Batı Nil Virüsü Güncel Bilgiler

Yayın Tarihi : 2022/09/28 09:24 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/12 13:20 • Yazar: Uz.Dr.Özlem Altay Kaptan

Batı Nil Virüsü enfeksiyonu hastalık etkenini taşıyan sivrisineklerin (culex cinsi) sokması ile insanlara bulaşan bir virüs hastalığıdır.Bu yazımızda Batı Nil Virüsü enfeksiyonu belirtileri, korunma yolları ve tedavisi gibi konularda sizleri bilgilendiriyoruz.

Batı Nil Virüsü Güncel Bilgiler

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Nedir?

Hastalık etkenini taşıyan sivrisineklerin (culex cinsi) sokması ile insanlara bulaşan bir virüs hastalığıdır.

 Virüsün ana taşıyıcısı olan kuşlardan kan emen sivrisineklerden, insanlara ve bazı memelilere (atlar gibi) bulaşır. Kişiden kişiye de bulaşmayan hastalık, ancak doğum ve emzirme ile anneden bebeğe geçebilir. Bunun dışında, çok nadir de olsa kan ve organ nakli ile bulaştığı bilinmektedir. Ayrıca enfekte olan kuşların dışkılarının, ciltte yer alan bir kesiye teması ile de hastalık bulaşabilir.

 Hastalık genellikle yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülür.

Batı Nil Virüsü Belirtileri ve Tedavisi:

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtileri; ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ciltte döküntü, kasılmalar ve nadiren uyku hali koma ve ölüm görülür. Belirtiler virüsün vücuda girmesinden 3-14 gün sonra ortaya çıkar. Genellikle, hastalık hafif belirtilerle geçer.

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonunun tedavisi, destekleyici tedavidir ve hastalık belirtilerine yöneliktir.

Korunma:

Culex cinsi sivrisinekler gece beslendiklerinden özellikle geceleri korunmak önemlidir. Sivrisineklerin aktif olduğu güneşin battığı saatlerde açık alanlarda fazla kalınmaması, kapalı giysiler giyilmesi, cibinlik kullanımı önerilir. Kapalı ortamlarda vantilatör ve klima kullanılmalıdır. Evlerin yakınında küçük su birikintileri varsa kurutulmalıdır. Yerleşim bölgelerindeki sivrisinek üreme alanlarının ıslah edilmesi son derece önemlidir. Foseptik çukurları kapatılmalıdır.

Hastalığın aşısı yoktur.

Seyahatle İlişkili Önlemler;

 Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Seyahat Sağlığı Merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Hattından veya web sitesinden (www.seyahatsagligi.gov.tr) seyahat öncesinde bilgi edinilebilir.  Riskli ülke/bölge seyahat dönüşünde ani başlayan, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, cilt döküntüsü şikâyetlerin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Muayene sırasında hekime seyahat hakkında mutlaka bilgi verilmelidir.

Bulaş olan bölgeden seyahat edenler 28 gün süresince kan bağışında bulunamazlar.

Ülkemizde Batı Nil Virüsü Görüldü mü?

Batı Nil Virüsü enfeksiyonu son 10 yılda dünyada salgınlar yapmaya ve daha yaygın sıklıkta görülmeye başlamıştır. Hastalık, ülkemizde Bildirimi Zorunlu Bulaşıcı Hastalıklar içerisinde yer almaktadır. Bildirim, importe veya yerli bir vakanın erken dönemde tespit edilmesini sağlamak açısından önemlidir. Filyasyon çalışmaları, vakaların tespiti, kontrol önlemlerinin alınması ve vektör mücadelesinin zamanında yapılması için gereklidir. Filyasyon çalışmaları belirlenen olası ve kesin vakalara yönelik olarak yürütülür.

 Sağlık Bakanlığımız, 2022 yılında ülkemizde Batı Nil Virüsü enfeksiyonu görüldüğüne dair herhangi bir açıklama yapmamıştır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?