Sosyal Anksiyete Nedir? Okul Başarısını Nasıl Etkiler?

Yayın Tarihi : 2016/05/21 05:44 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/16 10:04 •

Kişinin sosyal yaşam sırasında sebepsiz olarak duyduğu baş edilemez kaygı, korku ve panik durumu sosyal anksiyete olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal Anksiyete Nedir? Okul Başarısını Nasıl Etkiler?

Kişinin sosyal yaşam sırasında sebepsiz olarak duyduğu baş edilemez kaygı, korku ve panik durumu sosyal anksiyete olarak tanımlanmaktadır.
Geçmiş yaşantısında toplum içerisinde utanacağı veya rahatsız olacağı bir durum yaşamış kişilerde oldukça sık görülmektedir. Sosyal anksiyete yaşayan kişilerde sosyal iletişim sırasında ani duygu patlamaları, utangaçlık veya ortamdan uzaklaşma eğilimi sıklıkla görülmektedir. 

Kişi Sosyal Bir Varlıktır

İnsan, doğası gereği; sosyal olmaya, sevmeye, ilgilenilmeye ihtiyaç duyar. Bu sebeple her birey; kendini mutlu hissettiği ortamlarda bulunmak ister. Ancak bir de kişinin zorunda olarak bulunduğu ortamlar vardır. Bu ortamlarda rahat değilse, kendini yeterince ifade edemiyor veya fikirleri değer görmüyorsa, insanlar tarafından yok sayılıyorsa; sosyal anksiyetenin başlaması için uygun ortam oluşmuş oluyor.

Ya da kişi bulunduğu ortamda aslında memnundur ancak yaşadığı bir olay (düşme, çarpma, anlaşmazlık, sağlık problemi, dış görünüşte bir değişim gibi) beklediğinden fazla tepkiye sebep olmuş olabilir.

Bu durumlarda kişiler artık o sosyal ortamda bulunmak istemezler ve zorunda olarak bulunduklarında da başarısızlık sergilerler. Çünkü zihinlerinde devam eden sürekli ortamdan ayrılma düşüncesi ve sürekli vakit sayma kaygısı; kişinin algılarını kapatır.

Okul Çağında Sosyal Anksiyete

Özellikle okul çağında sıklıkla görülen bir durumdur sosyal anksiyete. Bu durumdaki öğrenciler; bildikleri halde soruları doğru algılayamaz ve doğru cevap veremezler, okuldan ayrılma süresini saydıklarından okulda anlatılan derslere zihnini veremez ve en kolay konuları dahi anlayamaz. Bu durum çocuğu başarısızlığa iter.

Bu durumdaki çocuklar iki seçenekle karşımıza çıkar; ya ilgi çekmek ve varlığını kabul ettirmek için okula uygun olmayan davranışlar sergiler, ders başarısızlık durumları her seferinde daha çok gerilemelerine sebep olduğu için beraberlerine daha çok öğrenci çekerler ve sınıf düzenini bozarlar.

Diğer bir yolda ise çocuk yok sayılmayı ister. Şahsen soru sorulmadığı sürece hiçbir etkinliğe katılmaz, hiçbir soruya cevap vermez, ilgi çekici ve renkli kıyafetler giyinmez, saçını ve tarzını asla değiştirmez, çoğunlukla koyu renk kıyafet giymeyi, bere takmayı yani görünmez olmayı tercih ederler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?