Yaşa Göre Yaptırılması Önerilen Tahliller Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/15 15:18 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Tanı ve genel sağlık kontrolü amacı ile bir çok tahlil yaptırıyoruz.Yaptırdığımız tahlillerin hangi yaşta yapılmasının bilinmesi sağlık taramaları yönünden çok daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Doktorlar tarafından yaşa göre yapılması önerilen tahliller ve hangi tahlilin hangi yaşta yapılması gerektiğine dair merak ettiğiniz bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Yaşa Göre Yaptırılması Önerilen Tahliller Nelerdir?

Tanı ve genel sağlık kontrolü amacı ile bir çok tahlil yaptırıyoruz.Yaş gruplarına göre tahlil seçimi de oldukça önemlidir.
Tahlil.com olarak hangi yaşta hangi tahlillerin yapılması gerektiğine dair önerilerimizi okuyucularımızla paylaşıyoruz.  

Bebeklere Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

Bebeklere henüz doğar doğmaz  fenilketonüri  yönünden tarama testi yapılmaktadır. Bununla beraber tiroid testleri, kalça çıkıklığı  yönünden kalça ultrasonu ve doktorunuz gerek görür ise işitme testleri de yapılabilecek diğer tahlillerdir.

Çocuklara Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

Çocuklukta ise tam kan sayımı,rutin biyokimya testleri de en az bir kere yapılmalıdır.
Doğar doğmaz hepatit yönünden aşılamaya alınmayan çocuklara ise, ileriki yıllarda hepatit aşısı yapılacaksa  HBs Ag ve Anti HBs testleri yapılmalı ve buna göre Hepatit aşısı planlanmalıdır.  

Gençlikte Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

Orta yaşa kadar en az 2 yılda bir kan sayımı ve rutin biyokimyasal testlerin yapılması önerilmektedir.

30 Yaş ve Sonrası Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

30 yaş ve üstünde yapılacak tahliller ise bireylerin cinsiyetine göre farklılık göstermektedir.
Kadınlar için , rahim ağzı kanseri erken tanısı için yapılan PAP Smear tahlili büyük önem taşımaktadır. PAP Smear testi özellikle evli ve aktif cinsel hayatı olan kadınlara yılda bir kere yapılmalıdır.
Ayrıca her iki cins içinde tam kan sayımı ve kolesterol,kan şekeri gibi parametreleri içeren rutin biyokimya testleri de yılda bir kere yapılmalıdır.

40 Yaş ve Sonrası Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

40 yaş ve üzerinde ise mevcut yapılması önerilen tahlillere ek olarak ,erkek ve kadınlar için ayrı ayrı olmak üzere ilave tahliller yapılmalıdır.    
Kadınlarda mamografi tahlili meme kanseri erken tanısında son derece önemlidir.
Erkeklerde ise  prostat hastalıkları yönünden PSA tahlili tapılması önerilmektedir.
Gaitada(dışkıda) gizli kan testi de bu yaş gurubunda ihmal edilmemesi gereken tahliller arasındadır.
Ailede bağırsak kanseri öyküsü var ise kolonoskopi tahlili de bu dönemde yapılabilir.
Akciğer hastalıkları yönünden Akciğer Grafisi de yapılması gereken tahliller arasındadır.
Bu yaşlarda diyabet riski de artmaktadır.Normalde düzenli olarak yılda bir kere yapılması önerdiğimiz rutin biyokimya testleri arasında açlık kan şekeri bulunmaktadır.Bu testle de diyabet tanısı genellikle koyulabilmektedir. Ancak kişinin ailesinde şeker hastalığı öyküsü bulunması,aşırı kilo alması veya birden kilo vermesi gibi durumlarda varsa,ağızdan glukoz tolerans testi de yapılması gerekebilir.

50 Yaş ve Sonrası Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

50 yaş ve sonrasında ise yine bağırsak kanserinin erken tanısı için kolonoskopi tahlili de,önceki dönemlerde belirttiğimiz testlere ilave olarak önerilmektedir.Ancak kolonoskopi kolay bir test değildir, maliyeti de yüksektir.Bir kere yapılıp eğer sonuçta normal çıktıysa 5-10 yıl süreyle bir daha yapılmasına gerek yoktur.
Bu yaş grubunda kalp hastalıkları riski daha da arttığından bir kardiyolog kontrolünde kardiyolojik yönden check up da yararlı olacaktır.
Bu yaşlar kadınlar için menapozun yaşandığı dönemdir.Bu nedenle kemik yoğunluğunun ölçülmesi için Kemik Dansitometrisi tahlili de gerekli olacaktır.
Bu sayede menapoz nedeniyle kemik erimesi olan kadınlarda ,kemik yoğunluğu ölçümü sağlanacak ve kemik erimesine bağlı kırıkların önüne geçilebilecektir.
Bireylerin sağlık yönünden risk faktörleri,daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar veya genetik özellikleri bu tahlillerin yapılma süresi veya önceliğini değiştirebilir.
Yapılacak tahliller,tahlillerin sıklığı ve özellikleri konusunda son kararı ise değerlendirmeyi yapacak hekim vermelidir.

Yaşlılıkta yaşlılara yapılması önerilen tahliller konusunda bilgi almak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?