BNP (BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE) Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2023/08/05 08:37 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/09 07:27 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

BNP (BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE)  testi biyokimya laboratuvarlarında çalışılan bir test olup kalp fonksiyonlarının düzgün çalışıp çalışmadığı konusunda doktorlara bilgi vermektedir.BNP testinin kullanımı özellikle son yıllarda artmıştır. Bu yazımızda kanda BNP (BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE) testi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

BNP (BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE) Testi Nedir?

BNP, NT-proBNP Testi Nedir?

Natriüretik peptitler, kalp tarafından yapılan maddelerdir. Bu maddelerin iki ana türü, beyin natriüretik peptid (BNP) ve N-terminal pro b-tipi natriüretik peptiddir (NT-proBNP). Normalde, kan dolaşımında yalnızca küçük seviyelerde BNP ve NT-proBNP bulunur. Yüksek seviyeler, kalbinizin vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar kan pompalayamadığı anlamına gelebilir. Bu durum da kalp yetmezliği olarak bilinir, bazen konjestif kalp yetmezliği olarak da adlandırılır.

BNP Nedir?

BNP, vücudumuzda kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olan birkaç proteinden biridir. İnsan kalbi  bu proteini yapsa da, ilk olarak beyin dokusunda keşfedildiği için tıpta bazen buna “beyin” natriüretik peptidi ismi de verilmektedir.
Dolaşım sisteminizin bir parçası olarak , kalbiniz ve kan damarlarınız kaslarınıza, organlarınıza ve diğer dokularınıza oksijen açısından zengin kan pompalar. Sol karıncık (kalbin dört odasından biri) kalbe çok miktarda kan pompalar ve kan vücudunuzda akmaya devam eder .
Sol ventrikül BNP yapan ana organlardan biridir. Kalbiniz artan yük nedeniyle gerildiğinde veya yaralanma nedeniyle artan stres yaşadıkça, BNP seviyeleri yükselir. Kalp kası hücreleriniz bu strese, kalbinizin yükünü boşaltmak için BNP salgılayarak yanıt verir, bu da böbreklerinizi tuzu ve suyu boşaltmaya sevk eder (dolayısıyla “natriüretik” adı verilir).

BNP Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu testi doktorlar genellikle kalp fonksiyonları ile birlikte kardiyovasküler hastalığı kontrol etmek  isterler. Eğer kalp yetmezliği belirtileriniz varsa BNP testi yaptırabilirsiniz .
Kalp yetmezliği, kalbinizin olması gerektiği gibi kan pompalayamadığı anlamına gelir. Doktorunuz, kalp yetmezliği tanısı koyduysa, tedavilerin nasıl ilerlediğini gözlemlemek  için BNP testi isteyebilirler.

Kalp Yetmezliğinin Belirtileri:

Kalp yetmezliğinin en sık görülen belirtileri şunları içerir:
Yatarken daha da kötüleşen kuru öksürük .
Nefes almada zorluk, nefes darlığı (nefes darlığı) veya hırıltı,
Baş dönmesi veya bayılma,
Yorgunluk veya halsiz hissetmek,
Kalp çarpıntısı,
Mide bulantısı ve kusma veya iştah kaybı,
Karın, bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda şişlik ( ödem ).
Geceleri normalden  çok daha fazla idrara çıkma,.

BNP Testi Nasıl Çalışır?

BNP testi veya NT-proBNP testi, sırasıyla kan dolaşımındaki BNP veya NT-proBNP miktarını ölçerek kalp yetmezliğini  konusunda bilgi verir. Yüksek BNP veya NT-proBNP seviyeleri kalbin iaşlevlerinde bir sorun olabileceği konusunda bilgi verir. BNP testi için laboratuvar teknisyeni veya hemşire kolunuzdaki damardan kan örneği alacaktır.

BNP veya NT-proBNP Testinin Kullanımı:

BNP testi temel olarak doktorunuza kalp sağlığınız hakkında önemli bilgiler verir. BNP  testi sonuçlarının yorumlanması doktorunuzun kalp yetmezliğini teşhis etmesine ve benzer semptomlara neden olan diğer sağlık durumlarını ekarte etmesine yardımcı olur. 

BNP (NT-proBNP)  Testi Normal (referans) Değeri

Kalp yetmezliği olmayan kişilerde normal BNP seviyeleri mililitrede 100 pikogramdan (pg/mL) azdır.. 100 pg/mL'nin üzerindeki BNP seviyeleri kalp yetmezliğinin bir işareti olabilir.
75 yaş ve üstü kişilerde BNP normal değeri daha yüksek sınırlardadır.
BNP testinin sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz, kalp fonksiyonları yönünden  elektrokardiyogram (EKG) ve EKO  gibi takip testleri isteyebilir .

BNP Testi Yüksekliği

BNP testi yüksekliği kalp fonksiyonlarında bir bozukluk ve kalp yetmezliği olabileceği yönünde bilgi verir.

BNP Testi Düşüklüğü

BNP değerlerinin düşük olması kalp sağlığı yönünden BNP değerleri açısından bir sorun olmadığı konusunda bilgi verir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?