Babalık Testi:7 Soru ve Cevapla Babalık Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/18 19:08 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 18:39 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Babalık testleri sıklıkla merak edilen tahlillerin başında gelmektedir.Çocuklarının öz babası olup olmadığını merak eden babalar bu testi yaptırmak istemektedir.Kafasındaki şüphe nedeniyle babalık testi yaptıran her 5 erkekten biri test sonucu sonrası  çocuğun gerçek babası olmadığını öğrenmektedir.
Babalık Testi:7 Soru ve Cevapla Babalık Testi Nedir?

Babalık testleri sıklıkla merak edilen tahlillerin başında gelmektedir.Çocuklarının öz babası olup olmadığını merak eden babalar bu testi yaptırmak istemektedir Kafasındaki şüphe nedeniyle babalık testi yaptıran her 5 erkekten biri test sonucu sonrası  çocuğun gerçek babası olmadığını öğrenmektedir.
Babalık testi hakkında genel bilgi almak isteyen ziyaretçilerimizi, Tahlil.com olarak  genel olarak bilgilendirmek amacıyla 7 soru ve cevapla babalık testlerini inceledik.

1. Babalık testleri nedir?

Her bireyin genomik DNA dizisi diğer insanların DNA dizilerinden farklıdır (tek yumurta ikizleri hariç).
Her yeni bireyde yarısı anneden bir diğer yarısı da babadan olmak üzere yeni bir DNA karışımı ortaya çıkmaktadır.
Anne ve babadan aktarılan ve vücudumuzun şifrelerini taşıyan bu olağanüstü bilgi hücre çekirdeklerinde yer alan DNA isimli yapıda kodlanmıştır. Sadece birbirleri ile akrabalık bağı olanlar (ör. anne, baba ve çocuklar) ortak DNA dizileri taşımaktadır.
Babalık tayininde uygulanan DNA kimlik testi Adli Tıp’ta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu yöntemle test edilen erkeğin biyolojik baba olup olmadığı %99,99 olasılıkla ortaya konabilmektedir.

2. Babalık testleri nerede yapılmaktadır?

Babalık testleri tercihen Adli Tıp laboratuarları ,Üniversite Hastaneleri Laboratuvarları ve bu konuda uzmanlaşmış özel  laboratuarlarda yaptırılmalıdır.

3. Babalık testi nasıl yapılır?

Bir insanda her genden iki kopya bulunur. Bu kopyalardan bir tanesi anneden gelirken diğeri babadan gelir.
Böylece genetik maddemizin yarısını annemizden diğer yarısını da babamızdan alırız.
Babalık testi de bu bilgiye dayanarak yapılır. Babalık testinde,  çocuğun genlerinin yarısı ile babanın genlerinin yarısının eşleşip eşleşmediğine bakılır.
Baba adayının genetik maddesinin yarısı ile çocuğa babasından geçen genetik materyal aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek biyolojik babasıdır.
Yapılan babalık testinde tutarsızlık gözlenmişse yani çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayının ki ile eşleşmiyorsa, test edilen baba adayı çocuğun gerçek biyolojik babası değildir.

Babalık testi uygulandığında, laboratuar çok sayıda farklı genetik bölgeleri inceler. Ne kadar çok bölge incelenirse o kadar güçlü ve doğru test sonucu alınır. Şu anda yüksek kalitede babalık testlerinde kesin sonuçlar sağlamak için en az 16 genetik bölge incelenmektedir.

4. DNA nedir ve ebeveynin belirlenmesinde neden kullanılır?

DNA genlerin yapı taşıdır. Bu genetik madde, çocuğa anne ve babadan eşit miktarda geçer.
Nesilden nesile geçen bütün özellikler DNA’nın yapısında şifrelenir.
Anne karnından ölüme kadar DNA, insan vücudundaki her hücrede bulunur.
DNA’nın yapısı kişinin yaşına, kullandığı ilaçlara, yaşam tarzına ya da beslenme alışkanlıklarına göre değişmez.
DNA, parmak izi gibi kişiye özel ve değişmez olduğu için babalığı belirlemede en iyi araç olduğu saptanmıştır.

5. Babalık testi sonuçları nasıl araştırılır?

Bir çok genetik bölge incelendikten sonra moleküler genetik laboratuarı test edilen erkeğin çocuğun gerçek biyolojik babası olup olmadığını belirler. Bu durumda olası iki sonuç vardır.

1.Babalığın Dışlanması: Babalığın dışlanması test edilen erkeğin çocuğun gerçek biyolojik babası olmadığını belirtir. Babalık dışlanmasını belirten bir rapor farklı genetik bölgelerde en az iki eşleşmeme durumunu gösterir. Babalık dışlanması belirtildiğinde baba olma olasılığı yüzde sıfırdır.

2.Babalığın Onaylanması: Eğer rapor test edilen erkeğin çocuğun gerçek biyolojik babası olduğunu dışlamıyorsa kombine paternite indeksi (CPI) hesaplanarak baba olma olasılığı belirtilir. Yapılan testin ölçme gücü yüksek olduğu için babalık olasılığı genellikle %99.9’dan büyük çıkmaktadır.

6. Babalık testi  sonucu mahkemede delil olarak kullanılabilir mi?

Merak nedeniyle yapıldığı, kimlik doğrulaması yapılmadığı ve mahkeme tarafından sevk edilmediği durumlarda babalık testi sonucu adli delil sayılmayabilir.Yasal yollardan istenen testler mahkemede delil olarak kabul edilmektedir.

7.Babalık testi için ne gereklidir?

Babalık testine katılan kişilerden EDTA’lı tüpe kan örneği alınır ve en geç 48 saat içerisinde çalışılmak üzere laboratuvara oda sıcaklığında ulaştırılır. Annenin test edilmesi şart değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?