Yumurta Ne zaman Döllenir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/26 09:05 •

Adetinizin ilk günü, sıradaki sağlıklı ve döllenmeye hazır hale gelecek yumurtanın büyümeye başladığı gündür.

Yumurta Ne zaman Döllenir?

Gebelik planlamasında, esas alınan, yumurtlama dönemidir. Yumurta, kadın üreme organıdır. Eşeyli üreyen canlılarda sperm, küçük, çok sayıda ve hareketli iken; kadın üreme organı olan yumurta, büyük, bir tane ve hareketsizdir. Bu sebeple erkeğin pen*sinden çıkan spermin, rahime boşalmasından sonra hareketlilikle yumurtaya ulaşması ve bu yumurtayı döllemesi gerekir. Ancak bu şekilde gebelik sağlanmış olur. 

Adet; döllenmeyen yumurtanın atılma sürecidir. Kişi döllenmeyen yumurtayı vücudundan atmaya başladığı gün, bir sonraki yumurta olgunlaşmaya başlar. Yani adetinizin ilk günü, sıradaki sağlıklı ve döllenmeye hazır hale gelecek yumurtanın büyümeye başladığı gündür. İşte bu sebeple gebelik durumuyla hastaneye gittiğinizde doktorunuz son adet tarihinizin ilk gününü sorgular. Yumurta belli büyüklüğe gelene kadar döllenmez. Yumurta, çatladıktan sonra döllenir.

Yumurta çatladıktan sonra döllenme süresi; ilk 48-72.ci saatlerdir. Bu süre içerisinde girilen cinsel ilişki; büyük oranda başarı ile sonuçlanır. Yani eğer gebelik planlıyorsanız, adet bitiminden sonra ilişki düzenini sağlamanız gerekir. Bu sebeple çocuk isteyen çiftler, iki adet dönemi arasında, 2 güne bir (gün aşırı) cinsel ilişkiye girerse, amaçlarına ulaşmaya çok yakın olurlar.

Bu süre zarfında; hem erkekte yeteri kalitede sperm oluşur, hem de yumurtanın olgunlaşma süresi yakalanmış olur. 

Sperm Kalitesi Nedir?

Döllenmenin olabilmesi için sadece yumurtanın hazır olması yetmez. Aynı zamanda sperm de yumurtayı dölleyebilecek kapasitede olmalıdır. Yani yeterince gelişmiş, yumurtaya ulaşabilen, ulaştığında da yumurtayı dölleyebilecek yeterlilikte olmalıdır. 

Erkeğin sperm kalitesini belirleyen çok fazla unsur vardır. Bu unsurlardan ilki genetik faktör olsa da, çevresel faktörlerin etkisi de azımsanmayacak kadar çoktur. Örneğin erkeğin aktif bir yaşam sürmesi, beslenmesinde dengeli ve düzenli olması, sigara alkol gibi sperm etkinliğini azaltan unsurlardan uzak durması, spermlerinin kaliteli olması için oldukça etkin yöntemlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?