Alkalen Fosfataz (ALP) Testi Nedir? Alkalen Fosfataz Yüksekliği Neden olur?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/15 00:16 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Alkalen fosfataz, birçok dokuda bulunan bir enzimdir. Bu tahlil biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır. Kan tahlilinde Alkalen fosfataz ( ALP)  yüksekliği görüldüğünde doktorlar bazı hastalıklardan şüphe etmektedir. Bu yazımızda ALP testi, yaş gruplarına göre normal değerleri  ve hangi durumlarda ALP değerinin yükseldiğine dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Alkalen Fosfataz (ALP) Testi Nedir? Alkalen Fosfataz Yüksekliği Neden olur?

Alkalen Fosfataz (ALP) Testi Nedir? 

Alkalen fosfataz, birçok dokuda bulunan bir enzimdir. Erişkinlerde bulunan alkalen fosfatazın yarısı karaciğer, yarısı de kemikten kaynaklanır.
Alkalen fosfataz testi daha çok safra salgısı bozukluklarında, safra yolları tıkanıklıklarında, karaciğer hastalıklarında ve kemik hastalıklarında tanı amaçlı kullanılan bir tahlil yöntemidir.
Özellikle çocuklar, adolesanlar ve gençlerde  ALP değeri kan tahlilinde yüksek çıkabilir. Bunun sebebi ise, bu yaş gruplarda  kemik büyümesinin hızlı olmasıdır. Bu nedenle bu gruplarda, normal erişkin bireylere göre,alkalaen fosfataz değeri 2 ile 4 kat daha fazla olabilmektedir. Bu yaş gruplarında ALP değeri yüksek çıktığında paniğe kapılmamak gerekir. Bu yaşlarda görülen bu durum  tamamen fizyolojik ve normaldir. Ancak birazdan belirteceğimiz farklı nedenlerle ALP değeri yüksek çıkabilir. Bu durumlar ise normal olmayıp ileri tetkiklerle araştırılması gereken durumlar olabilir.
Alkalen fosfataz testi bir biyokimya testi olup damardan alınan kan numunesi ile çalışılmaktadır.

ALP normal değerleri:

ALP normal değeri yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Aşağıda farklı yaş gruplarına göre ALP normal değerleri belirtilmiştir:

0-7 gün 95-380 
7-12 ay 95-350 
4-12 yaş 80-350 
13-15 yaş 75-400
Erişkinler 25-100 

Görüldüğü üzere erişkinlerde normal değerler düşük seyrederken çocuklar ve ergenliğe girenlerde yüksektir.Bu nedenle çocuklarının kan tahlilinde ALP yüksekliği çıkan anne ve babalar hemen telaşa kapılmamalıdır.
Bu konuda zaten çocuklarını muayene eden doktor anne ve babalara gereken bilgiyi verecektir.

Alkalen Fosfataz (ALP) Testi Yüksekliği Neden Olur?

Doğum öncesi gebelerde de ALP değerleri yüksek çıkabilir. Safra yollarındaki tıkanma nedeniyle de ALP değerleri yükselir.
Bazı kemik hastalıklarında ( Paget hastalığı gibi) ALP değerleri yükselmektedir. Viral hepatitlerde kimi zaman ALP yüksekliği görülür.
Bazı metastaz yapmış kemik tümörlerinde ALP değeri yüksek olarak bulunmuştur. Kalp yetmezliği olan hastalarda da ALP değeri yüksek çıkabilmektedir.
Paratiroid hormonunun aşırı salgılandığı hiperparatiroidism hastalığı da yüksek çıkma nedenlerinden biridir. Dvitamini eksikliği olan kişilerde de ALP değeri yüksek çıkabilir.

ALP testi özellikle çocukların büyüme dönemlerinde yüksek çıktığından,değerlerin yüksek olduğunu gören bazı anne babalar telaşlanır.Oysa bu yükseklik olağan bir durumdur.

ALP normal değerleri hakkında aşağıda yaş gruplarına göre çok daha detaylı bilgi bulunmaktadır. 

Yaş gruplarına göre ALP Testi normal değerleri nedir?   

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b******** :

Merhaba ben Buğra 17 yasindayim gelisim icin endokrinolojiye gitmistim doktor tahlil yaptirdi sol bilek röntgeni falan cektirdi sonuclari gostermeye gittigim de kemiklerin artik gelisimini bitirmis uzayamazsin dedi.
Kan tahlillerim de alp degeri 230 cikti her sey normal dedi gelişimimi de tamamlamışım 230 cikmasi normal mi?


Cevap:

Bilek röntgeni büyümenin devam edip etmeyeceği hususunda önemli bir göstergedir.

ALP değerinizi yorumlayabilmemiz için ise test raporunuzdaki belirtilen referans değerlerini iletmelisiniz.

k*********** :

Kızım 4 yaşında sedimreferans değeri 0-20 kızımınki 34 alkalen fosfataz refarans değeri 100-350 kızımınkı 1500


Cevap:

Ciddi bir sorun görünmüyor..

m********* :

Benim kızım 11 yaşında, alp'si yüksek çıktı. Normalde en fazla 350 olması gereken benim kızımda 511 bu normalmidir?



Cevap:

Çok fazla yüksek olmamakla beraber araştırılması gereklidir..

y***************** :

Mrb, 23 yaşındayım 29 haftalık ikizlerime gebeyim.3 aydır karaciğer enzimlerim yüksek çıktığı için ilaç kullanıyorum.Son tahlilimde Ast:31 Alt:45 ve Alp 207 çıktı.Alp nin tek başına yüksek olması bebeklerime zarar verir mi? Ani bebek kaybı gibi ?


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

c********** :

Ben erkek arkadaşımla bir ay önce sürtünmeyle ilişkiye girdim . bir hafta önce de hamilelik testi yaptırdım. beta hcg 0.1 çıktı. ve adet gördüm ama reglim kahverengiydi. test yaptırdım ama normal ilişki değildi ve üzerime boşalma da olmadı . karnım sert ve şiş. hamile olabilir miyim ?


Cevap:

Adet kanması ile üstüne görmeyi gebelik testi yaparak kolaylıkla ayırabilirsiniz. Testi tekrarlamanızı, sonuca göre durumu netleştirmenizi öneririz. 

c******* :

merhaba hocam, 14 aylık kızın var alkalen fosfataz değeri 500 çıktı. normal değerler 0-281 yazıyor. fosfor: 5,89 çıktı normal değerleri yazmıyor.

kalsiyum,kreatinin, ldh, üre azotu,glukoz gibi diğer değerler normal.

acaba sonuçlarda sıkıntı varmı? d vitamini sonucu ise halen çıkmadı .


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


o************** :

SLM BEN 22 YAޞžINDA BIR ERKEОžİM TAHLİL SONUÇLARIMDA ALP DEОžERİ 280 ALT İSE 52 ÇIKMIޞž BIRAZ YUKSEK ÇIKTI YORUMLAYABILIR MISINIZ NE TUR BIR RAHTSIZLIОžIM VARDIR

c********** :

Merhaba,

19 aylık kızım yılbaşı günü enfeksiyondan dolayı hastalanmıştı (son zamanlarda ortalıkta gezen salgın) Yapılan kan testinde alkalen fosfataz 1696 çıkmış. Doktor şeker hastalığından şüphe etmiş. Bu değer o andaki hastalıktan ötürü mü yüksek çıktı yoksa gerçekten şekerle ilgili olabilir mi?


Cevap:

Öncelikle testin tekrarlnmasını öneririz, bu test laboratuarlardaki ve kan alımındaki çeşitli nedenlerle bazen yüksek çıkabilir.Özellikle çocuklar,adolesanlar ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle normal erişkin bireylere göre,alkalaen fosfataz değeri 2-4 kat daha fazla olabilmektedir.ALP normal değerleri:
 0-7 gün 95-380 
7-12 ay 95-350 
4-12 yaş 80-350 
13-15 yaş 75-400
 Erişkinler 25-100  

Enzim etkinliğinin artması - Kemik dönüşümü, yani yapım ve yıkım süreç­leri sonucunda kemiğin sürekli değişim geçirmesi normal bir olaydır. Bazı has­talıklarda bu olay aşırı boyutlara vara­rak enzim düzeyinin de artmasına neden olur. Bu durumların başlıcaları raşitizm, hiperparatiroidizm (paratiroıt bezinin aşırı çalışması) kemik yaralanmaları ve bazı kemik tümörleridir. Enzim artışına yol açabilecek başka bir durum da kan­dan atınım azalması ya da duraklaması sonucunda enzimin kanda birikmesidir. Örneğin safra yollarının tıkanması enzi­min karaciğerden safraya geçerek atıl­masını engeller. Böyle bir durumda ger­çekte enzim üretiminde bir artış olma­masına karşın, atılımın durması nede­niyle kan düzeyi gittikçe artar.

m******** :

13 14 yaşlarındayım kolestrol ilaçları kullanıyorum alp 600 çıktı sizce ne yapmalıyım annem ve babam sevmediğim yemekler yedirio bn yemekle alaksının olmadığını söyledim ama nafile yardımcı olursanız sevinirim


Cevap:

ALP değerlerin yaşına göre yüksek, kolesterol değerin de yüksek anlaşılan ki ilaç kullanıyorsun.En doğrusu bir çocuk endokrinolojisi uzmanınca kontrol edilmen.ALP yüksekliğine dair aşağıda detaylı bilgi bulunmakta

http://tahlil.com/alkalen-fosfataz-alp-testi-nedir-alkalen-fosfataz-yuksekligi-neden-olur

******* ******* :

15 yaşındayım ve alkalen fosfataz 851 çıktı.Referans 80-270.
Dr. tıpa sevk etti.--------neden bu kadar yüksek?????????

******* ******* :

ben 13 yaşındayım 394 çıktı refarans 0 - 270


Cevap:

Büyüme çağında Alkalen fosfataz yüksek çıkabilir.Sorun yok

******* ******* :

bir yıl önce safra kesem ameliyatla alındı. şimdi yaptırdığım tahlil de ALKALEN FOSFATAZ değerim 152 u / l (referans aralığı 35-129) , HDL KOLESTEROL 33 mg / dl (referans aralığı 40-60) , TRİGLİSERİT 197 mg / dl (referans aralığı 0-165) , MCV 74.6 fl (referans aralığı 80-939 , MCH 26.2 pg ( referans aralığı 27-31) çıkmış. Diğer sonuçlar normal aralıkta çıkmıştır. Sonuçları değerlendirip bilgi verirseniz çok memnun olurum.

******* ******* :

meraba ben yener. Yaşım 12 hormon testlerimde ALP H 301 çıktı. sizce bu normal mi?


Cevap:

Sevgili Yener daha 12 yaşında internette sağlık ile ilgili araştırmalara başladığına göre sağlığına oldukça düşkün olacaksın sanırım.Henüz büyüme çağında olduğun için ve ALP de büyüme çağında yüksek çıktığından ALP değerin yaşına göre normal.Sorun yok.

******* ******* :

merhabalar ben burak 15 yaşındayım bu gün yaptırdığım testlerde alkalen fosfataz 280 çıkmış acaba yüksek çıkması normalmi öğrenebilirmiyim yardımcı olurmusunuz


Cevap:

Burak şu anda büyüme ve ergenlik dönemindesin yaşına göre sonucun normal için rahat olsun

******* ******* :

iyi akşamlar benim 4aylık kızım var.bugün alkalen fosfatas testi yaptırdık sonuç 186 cıktı.bana bunla ilgili bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler


Cevap:

Lütfen yukarıdaki yazıyı dikkatli okuyun. Sonucun normal olduğunu göreceksiniz.

******* ******* :

Özür dilerim düzeltiyorum EO% 0,3 - MCH 25,9 - MPV 7,1 - HGB 14 - ALP 293 - TRIG 171 yorumlarınız için şimdiden teşekkürler

******* ******* :

Merhaba ben 39 yaşındayım TRIG 171 - ALP 293 bu değerlere bakarak anemi problemi olabilirmi


Cevap:

bu testlerin anemi ile ilgisi yok.Ancak her ikisi de yüksek çıkmış.Dahiliye bölümüne başvurun

******* ******* :

Merhaba,
12 yaşındaki oğlumun testlerinde aşağıdaki değerler çıktı. Doktorumuz karaciğer ve safra kesesi ultrasonu istedi. Yorumunuz için şimdiden çok teşekkürler.

Alkalen fosfataz 307.8 (Referens 40-270 U/L)
Ferritin 14.3 (Referens 23.9-336.2 ng/mL)
pH 8.0 (Referens 5.0-7.5)
Kreatinin 0.64 (Referens 0.81-1.44 mg/dL)
HDL 77 (Referens 35-65 mg/dL)
Total Kolesterol 203 (Referens 40-200 mg/dL)
Diğer bütün kan ve idrar tahlil değerleri limit içidir.

******* ******* :

merhaba yiğenim için tahlil yaptık alp değeri 2258 çıktı 3 yaşında ve bu değer yaşına göre çok çok fazla tahlil sonuçlarının istanbul a gideceğini ve yaklaşık 20 gün sonra geleceğini söylediler ama ben endişeleniyorum vereceğiniz cevabı sabırsızlıkla bekliyorum selametle...

******* ******* :

Dün yaptırdığım teste AST 50 ALT 55 Total Bılurıbın 1.50 İndirek Bılurıbın 1.32 GGT 16 LDH 179 Alkalen Fosfataz 150 çıktı.
Ben Porfiri hastasıyım.Yaklaşık 34 gün önce bir bebek sahibi oldum.Doğum öncesi değerlerim sınırlar içersindeydi.Doğumu epidural anestezi oldum.Değerlerin yüksekliğinin sebebi geçirdiğim ameliyat olabilir mi?Sonuçları değerlendire bilir misiniz?


Cevap:

Değerlerinizde çok da asşırı bir yükseklik yok.Gerekirse karaciğer yönünden ultrason çekilebilir.

******* ******* :

11 aylık bebeğimin alkalen fosfataz değeri 842, UIBC değeri 270,vitamin D (25-hidroksivitamin D) 35.4 , fosfor 5.90 olarak görünmektedir.
Doktorumuz büyüme çağında olduğu için değerler yüksek olabilir dedi.Sizin de görüşünüzü alabilir miyim? tşk,


Cevap:

Doktorunuza tamamıyla katılıyorum

******* ******* :

kardeşi 10 yasında diz kapagında çok hafif bir şişme olmustu .. doktora götürdük tahlil yaptılar .. alkalen fosfataz 145 görünüyor. fakat tahlil kagıdında norrmal degerin 38-126 arası olması gerektigi yazıyor... romatoid artrit ten süpheleniyorlar olabilir mi ? mümkün mü? ilgilenirseniz sevinirim.. tesekkürler


Cevap:

Alkalaen fosfataz değeri normal kardeşinizin

******* ******* :

Alkalen fosfataz : 469 U/L
Fosfor : 5,4 mg/dl
Kalsiyum : 10,3 mg/dl

Oğlum 8,5 aylık ve bu günki test sonuçları yukarıdaki değerlerde.
Bir ay önce yapılan test sonuçlarında ise

Alkalen fosfataz : 392 U/L
Fosfor : 7,1 mg/dl
Kalsiyum : 10,4 mg/dl

Son iki aydır Fosfo Kalsiyum kullanmaktayız ve değerlerdeki farklılıklar yukarıda. Doktorumuz evre 2 raşitizm teşhisi koydu.
Bu değerlere bakarak raşitizm teşhisini ve muhtemel başka hastalık olma ihtimalini değerlendirebilir misiniz? Teşekkür ederim.


Cevap:

En son yaptırdığınız testler de çocuğunuzun yaşı da göz önüne alındığında problem görülmüyor.Raşitizim tanısı ise sadece bu değerlere bakarak koyulmaz.Bu konuda bir çocuk hastalıkları uzmanı gerekli kararı verecektir
Raşitizmle ilgili aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
http://tahlil.com/cocuklarda-d-vitamini-eksikligirasitizm/
http://tahlil.com/rasitizm-nedir-rasitizm-tanisinda-hangi-tahliller-yapilir/

******* ******* :

alkalen fosfataz ile ilgili bir sorum var test yaptırdım sonuç 63 çıktı .teste normal sınır min 3; max 14 yazıyodu bu aralıkta enim sonuç çok yüksekti.bu teste bir yanlışlık varmıdır.ayrıca ben raukutan sivilce ilacı kullandım bir ay sonra bu seviye arttı ilacın yan etkisi olabilirmi..


Cevap:

Tastin çalışıldığı merkezin referans değerleri farklı olabilir.Ancak yukarıdaki yazımızda da okuyabileceğiniz üzere belirttiğiniz ALP değeri normal sınırlarda Tahlil.com verilerine göre

******* ******* :

oglum 12 yasında 1 yıldır bacakları agrıyordu tahlıl yaptırdık alkalen fosfataz sonucu 242 cıktı dr cocuk ortapedısıne goturmemızı soyledı sızce sonuc yuksek mı dr goturmemız gereklımı ? sımdıden tesekkurler


Cevap:

Zübeyde Hanım, Alkalen fozfatazla ilgili yukarıdaki yazıyı lütfen dikkatli okuyuz.Çucuğunuzun alkalaen fosfataz sonucunun normal olduğunu göreceksiniz.Büyüme çağındaki çocuklarda Alkalen Fosfatazın yüksek çıkması olağandır.Sırf bu yüzden ortopediye götürmenizin anlamı yok

******* ******* :

bugün test yaptırdım 30 yaşındayım sonuçları yardımcı olursanız sevinirim. alkalen fosfataz 308 kol
esterol 226 Ldl kolesterol 160.


Cevap:

Kolesterol ve kötü kolesterol(ldl) değerleriniz yüksek.ALP değeri de yüksek.Bazı safra kesesi hastalıklarında,karaciğer hastalıklarında,kemik hastalıklarında,hepatitlerde ,gebelikde yüksek çıkabilir.Dahiliye bölümüne muayene olmalısınız

******* ******* :

merhaba,
Yaptırdığım testte Alkalen fosfatazım 526 çıktı bu ne anlama geliyor açıklama yapabilirmisiniz? Teşekkürler..


Cevap:

Alkalen fosfataz yüksekliği bir çok nedene bağlı olabilir.Yukarıdaki yazıda bununla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz

******* ******* :

iyi günler ben,m kardeşim 12 yaşında ve 12 saatlik açlık sonunda verdiği kan tahlil sonucunda;
alkalen fosfataz 568
total bilirubin 1.24
fosfor 5.23
ASO 225
total kolesterol 282
LDl 212
ve kardeşim aşırı şeker tüketmektedir sizce bunun altında yatan bir hastalık var mı


Cevap:

Muhtemelen D vitamin eksikliği var, ayrıca kolesterolü çok yüksek, ailevi kolesterol yüksekliği muhtemel sebep. Şeker tüketimi dahil iyi bir metabolik değerlendirme için çocuk endokrinolojiye başvurun

******* ******* :

Alkalen Fosfotaz ile ilgili bir sorum var. Babam için bir laboratuvarda yaptırdığımız testte normal değerler 98-390 U/L olarak veriliyor. Sonuç ise 137 çıkmış. Bu aralık hem internette rastladığım hem de önceden farklı yerlerde yaptırılan testlerde verilen değerlerin çok üzerinde. Genelde 30-90 U/L gibi aralıklar veriliyor. Laboratuvar kendi kitlerinin bu şekilde olduğunu söylüyor. Bu mümkün müdür?
Teşekkürler.


Cevap:

Mümkündür, sonuç son derece normal sınırlarda

******* ******* :

test sonuc
ast 73
alkalen fostataz 83
ggt 103 olursa ne olur
hbsag negatif
anti hcv negatif kötü bir durum mu vra annemn yasıda 47dir.ilglnrsenz teskkr edrm


Cevap:

Karaciğer-safra yollarını ilgilendiren sorunlarda bu tip sonuçlar çıkabilir, en sık neden de karaciğer yağlanması olarak bilinen hepatosteatozdur. Gastroenterolojiye başvurmanızı öneririm

?