Ağız Kokusu Normal Bir Durum Değildir!
Kişide görülen ağız kokusunun mutlaka bir nedeni vardır. Bu kokuya iltihabik bir geniz akıntısı veya çürümüş bir diş neden olabilir. Sebebi ne olursa olsun ağız kokusu bir rahatsızlığın habercisidir ve sebebi belirlenerek önlem alınmalıdır.
Ağız Kokusu Normal mi?
Ağız, çiğnemenin gerçekleştiği, sindirim sisteminin çalışmaya başladığı merkezidir. Ağız içinde denge halini oluşturan ise, tükürük salgısıdır. Ağız içinde 4 adet tükürük salgısı vardır. Bu salgının görevi; ağızın asitlik durumunu dengelemek, dışarıdan gelen zararlı bakterilerin yemek borusundan geçişini engellemek, kaygan ve ıslak bir zemin hazırlayarak solunum işlemini kolaylaştırmak ve ağız kuruluğunu engellemektir. İşte bu fonksiyonlardan biri devre dışı kaldığında ağız kokusu meydana gelmektedir. Çünkü sağlığı tehdit eden bir durum vardır ve tükürük salgısı görevini yeterince yapamıyordur.
Ağız Kokusu Sebepleri Nelerdir?
Ağız kuruluğu, ağız kokusu sebeplerinin en masum olanıdır. Kişi yeterince su tüketmediğinden dolayı, ağızda tükürük salgısı azalır. Doğal olarak da ağız nemlenemez ve kuru kalır. Bu durumda yenilen besinlerin veya içten gelen kokunun etrafa dağılması söz konusu olur ki; bu da kötü ağız kokusu demektir.
Ağız asitliği; yenilen ve içilen asitli gıdalar, ağızın asidik bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu asitlik dişlere zarar verdiği gibi, tükürük salgısını da etkisiz kılarak ağız kokusu meydana getirir.
Bakteri varlığı, ağız kokusunun korkutucu neticelerindendir. Çünkü eğer bakteri varlığından ağız kokusu meydana gelmişse, ağız uzun zamandır bunu tolere etmek için uğraşmış ancak başarısız olmuş anlamına gelir. Bu durumun en sık görülen sebebi; diş hastalıklarıdır. Diş, bir hasar aldığında (çürük, kırılma, diş eti kanaması gibi), o bölge artık bakterilerin yuvası haline gelir. Düzenli yapılmayan dişlerde de aynı durum söz konusudur. Haliyle burda yer etmiş bakteriler, dile de yerleşir ve kötü ağız kokusuna sebep olurlar.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.