Bebeklere Gaz Çıkarması İçin İlaç Vermek Doğru mu?

Yayın Tarihi : 2017/07/15 09:36 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 08:13 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Anne sütü bebek için en iyi gıda olsa da ilk defa tanışmanın etkisi ile bebek gazlanır ve bunu ifade etmek için de kasılarak ağlar.

Bebeklere Gaz Çıkarması İçin İlaç Vermek Doğru mu?

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Bebekler anne karnında iken tüm ihtiyaçlarını anneden karşılarlar. Hazır sindirilen besin plasentadan direk bebeğe verilir ve bebeğin atıkları da direk anneye verilerek bu yolla dışarı atılır. Dolayısıyla bebek ne sindirim, ne de boşaltımı doğrudan yapar.

Ancak bebek doğumla sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiğinde bu fonksiyonları kendisi yerine getirmesi gerekir. Sadece bunlar değil, solunum gibi diğer fonksiyonları da kendisi yapması gerekir. Yani; ilk defa bu kadar yoğun hava gazlarıyla da tanışır. Dolayısıyla özellikle meme emerken hava da içine çeker ve bağırsaklar sütün yanında hava ile de tanışır. Bu da bebekte gaz meydana getirir.

Anne sütü bebek için en iyi gıda olsa da ilk defa tanışmanın etkisi ile bebek gazlanır ve bunu ifade etmek için de kasılarak ağlar. Aslında kasılma ve şiddetli ağlamak, ıkınmaya yardımcı en önemli unsurdur.

Bebek Gazı İçin İlaç Kullanılır mı?

Bebeklerin özellikle de erkek bebeklerin gaz sorunu bir çok anne ve baba için bir kabustur. Çok sık ve  yeni doğanlarda görülen gaz sorununa karşıkullanılabilecek bir çok ilaç vardır.
Ancak şu unutulmamalıdır ki; zaten bir süre sonra kendiliğinden çoğunlukla geçecek bu durum için doktora danışmadan ilaç kullanmak ciddi sıkıntılara yol açabilir.
Bilinçsiz kullanılan ilaçlar ciddi yan etkilere neden olabilir.
Bu yüzden gaz sıkıntısı olan bebeklere ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Bebeklerin Gazı Nasıl Azaltılır?

Bebeklerin tek besini anne sütü olduğu için annenin beslenme şekli çok önemlidir. Anne; yeşillikleri bol yemeli, bitki çayları içmeli (özellikle rezene, kekik ve papatya çayı). Bu besinler annenin ve bebeğin gevşemesini sağlayacak ve dolayısıyla bebeğin gaz çıkışını da kolaylaştıracaktır. Asitli, baharatlı gıdalar bebeğin daha çok gazlanmasını sağlar. Bu sebeple özellikle ilk bir ay bu gıdalardan uzak durmak gerekir.

Ayrıca bebeğe devamlı bacak hareketleri yaptırmak, omuz veya bacağa karnı denk gelecek şekilde bastırarak yatırmak bebeğin gaz çıkışını kolaylaştıracaktır.

Ayrıca bebeğin ayak altlarına doğal yağlarla masaj yapmak, ılık su ile duş aldırmak, vücudunu sıcak tutmak da gaz çıkarmasını kolaylaştıracak diğer unsurlardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?