AİDS'e Neden Olan HIV Virusu Hangi Yollarla Bulaşır?

Yayın Tarihi : 2018/06/26 00:54 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/26 00:54 •
HIV virusu  insan vücuduna farklı bulaşma yolları ile girebilmektedir
AİDS'e Neden Olan HIV Virusu Hangi Yollarla Bulaşır?

HIV virusu  insan vücuduna farklı bulaşma yolları ile girebilmektedir.Kuşkusuz en bilinen ve sık görülen yol cinsel ilişkidir.Ancak farklı bulaşma yolları da vardır.
Tahlil.com olarak, okuyucularımıza, HIV virusunun bulaşma yolları konusundaki yazımızı okumalarını öneriyoruz.

HIV virusunun farklı bulaşma yolları nelerdir? 

1.Cinsel yolla bulaşma:  HIV/AIDS her türlü cinsel temasla  (homoilişkiüel, heteroilişkiüel, ağızdan, vajinal veya anal) bulaşmaktadır. Bulaşma için virüsü taşıyan kişiyle yapılacak tek bir cinsel temas bile yeterli olmaktadır.
HIV ile enfekte kişilerle yapılan cinsel temas sayısı arttıkça bununla paralel olarak da bulaşma olasılığı da artmaktadır.Birden çok cinsel partneri olanlar, sık eş değiştirenler, damar içi madde kullanma alışkanlığı olanlar, hemofili, diğer kanama bozukluğu, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları nedeniyle sık kan verilmek zorunda olan kişilerle yapılan cinsel temasta bulaş riski daha yüksek olmaktadır.
ağızdan, vajinal veya an*l yolla yapılan cinsel temaslar da risk açısından farklılık göstermektedir. an*l ilişkide bulaşma riski diğer cinsel ilişki yollarına göre daha yüksektir.

2.Kan ve kan ürünleri ile bulaşma: Kan ve kan ürünleri, organ ve doku nakli ile, tıraş bıçağı,diş fırçası ve enjektör paylaşımı ile, kesici ve delici aletler yolu ile bulaşır.Virüsün kanda yoğun miktarda bulunması nedeni ile virüsü taşıyan kişilerden alınan kan ve kan ürünlerinin başka bir kişide kullanılması ile hastalık bulaşabilmektedir.Günümüzde Kan Bankalarında ileri tahlil yöntemlerinin kullanılması ve kan nakli öncesi titiz incelemeler yapılması ile kan nakli ile bulaşma yolu ağırlığını yitirmiştir.Damar içi madde alışkanlığı olan kişilerin aynı iğne/enjektörü paylaşmaları bulaş riskini önemli derecede artırmaktadır. 

3.Anneden bebeğe bulaşma: HIV virusu , gebelik boyunca, doğum sırasında ve emzirme ile anneden bebeğe geçebilmektedir..

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m******* :

18 yaşındayım.Escort bir bayanla ufak bir ilişki yaşadım.Parmağını anüsüme soktu-vucudumu ısırdı(kanama olmadı)bende kilodunun üzerinden vajinasını okşadım.Vajina sıvısını hissettim fakat kilot üzerinden.Elimde de bir yara vardı.nemin teması halinde bir sıknıtı olabilirmi? üç konu hakkında yardım.


Cevap:

Bu şekilde belirttiğin bir ilişki ile enfeksiyon ihtimali yok, anlattığın gibiyse bir ilişki bile kurmamışsınız.

?