Anti TPO Testi Yüksekliği Nedir? Anti TPO Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?

Yayın Tarihi : 2018/09/07 14:36 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/22 04:29 •
Anti TPO tioid bezine karşı bir antikor ortaya çıkıp çıkmadığını ve oluşan bu antikor nedeniyle bir hastalık oluşup oluşmadığını ortaya koymak için yapılan bir tahlildir.Anti TPO yüksekliği otoimmün bir tiroid hastalığının varlığı konusunda bilgi vermektedir.
Anti TPO Testi Yüksekliği Nedir? Anti TPO Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?

Anti TPO Testi Nedir?

Anti TPO tioid bezine karşı bir antikor ortaya çıkıp çıkmadığını ve oluşan bu antikor nedeniyle bir hastalık oluşup oluşmadığını ortaya koymak için yapılan bir tahlildir.Anti TPO testi otoimmün orijinli tiroid bezi hastalıklarının ayırıcı tanısında kullanılan bir testtir.Damardan alınan kan örneğinin analiz edilmesiyle çalışılır.Testi verirken aç karına olmaya gerek bulunmamaktadır.

Anti TPO Yüksekliği Nedenleri:

Anti TPO yüksekliği otoimmün bir tiroid hastalığının varlığı konusunda bilgi vermektedir.
Genellikle tiroid bezi hastalıklarının tanısı için. endokrinoloji uzmanlarınca istenir
Anti TPO  antikorların yüksek olması, yani Anti TPO testi değerlerinin yüksek olması oto immün  nedenli bir tiroid bezi hastalığı olduğunu gösterir.
Otoimmün tiroid bezi  hastalıklarında, insan vücudu tiroid bezini yabancı bir doku olarak algılayıp ona karşı reaksiyon vermektedir.
Hashimoto tiroiditi olarak da bilinen ve ülkemizde de oldukça sık görülen  otoimmün hastalıkta Anti TPO değeri yüksek çıkabilir.Bu hastalıkta tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımında yer alan enzim yapısındaki Tiroid peroksidaz (TPO) yabancı bir doku olarak algılanmaktadır.
Bu nedenle bağışıklık sistemi TPO'ya savaş açar ve  yok etmek için antikor salgılar. Hashimato  hastalarının kanlarında anti-TPO antikorları normalden yüksek olarak bulunur. Hashimato hastalığı hipotiroidi tablosuyla seyreden bir tiroid bezi hastalığıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?