diğer bazı iyi huylu hastalıklarda (örn. endometriozis, myomlar, enfeksiyonlar) veya adet dönemi ya da gebelik gibi tamamen doğal bazı durumlarda da yükselebilmektedir.

CA 125 ve benzeri biyolojik belirteçlerin yumurtalık kanserlerinin taranmasındaki bu yetersizliği bilim insanlarını daha net sonuçlar veren farklı biyo belirteçlerin keşfine doğru yöneltmiş ve bu araştırmaların sonucunda umut vaat eden yeni bir biyo belirteç ortaya konmuştur: HE4 (Human Epididymisprotein 4)

HE4 ’ün yumurtalık kanseri taramasında kullanıma girmesi 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde onaylanmasının ardından gerçekleşmiş ve ayrıca herhangi bir yumurtalık kist veya tümörünün kanser olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan ROMA (Risk of Malignancy Algorithm) algoritmasının bir bileşeni olarak kullanılmaya başlanmıştır. HE4 özellikle seröz veya endometrioid tip olarak adlandırılan yumurtalık kanserlerinin erken tanısı veya taramasında etkindir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır.

Kadınlarda görülen yumurtalık kanserinin erken tanısı hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?