Burun Kanaması, Çeşitleri ve Önlenmesi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 09:52 •

Burun kanamaları genç erkeklerde genellikle ergenlik dönemlerinde, genç kızlarda ise, çoğunlukla ay başı kanamaları sırasında görülür.

Burun Kanaması, Çeşitleri ve Önlenmesi

Burun kanaması çevremizde sıkça karşılaştığımız bir sağlık sorunudur. Burun kanaması epistaksis olarak da bilinir. Burun kanaması; çarpma, vurma, aşırı güneşe maruz kalma gibi durumlarda meydana gelebilir ki, bunlar çabuk kesilen ve genel anlamda (kırık hariç) önemsenmeyecek kanamalardır. Ancak dikkatli olunması gereken kanama, ortada görünen bir sebep olmadığı halde, aniden, farklı zamanlarda, durdurulması zor, koyu renk akan ve pıhtılı gelen kanamalardır. Bu durumda çok uzun zaman beklemeden doktora başvurulması gerekmektedir.

Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayırmaktadırlar.

Ön Burun Kanamaları:

Ön burun kanamaları burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran yada oturan kişide burun deliğinden akan Kanama şeklinde kendini gösterir. Özellikle çocuk yaş grubunda bu tür kanamalar görülür.

Arka Burun Kanamaları:

Arka kanama ise burun arkasından olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler yada travma geçirmiş kişilerdir.

Burun kanamaları genç erkeklerde genellikle ergenlik dönemlerinde, genç kızlarda ise, çoğunlukla ay başı kanamaları sırasında görülür. Ayrıca yüksek tansiyon da burun kanamasının nedenlerinden biridir.
Gençlerde görülen ve önemli olmayan burun kanamaları nispeten daha kolay durur. Genelde önemli bir nedeni bulunmamaktadır.
Hipertansiyon olarak da bilinen tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan ve genellikle orta yaşlarda görülen burun kanamaları ise daha sorunludur. Bu nedenle olan kanamaları durdurmak daha zordur.

Burun Kanamasında Ne Yapmalıdır?

Öncelikle sakin kalmak gerekir. Panik yapmak, her durumda yanlış ihtimalini artırabilir.

Yapılacak ilk iş, burnu kanayan kişiyi hemen oturtmak ve başını öne doğru hafifçe eğerek burnunun kanayan deliğini yaklaşık 5-10 dakika bastırmaktır. Bu sırada, burnu kanayan kişiye ağzından nefes alması ve yutkunması söylenmelidir.

Kanama geçiren kişi, özellikle yoğun kanama geçirmişse sonrasında baş ağrısı, kan şekeri düşmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple bu hastaların dinlendirilmesi, yemek yemesi ve su içmesi teşvik edilmelidir. Aksi takdirde kanamaya bağlı halsizlik ve bayılma da gözlenebilir.
Kanama sırasında buruna buz tatbik etmek de yararlıdır. Ancak burun kanaması durmuyorsa veya yeniden kanamaya meğilli ise ve kanama burun önüne kanamadan çok boğaz arkasına doğru oluyorsa biran önce bir doktora başvurmak yararlı olacaktır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?