B12 Vitamini Hangi Durumlarda Yükselir?

Yayın Tarihi : 2015/07/25 09:26 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/28 17:42 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Vitamin B12 tesi bazı durumlarda normal değerlerin üstünde çıkmaktadır. Landa B12 viyamin yüksekliğine yol açan durumları aşağıdaki yazımızda öğrenebilirsiniz.
B12 Vitamini Hangi Durumlarda Yükselir?

Vitamin B12 testi bazı durumlarda normal değerlerin üstünde çıkmaktadır.

B12 Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?
B12 vitamini testinin yüksek çıktığı durumlar;

Kronik böbrek yetmezliği, 
Konjenital kalp yetmezliği, 
Diabetes mellitus, 
Bazı lösemi türleri (AML, KML), 
Lökositoz, 
Polistemia vera, 
Karaciğer hastalıkları
Protein malnutrisyonu 

B12 Yüksekliği Tek Başına Tanı Koymaya Yeter mi?

Hastalar şikayetlerini dile getirdiklerinde, hekimler sorunun kaynağını düşünür. Bu durumda şikayetleri meydana getirebilecek hastalıkların ihtimali değerlendirilir ve bu hastalıkların sebep olduğu değerler araştırılır. Hastanın şikayetine göre bazen sadece bir tahlil ile teşhis konabilirken, bazen çok fazla tahlil yapılarak ancak neticeye ulaşılabilir.

Bu durumdan da anlaşılacağı gibi, öncelikle hastanın, şikayetlerini doğru belirlemesi ve fiziksel muayene doğru teşhisin en önemli aşamasıdır.

Ardından yapılan tahlillerin şikayetle bağlantılı olması beklenir. Ve hastalığın sebep olabileceği her şikayet kayda değer bulunur ve gerekli tahliller istenir. Eğer tahlillerde farklı değerler, şikayeti destekliyorsa hastanın teşhisi konur. Bu sebeple çoğu zaman tek bir değere bakılarak teşhis konması tercih edilmez.

Çünkü bazı değerlerde anlık değişimler veya makine hataları olabilir. İşte bu sebeplere dayalı olarak yanlış teşhisleri önlemek adına, pek çok tahlilin birbirini desteklemesi beklenir.

Bu sebeple anormal bir test sonucu çıktığında ya hastalığın etki edebileceği ilave tahliller istenir ve sonuç desteklenir. Veya testler tekrar edilerek güvenirliğinden emin olmak gerekir. Bu durumda en doğru kararı verecek olan hekiminizdir. Yani B12 değeriniz devamlı yüksek çıkıyorsa; bu durumda doğru teşhis için; kalp , karaciğer gibi diğer organlarında detaylı taramasının yapılması ve doğru tanının konması gerekir.

Hastalığın seyri, tedaviye cevabı da bu kapsamda incelenir. Bu sebepledir ki; bir şikayete bağlı rahatsızlıkta devamlı farklı doktorlara gitmek doğru bir davranış değildir. Tek bir doktorun takibinde olmak; hastanın tedavi sürecinin de düzenli devam etmesi için son derece önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?