Tahliller Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/05/28 22:52 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/26 19:42 •

Tahlil; analiz etmek, ayrıştırmak anlamındadır. Tıbbi tahliller de hastalıkların tanısı, takibi ve taramalarında baş vurulan tanı yöntemleridir. Bu yazımızda kan tahlillerin neden yapıldığına dair bilgiler bulabilirsiniz.

Tahliller Neden Yapılır?

Kan Tahlili Nedir?

Kan tahlili, kanınızda bulunabilecek maddeler ve hormonların laboratuvar analizidir. Diyabet veya yüksek kolesterol gibi bir hastalığınız varsa , bu hastalıkların nasıl seyrettiğine dair ve durumu ne kadar iyi yönettiğinizi takip etmek için kan tahlilleri yaptırabilirsiniz. Rutin kontrolleriniz için veya hasta olduğunuzda da bunları yaptırabilirsiniz.

Kan tahlilleri çok yaygındır. Kan tahlilleri sağlığımızın nasıl seyrettiğine dair önemli bilgiler verir. Bu tahliller ile, böbrekleriniz, karaciğeriniz, kalbiniz veya tiroid bezi gibi organlarınızın ne kadar iyi çalıştığı öğrenilir.

Kanser, diyabet, koroner kalp hastalığı ve HIV/AIDS gibi hastalıkların teşhisine yardımcı olunur. Aynı zamanda tedavinizde kullanılan ilaçlar ve yöntemlerin sizi iyileştirmek için işe yarayıp yaramadığını öğrenebilirsiniz.

Kan tahlilleri aynı zamanda, kanama veya pıhtılaşma bozukluklarını teşhisi ve takibinde de yer alan önemli unsurlardan biridir. Bu tahliller ayrıca, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla mücadelede sorun yaşayıp yaşamadığınız hakkında da önemli bilgiler verir.

Demir eksikliği anemisi, pernisiyöz anemi, aplastik anemi veya hemolitik anemi gibi kansızlık olarak da bilinen anemi türleri  teşhis edilebilir.

Kan tahlillerinin önemli yararlarından biri de , kronik sağlık durumlarını ve hastalıkların takip edilmesidir. Bu şekilde aynı zamandai hastalık ve sağlık sorunları da  erken evrelerinde tespit edilebilir.

Kan Tahlili Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın kan testleri aşağıda belirtilmiştir:

Hemogram olarak da  adlandırılan tam kan sayımı
Kan kimyası testleri (Biyokimya testleri) 
Kan enzim testleri
Kalp hastalığı riski için kan testleri
Kanser tanı ve takibinde kullanılan kan testleri

Kan testleri doktorunuza birçok bilgi verebilir. Kanınızdaki bazı elementlerin normal aralıkta olup olmadığını görebilir. Ancak çoğu durumda kan testleri, doktorunuzun bir sağlık sorununu teşhis etmek için ihtiyaç duyduğu bilgilerin yalnızca bir kısmını oluşturur. Başka tür testlere de ihtiyacınız olabilir.

Kan Tahlili Hazırlığı

Çoğu kan tahlil türü için hazırlanmanıza gerek yoktur. Bu testler normal koşullar altında kanınızın nasıl olduğunu görmek içindir.
Bazı kan tahlilleri için ise, kan testinden önce belirli bir süre yemek yememeniz ve şekerli sıvılar içmemeniz gerekecektir. Bu genellikle testten önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yememek veya içmemek anlamına gelir. Bu testler genellikle sabahın erken saatlerinde planlanır.

Kan Tahlil Prosedürü

Kanınızı test etmek için bir hemşire veya laboratuvar teknisyeni, kan örneği almak için bir iğne kullanacaktır. İğneleri görmek sizi tedirgin ediyorsa  bunu söyleyin. Bunu ifade etmeniz kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kan alım işlemi sırasında başka bir yere bakabilir ve dikkatinizi dağıtmaya yardımcı olması için bir aile üyenizi veya arkadaşınızı yanınızda getirebilirsiniz.

Çoğu durumda numune kolunuzdaki bir damardan alınır. Genelde oturacak veya uzanacaksınız. Yumruk yapmanız istenebilir. Kan alma görevlisi kolunuzun etrafına bir lastik bant bağlayacak ve bir damar gördüğünde alanı temizleyecek ve ardından iğneyi yerleştirecektir. Küçük bir batma hissedebilirsiniz. Kan alma görevlisi yeterince kan aldıktan sonra iğneyi çıkaracak ve bölgenin üzerine yapışkan bir bandaj koyacaktır. Kanamayı durdurmak için bölgeye sıkıca bastırmanız istenebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?