Trombosit Testi, Plt Testi Nedir,Normal Değerleri Nelerdir?

22.06.2018 08:00
Trombosit testi ile ilgili gelen soruların son günlerde artması üzerine sıkça merak edilen bir kan testi olan Trombosit ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirelim istedik
A

Trombosit testi ile ilgili gelen soruların son günlerde artması üzerine sıkça merak edilen bir kan testi olan Trombosit ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirelim istedik.
Trombosit testi, kan sayımı yani hemogram testi sırasında çalışılan parametrelerden biridir. Koagülasyon sistemi ve hemostaz bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir kan testidir.
Trombosit veya kan pulcukları kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarıdır. Trombositlere, platelet adı da verilir.Tahlillerde kısaca plt olarak belirtilir.
Trombositler kan pıhtılaşmasında görevli olduklarından düşük olduklarında pıhtılaşma bozulacak ve/veya kanamaya eğilim artacaktır. Yüksek trombosit değerlerinde ise tam tersi olarak bu sefer de damarlarda kanın pıhtılaşması riski yani tromboz olasılığı artacaktır.
Trombosit testinin yaş gruplarına göre normal değerleri ve hangi durumlarda yüksek veya düşük çıktığı ise aşağıda belirtilmiştir.

Trombosit (PLT) Normal Değerleri:

0-3 yaş:             130-400 K/mm3
4-5 yaş:             180-510 K/mm3
6-12 yaş:           160-510 K/mm3
13-15 yaş:         170-405 K/mm3
15 yaş ve üstü:   130-400 K/mm3

Maligniteler( kanserler), myeloproliferatif hastalıklar, splenektomi sonrası, romatoid artrit, demir eksikliği anemisi ve akut enfeksiyonlarda trombosit sayısı artar.
ITP, lösemiler, aplastik ve pernisyöz anemi, hipersplenizm, trombotik trombositopenik purpura, masif kan transfüzyonları, bazı enfeksiyonlar ve kemik iliğinin baskılanması ile de trombosit sayısı düşebilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

| 15.07.2017 08:43

11 yaşında kızım var saç dökülmesi var cildiye kantesti istedi hgb 13,9 plt120 tsh1.8 ferritin33.58 prolaktin4.71 budegerler normalmi doktor ferrosanol zinco c kapsül verdi plt düşül görünüyo ne yapmam lazım tedavisi nedir teşekkürler 32 yaşındayım benim ferritin testim 29 çıktı alt sınır 49 tırnak diplerinde yara tırnak incelmesi var 

Tahlil.Com | 05.11.2010 08:31
Ben kızınızın sonuçlarının normal olduğunu düşünüyorum, düşük platelet demek için çok düşük bir değer değil. Sizde ise demir eksikliği var şikayetleriniz buna bağlı olabilir, demir takviyesi almanızı öneririm
| 13.02.2017 11:50

hocam plt değerim 44 cıktı bi hafta sonra 12 ye düştü doktorum hastaneye yatış yaptı, 6 gün hastanedeydm bu süre zarfında hemotoloji doktorum prednol serum verdı sonra 16 lık taplet yazdı onu kullanıyorum kanımda yükseldiğini söledi 144 civarlarına cıkmıs taburcu oldum bi hafta sonra tekrar gelmemi istedi doktor tekrar bi kan testi yapılacak değişiklikler hakkında, bu prednol sizce nasıl bir ilaç benm ayaklarım, cok uyuşuyor bu ilacı içince mide koruyucu ile birlikte atıyorm, sizce ne olabilir benim durumum cevab yazarsanız sevinirim

Tahlil.Com | 09.12.2010 03:40
PLT değeriniz düşük,buradan tanınız hakkında fikir yürütmek doğru olmaz.Hematoloji uzmanları buna karar verecektir.
frhat1988 | 05.05.2016 03:12

Pazartesi tahlil yaptırdım plt 97 cıktı carsamba tahlil yaptırdım plt 83 çıktı anormallik varmı vucudumda kırmızı lekeler çıkmaya başladı

Tahlil.Com | 06.05.2016 04:02

Kan sayımı sonucunuza göre trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.Evet sonuçta anormallik var.

Bu değerdeki düşüklüğe bağlı muhtemelen lekeleriniz.
Araştırılması gerekir.
Kan sayımında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

modelistsym | 23.03.2015 01:13

hamileliğimin 36. haftasındayım. ve son kan tahlilimde PLT değerim 140 çıktı. bunun hamilelik için bir riski var mıdır? var sa ne yapmamı önerirsiniz?

Tahlil.Com | 23.03.2015 09:59
PLT 100 ve altı değerlere inmedikçe hamilelik yönünden endişe duymaya pek gerek yok.
Sonucunuzu normal sınırlar içinde kabul edebiliriz bu haliyle
yasin41aygun | 02.08.2014 12:37

19yaşındayım plt değerım 196cıktı herhangi bi anormallik varmıdır plt değeri kısa zamanda değişirmi ?

Tahlil.Com | 02.08.2014 03:41
Değeriniz normaldir..
cyd.35_ | 25.06.2014 11:02

45 yaşındayım plt değerim 800 civarı neden olabilir?

Tahlil.Com | 25.06.2014 11:36

PLT yani trombosit değeri yüksek.Bu normal değil. PLT testi hakkında bilgi almak ve hangi durumlarda yüksek çıktığını çğrenmek için aşağıdaki bağlantıları tıklayınız.Bir hematoloji uzmanına da danışmanızda yarar var.

PLT Testi ve yüksekliği


timucinbolukbas | 09.06.2014 05:45

Trombosit değerim 90 çıktı diğer değerlerim normal, 11 ay önce yaptrdığım testte trombosit değerim 380 miş. Doktor periferik yayma istedi. Bu sonuçlar önemli mi?

Tahlil.Com | 09.06.2014 08:31
doğru sonucu periferik yayma verecektir, büyük bir ihtimalle normal çıkacaktır..
dynasty | 15.05.2014 03:45

26 yaşında, bekarım.Adetin 2.günü test yaptırdım.



FSH . 6,45 foliküler faz:3,03-8,08



E2 36,00 fol.faz:21-251



Prolaktin 6,16 ref:3.34-26.72 ng/ml



LH 6,60 foll.faz:2,12-10,89



Progesteron 0,64 fol.faz:0,1-0,3



FT3 4,34 ref:3.3-6.05



FT4 9,88 ref:7.87-14.45



Total tes34 ref:9-130



TSH 0,93 ref:0,34-5,6

Tahlil.Com | 16.05.2014 10:21

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar


glcn_hmt | 15.05.2014 11:34

Merhaba,
5,5 yaşında oğlum var. Kan değerleri wcb : 12,29 mch : 24,9 plt: 413
çıkmış , çok korkuyorum özellikle plt değerinden, bilgi rica ediyorum..
Teşekkür ederrim

Tahlil.Com | 15.05.2014 11:40

Değerlerinde kokulacak bir sonuç yoktur..

ceylanimese_42 | 30.04.2014 08:44

merhaba ilk önce çalışmalarınızda başarılar dilerim. 3 yaşın da bir kızım var plt değeri :540 çıkmış bunun neden olduğunu açıklayabilirmisiniz

Tahlil.Com | 30.04.2014 09:05
Birçok nedeni olabilir, kan seviyesi düşüklüğü, enfeksiyonlar, vb..
DAHA FAZLA GÖSTER
Karaciğer Yağlanması Tanısında Hangi Tahliller Yapılır?
Karaciğer yağlanması genelikle doğrudan araştırılmaz
Kemik Yaşı Belirleme Tahlili
Pek çok yerde kullanılan kemik tarama testi, kişinin kemik yaşının belirlenmesinde ve çoğu zaman doğru dozda tedavi uygulamak amaçlı yapılır
Yaşlanmayla Birlikte Bazı Kan Tahlillerinde Değişiklik Olabilir
Yaşlanma, insan yaşamının doğal bir sürecidir
WBC ( lökosit) Tahlili Nedir?
Çok sık istenen bir kan tahlilidir
Lokal Anestezi Öncesi İstenen Tahliller Nelerdir?
Özellikle estetik cerrahi, sünnet ve çeşitli küçük cerrahi operasyonlarında lokal anestezi sıkça tercih edilmektedir
Tahlil Sözlüğü Tahlil.com'da
Türkiye'nin ilk ve tek tahlil sözlüğü Tahlil
Kanser Şüphelenilen Hastalarda İstenilen Tahliller Nelerdir?
Çağımızda yayılma hızı en çok olan hastalıklardan bir tanesi de kanserdir
Potasyum Tahlili
Potasyum (K] hücreler içinde bulunan katyon madenlerin başınadır
Troid Hormonu Doğurganlığı Etkiler
Troid bezi; hormonları kontrol eden, boynun ön kısmında yerleşik bulunan, hayati öneme sahip organdır
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi; genelde tanı amaçlı olduğu gibi, tedavi amaçlı da kullanılabilen cerrahi bir yöntemdir
Çocuklarda Katarakt Testi
Katarakt; daha çok ileri yaşlarda görülebilen bir göz problemidir
Üre nefes testi ve Helikobakter Pilori Tanısı
Üre nefes testi, gastrit ve peptik ülsere yol açan helikobakter pilori (Helicobacter pylory)bakterisini tespit edilmesinde kullanılmaktadır