Batı Nil Virusu (West Nil Fever) (WNF)

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 16:40 •

Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor. Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteriyor.

Batı Nil Virusu (West Nil Fever) (WNF)

Gün geçmiyor ki; sağlığımızı tehdit eden bir virus veya bakteri ortaya çıkmasın. Kuş Gribi, Domuz Gribi, NDM-1 derken şimdi de Batı Nil virusunun Türkiye'de olduğu Sağlık Bakanlığınca açıklandı.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, 'Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına Türkiye'de de rastlanılmıştır' duyurusu yapıldı.
Manisa'da ateş, trombositopeni (kan pıhtılaşmasında görevli hücrelerin azalması), bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle başvuran 16 hastadan 6'sı hayatını kaybetmiş bunun üzerine Batı Nil Virüsü paniği başlamıştı.
Ancak yapılan incelemelerde bu virüse rastlanmadı. Komşumuz Yunanistan'da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle 18 kişi yaşamını yitirdi.
Haberlere göre Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısı 177, hastanelerde 9 kişi yoğun bakım tedavisi görüyor. Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor.
Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor.
Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor. Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Sivrisinekler Nasıl Hastalık Bulaştırır?

Sivrisinekler kanla beslenen hayvanlardır. Kan, bu canlıların besini olduğu için hayatları boyunca pek çok canlının kanını emerler. Bu esnada emeçlerini öncelikle avları ile bağlarlar ve uyuşturucu etkisi olan tükürük salgılarlar. Bu tükürük sayesinde sivrisinek sizi ısırırken hissetmezsiniz. Daha sonra emeçlerini deri altına uzatır ve canlı kanını emerler. İşte tehlike tam bu aşamada başlar. Her bir kan emmede, bir önceki canlının kanında olan virüs, sonraki emmelerde av görevi gören canlıya aktarılır. Bu yolla sivrisinek aldığı bir hastalığı, pek çok canlıya kolayca yayabilir. Ayrıca sivrisinekler sadece insan kanıyla değil, pek çok hayvanın da kanıyla beslenirler. Yani sadece insan hastalıklarını değil, hayvan hastalıklarını da taşırlar. Bu hastalıklardan insan protein yapısıyla uyumlu olanlar hayvandan insana veya insandan hayvana da geçebilirler.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?