Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/08/03 11:39 • Güncelleme Tarihi : 2017/08/03 11:39 •
Tükenmişlik sendromu; duygusal açıdan tükenme, kimliksizleştirme (depersonalizasyon) eğilimi ile düşük başarı ve yetersizlik hisleri olarak bilinen psikiatrik bir rahatsızlıktır
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu; duygusal açıdan tükenme, kimliksizleştirme (depersonalizasyon) eğilimi ile düşük başarı ve yetersizlik hisleri olarak bilinen psikiatrik bir rahatsızlıktır. 
Her ne kadar belirtiler  kişiye özgü nitelikler gösterse de tükenmişlik sendromunun etkisi altındaki hastalarda  yaygın olarak olumsuz duygular, duygusal-zihinsel-fiziksel yorgunluk,  kaslarda gerginlik, baş ağrısı, çaresizlik hisleri ve depresif/anksiyöz ruh hali gibi belirtiler gözlemlenir.
Kişi ilk önceleri stresle baş etmeye ve enerjisini geri kazanmaya çalışırken bu duruma anksiyete semptomları eşlik edebilir, ancak ilerleyen dönemlerde bu baş etme yöntemleri başarısız kalınca anksiyete semptomları yerini depresif bir tabloya bırakabilmektedir.
Genellikle benzer görünse dahi bu durum depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozuklukları ile bire bir uyuşmamaktadır.
Depresyon ve anksiyete   yaşamın birçok alanına yayılırken tükenmişlik sendromu iş yaşamının ortam özelliklerine ve kalitesine bağlı kalmaktadır.
Daha da önemlisi, demografik ve kültürel özelliklerden bağımsız olarak yapılan uzun dönemli çalışmalar tükenmişliğin kronik bir doğası olduğuna işaret etmektedir.
Tükenmişlik sendromu durumunda psikolojik bir destek alınması ve bir psikiyatri uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?