Yaz Aylarında Hangi Sıvılar Tüketilmeli?

Yayın Tarihi : 2018/07/19 00:36 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/19 00:36 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Yaz ayları, terleme yoluyla sıvının vücudu daha hızlı terk ettiği dönemlerdir. Bu sebeple bu dönemlerde sıvı tüketimini artırmak gereklidir.

Yaz Aylarında Hangi Sıvılar Tüketilmeli?

Yaz ayları, terleme yoluyla sıvının vücudu daha hızlı terk ettiği dönemlerdir. Bu sebeple bu dönemlerde sıvı tüketimini artırmak gereklidir.

Hayati fonksiyonların sürdürülebilir olması için su, vazgeçilmez bir besindir. Vücudun hastalıklardan korunması, organların görevini düzgün yapabilmesi, vücut iç dengesinin sağlanması gibi pek çok biyolojik olay, doğru miktarda su tüketimi ile gerçekleşir. Yaz aylarında su tüketim miktarı artırılmalıdır. Ancak bu şekilde terle kaybedilen su yerine konabilir. Özellikle güneşli saatlerde dışarıda olmak zorunda olanlar daha dikkatli olmalıdır. Yaşlıların, çocukların, hamilelerin, şeker ve böbrek hastalarının da büyük oranda suya ihtiyacı olduğunu düşünürsek, aslında bu konunun herkesi ilgilendirdiği anlaşılmış olur.

Ancak devamlı su içmek insanlara sıkıntı verebilir. Bu sebeple alternatif içecek çeşitleri, vücuda ihtiyacı olan suyu kazandırırken, aynı zamanda keyifli bir tüketim sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki, ancak bir buçuk litre su içilmelidir. Alternatif içecekler ancak 2-2,5 litreye tamamlamada kullanılmalıdır.

Soda veya maden suyu içilebilir. Bunlarda kaynak sularıdır ve mineral dengesinin sağlanmış olmasıyla besleyici bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda asit hissiyle, sizi şekerli ve asitli içeceklerden uzak tutmak için iyi bir alternatiftir.

Ayran, kefir içilebilir. Bu içecekler serinletmesinin yanında, yine besleyici bir içeriğe sahiptir. Vücutta kalsiyum dengesini sağlar. Özellikle yaz aylarında hamilelerin sık tüketmesi kendileri ve bebeklerinin sağlığı için büyük öneme sahiptir.

Taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Ancak içerisine şeker ilavesi yapılmaması önemlidir. Bu sayede ferah, besleyici aynı zamanda sıvı dengesini sağlayacak güzel bir öğün tüketilmiş olur.

Şekerli ve gazlı içeceklerden özellikle uzak durulmalıdır. Özellikle yaz aylarında bu içecekler vücuttan daha çok su emilmesini ve atılmasını tetikler. Yani vücutta var olan suyu çekerler. Diş çürükleri, kilo artışı başta olmak üzere pek çok zararı da beraberinde getirir.

Çay ve kahvenin idrar söktürücü özelliği vardır. yani bunları tükettiğinizde idrarla daha çok su dışarı atılmış olur ki; bu da istenen bir durum değildir. Bu sebeple sıcak yaz aylarında bu içecekler tercih edilmemeli, şayet içiliyorsa da aynı oranda fazladan su içilerek telafisi muhakkak yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?