24 Saatlik İdrar Örneklerinin Toplama Yöntemi ve Örnek Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2017/03/22 16:19 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/22 17:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Doktorlar bazı durumlarda hastalarından 24 saatlik idrar örneklerini toplayıp tahlil için biriktirmelerini ister. Bu işlem öncesi, hastaneden, laboratuvardan veya eczaneden toplama kaplarını temin etmelisiniz.Bu yazımızda 24 saatlik idrar örneklerinin toplama yöntemi ve örnek toplarken dikkat edilmesi gerekenlere dair bilgilendirme yapmak istiyoruz.
24 Saatlik İdrar Örneklerinin Toplama Yöntemi ve Örnek Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

24 saatlik idrar örneği toplamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.Bu konuda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

24 Saatlik İdrar Örneklerini Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Bu işleme başlamadan önce hastaneden, laboratuvardan veya eczaneden bu işlem için verilen toplama kaplarını temin etmelisiniz.Eğer bu kaplara ulaşamadıysanız 3-5 litrelik temiz ve kuru bir kap temin edilmelidir. Su için kullanılan pet şişeler en uygunudur. Asitli içecekler, deterjan ,turşu gibi maddelerin konmuş olduğu kaplar kesinlikle uygun değildir.

• İdrar toplanmadan önce doktorun belirlemiş olduğu bir diyet varsa dikkatlice uygulanmalıdır.

• Bazı testlerin stabilizasyonu için gerekli olan koruyucu maddeler (6N Hidroklorik asit) idrar toplamaya başlamadan önce toplama kabına konulmalıdır.(Koruyucu madde gerektiren bu testler için 24 saatlik idrar toplamadan önce laboratuvarınızdan bilgi almanız doğru olacaktır).

 Bu madde aşındırıcı olduğu için idrar toplama kabına konulurken dikkat edilmesi gerekmektedir. Ciltle temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.Ayrıca göze sıçraması durumunda bol su ile yıkanıp doktora başvurulmalıdır.Çocuklardan kesinlikle uzak tutulmalıdır.

• İdrar toplanmaya başlanılan sabah ilk idrar tuvalete yapıldıktan, sonra ki 24 saatteki idrarın tamamı ise toplama kabına biriktirilmelidir. Örnek: sabah 8 den ertesi gün sabah 8’ e veya sabah 9 dan ertesi gün sabah 9’ a kadar.

• Tüm idrar gündüz ve gece boyunca, dikkatlice toplama kabına biriktirilmelidir. Ertesi sabah ki ilk idrar da (örnek: sabah 8 veya 9 daki idrarınız) toplama kabına eklenerek, idrar toplama işlemi tamamlanmalıdır.

• Biriktirilen idrar serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır.

• İdrar uzun süre bekletilmeden laboratuvara teslim edilmelidir. 

Not:Bu işlemlerde aksama olduğu veya idrarı kaba ekleme atlandığı durumlarda toplama baştan tekrar edilmelidir

 Kimi zaman idrar örneğinin stabilizasyon işlemine tabi tutulması gerekir.

Stabilizasyon Gerektiren İdrar Tahlilleri

 Stabilizasyon için HCL (hidroklorik asit) gibi kimyasallar ile ön işlem yapılması gereken idrar analizlerinin bir kısmı aşağıda belirtilmiştir. 

Hidroksiprolin

Metanefrin, Normetanefrin

VanilMandelikAsit

Epinefrin, Norepinefrin

Kalsiyum   

Fosfor

5-HIAA          

Oksalat

Bakır

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?