Sinüzit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yayın Tarihi : 2017/03/15 18:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/01 11:02 •

Başta bulunan ve burun çevresini saran sinüslerin iltihaplanması sonucunda boşlukların tıkanmasından dolayı hissedilen hastalık sinüzit olarak adlandırılmaktadır.

Sinüzit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Başta bulunan ve burun çevresini saran sinüslerin iltihaplanması sonucunda boşlukların tıkanmasından dolayı hissedilen hastalık sinüzit olarak adlandırılmaktadır.
Ağır nezle ve alerjik durumlarda sinüzite sıklıkla rastlanır. Kişide yoğun baş ağrısı, gözlerde zonklama ve akıntıya neden olur.
Hastalığa uygun tedavi ile iyileşme gözlenir.

Yüz Kemikleri Yapısı Nasıldır?

Gerçek gurmeler yemekleri yemeden önce koklar ve içindeki baharatları keşfeder, şiddetli kustuğunuzda burnunuzdan dahi kusmuk çıkabilir, mukus ağızdan balgam, burundan sümük olarak çıkabilir, burnunuz kanadığında ağzınıza kan tadı gelir. Bunların hepsinin sebebi ağız ve burunun tek bir boşluğa açılıyor olmasıdır.

Yüz kemikleri; göz çukuru, burun ana kemiği, çene kemiğinin kafatası kemiğine bağlanması ile olur. Burun ut tarafı, kulak kepçesi kemik değil kıkırdak yapılardır. Dolayısıyla ağız ve burun boşluğu birleşiktir. Ağızda tat almayı sağlayan reseptörler, burundan gelen kokuyu da sınıflandırabilirler. Bu sebeple sinüzit hastalığı solunum yolu ile bağlantılı olduğundan; hem ağızda hem burunda hastalık durumu meydana getirir.

Sinüzit Nasıl Olur?

Mukus, goblet hücreleri adı verilen akciğer kısmı tarafından üretilir. Bunun amacı, solunum yoluna dışarıdan gelen mikropları tutarak bunların akciğere ulaşmasını engellemektir. Bu sebepledir ki; sinüzit rahatsızlıkları; rüzgarlı, soğuk havalarda, saçlar ıslakken soğuğa maruz kalma durumlarında daha fazla artar. Akciğerin yolunu kapatan bu mukus tabakaları mikrapları tutar ancak bunların dışarı atılması için bu mukus tabakasının solunum yollarından dışarı atılması gerekir. Bunu yapmanın yolları da ya ağız ya burundur. Balgam atma veya sümükle dışarı çıkması desteklenmelidir.

Aksi takdirde bu atıklar sinüs boşluğu adı verilen, burundan yükselip alına doğru giden kısımda depolanır. Bu depolar boşaltılmadığında başta bir basınç oluşturur. Bu bölge gözlere yakın olduğu için göz damarlarını sıkıştırır ve gözlerde ağrı, zonklamalara sebep olur.

Ayrıca beyni de sıkıştırdığı için baş ağrısı, damar atması gibi ağrılara sebep olur.

Sinüzitten Nasıl Korunulur?

Sinüzitten korunmak için en önemli unsur başı soğuktan korumaktır. Soğuk havalarda kafanızı sarmalı, bere kullanmalısınız. Özellikle deniz suyu, yoksa evde kaynamış suya atacağınız yoğun tuzla burunu açmak ve devamlı yıkamak yine sinüsleri boşaltacak ve rahatacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?