Sıtma (Malarya) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/10 17:09 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 15:44 • Yazar: İrem Yücel
Sıtma (Malarya),  parazitler yoluyla insanlara bulaşan bir hastalıktır.
Sıtma (Malarya) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Sıtma (Malarya),  parazitler yoluyla insanlara bulaşan bir hastalıktır. Plazmodium cinsi bir parazit, insanın kan hücrelerine girerek Sıtma’yı bulaştırır. İnsanda Sıtma hastalığını oluşturan bu parazit anofel cinsi bir dişi sivrisinektir. Anofel cinsi dişi sivrisineklerin Sıtmalı kişiden emdiği kanı sağlam kişilere taşıması yoluyla bulaşır. Sıtma genel olarak tropikal veya subtropikal iklime sahip olan coğrafyalarda görülen bir parazit enfeksiyonudur.

Sıtma (Malarya) daha çok yağmurlu mevsimlerden sonra ortaya çıkar. Su birikintilerinden, iyi havalandırılmayan nemli yerlerden bulaşır. Vücut direnci düşük olan veya sağlıklı beslenmeyen kişilere daha kolay bir şekilde bulaşabilir.

Sıtma (Malarya), anofel cinsi dişi sivrisinek dışında insandan insana bazı yollarla da bulaşabilir. Kan aldırma (kirli iğne ile), sıtma taşıyan kişiden sağlıklı kişiye kan nakil etme veya organ nakil etme, temiz olmayan enjektörle (şırınga) ilaç uygulama veya anneden plasenta ile bebeğe geçme yoluyla da Sıtma bulaşabilir.

Sıtma (Malarya), ülkemizde eski yıllarda en önemli sağlık sorunlarından biri sayılmıştır. Daha sık olarak Çukurova’da ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülmüştür. 1926 yılında Sıtma ile baş etmek için çalışmalar başlatılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ve UNISEF işbirliği sayesinde sıtma hastalığının yayılımı ülkemizde büyük ölçüde kontrol altına alınabilmiştir.

Sıtma (Malarya) Belirti ve Bulguları Nelerdir?

-Birkaç gün süren baş ağrısı

-Kas ağrısı

-Halsizlik

-İştahsızlık

-Titreme, yüksek ateş ve terleme nöbetleri geçirme. (Titreme döneminde şiddetli üşüme, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma görülür. Titreme dönemi daha kısa sürer. Ateş 40 derece ve üzerine çıktığında kişi yüksek ateş dönemine girer. Bu dönemde ise belirtiler: deride kuruluk, baş ağrısı, su kaybından dolayı aşırı susama hissi, bilinç kayıpları ve sayıklamadır. Bu döneminde sonunda terleme dönemi başlar. Terleme döneminin başlamasıyla ateş de düşmeye başlar. Hastada aşırı şekilde yorgunluk ve halsizlik vardır. Sıtma’nın ileri evrelerinde karaciğer büyümesi, dalak büyümesi, sarılık, kilo kaybı ve kansızlık görülebilir.

Sıtma’nın (Malarya) Tedavisi Nedir?

Sıtmada hastalığın şiddeti, görülen belirtiler, hastalığı bulaştıran parazitin çeşidine göre tedavi yolu belirlenir. Tedavide antibiyotikler ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar verilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?