Zayıflık Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/15 12:40 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/15 12:40 •
Alınan enerjinin harcanandan az olması sonucunda organizmada zayıflık denenhastalık meydana gelebilir
Zayıflık Hastalığı Nedir?

Alınan enerjinin harcanandan az olması sonucunda organizmada zayıflık denenhastalık meydana gelebilir. Vücutta ilk olarak yağ dokuları kullanılır ve dahasonrasında kas dokuları kullanılarak enerji sağlanmaya çalışılır. Alınan enerjiaz olduğu için bu süreç böyle devam eder.

 Zayıflığın oluşmasındaki esas nedenlerarasında iştahsızlık gelmektedir. Bunu etkileyen sebepler ise enfeksiyoneldurum (tüberküloz, zaturiye vb), troid hormonunun aşırı çalışması ile iştahazalması, doku yıkımına bağlı olarak zayıflık görülmektedir.

Malabzobsiyon : Alınan besinlerin sindirim sistemdeki herhangi bir olaydandolayı sindirilemeyerek emilim bozukluğunun oluşmasıdır.

Kilinik belirtiler anorektik ve kaşektik durumlar görülmektedir

Diyabet insülin bağımlı ve bağımsız olarak ikiye ayrılır. İlk safhada kanşekerinin aşırı yükselmesine bağlı olarak zayıflık görülür. Hasta kontrolaltına alınamadıysa insülin yüksek olsa da kandaki glikoz kullanılamamaktadır.Bu yüzden yağları yıkarak enerji elde etmeye çalışır, bu olaydan oluşan dokuyıkımı zayıflığın başlangıcı olmaktadır. Yağların kullanımı sonucunda yağmetabolizması hızlandığı için kanda keton cisimcikleri artmaktadır. Ketoncisimciklerinin artması ve idrarla dışarı atılmasıyla hastada zayıflık başlangıcısaptanmaktadır.

Hasta protein, vitamin ve minerallerden, yeterli miktarda alamadığı içinsindirim sistemi mukozasında değişiklikler oluşur. Bu yapıların mide mukozasındakioluşumuna ülser adı verilmektedir.

Beslenmeye bağlı olarak bağışıklık sisteminin yetersiz çalışmasından dolayıorganizma enfeksiyonlara yatkın hale gelir.Yeterli antikor oluşturulamaz.

Kanserli hastalarda iştahsızlığa ve doku yıkımına çokça rastlandığı için zayıflıkoluşumu yüksektir. Ayrıca kullanılan ilaçların çoğu iştahsızlığı arttırıcıözelliğe sahiptirler. Bununla beraber gastrointestinal sistem, özefagus gibikanserlerde de yetersiz beslenmeden dolayı aşırı zayıflık oluşur.

Kişinin günlük enerjisi saptandıktan sonra gerekli miktarda kalorilikenerji eklenerek bir tedavi uygulanmaya başlanır. Bu yüzden ilk önce beslenmealışkanlığı saptanmalıdır. Öğünler artırılır ve üç ara üç ana öğün olarakdüzenlenerek, ara öğünlerin içeriği besin değeri yüksek yiyeceklerden oluşturulur.Enerji daha çok karbonhidratların çoğaltılmasıyla sağlanmaktadır. Yağlardayapılan artış bulantıya sebep olabilir.  Diyetinvitamin ve mineral içeriği zengin olmalıdır. Özellikle B grubu vitaminler yoğunverilmelidirler. Bu gruptaki vitaminler iştah artışı sağlamaktadır. Diyetin enönemli özelliklerinden biriside hacim yönünden az besin kalitesi yönünden zenginbesinlerden oluşturulmasıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?