CA 125 testi nedir? CA 125 yüksekliği ve CA 125 hangi durumlarda yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/12 10:30 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Ca 125 testi bir tümör belirteçi veya kanser markırı olarak bilindiğinden ,CA 125 testi yüksek çıkan kullanıcılarımız sıklıkla bize bu test ile ilgili sorular yöneltiyor.
Öncelikle şu bilgiyi paylaşalım CA 125 testi tek başına kanser tanısı koyduran veya kanser taramasında kullanılan bir test değildir. Bu testi doktorlar hastalarının klinik takibi için isterler.
Aşağıdaki yazımızda CA 125 testinin ne olduğu, hangi durumlarda yüksek değerlere çıktığı ve nasıl yorumlanmasına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

CA 125 testi nedir? CA 125 yüksekliği ve CA 125 hangi durumlarda yapılmalıdır?

CA 125 Testi Nedir?

Cancer ve Antigen kelimelerinin kısaltılmasından CA oluşmuştur. Bu nedenle testin adında  CA bulunmaktadır. CA 125 bir kanser antijenidir. cancer  (C) ve antigen  (A)  kelimelerinin ilk harflerinden adını almıştır. Günümüzde doktorların sıklıkla istediği önemli tahlillerden biridir. Özellikle kadınlarda over diğer adıyla da yumurtalık kanserinin tedavisinin etkinliğinin izlenmesinde kullanılır.
Tedavi öncesi bulunan değer ile tedaviye başlandıktan sonra çıkan değerler takibe alınır.Tedaviden sonraki CA 125 değerlerinde düşme var ise tedavinin etkinliği konusunda olumlu bir kriterdir.
Damardan alınan kan örneğinin biyokimya laboratuvarında analiz edilmesiyle çalışılır. Özellikle kadın hastalardan istenen bir kan tahlilidir.

Hangi Durumlarda CA 125 Yüksekliğinden Söz Edebiliriz?

CA 125 yüksekliği var demek için test sonucunun 35 U/ml ve üstü olması gerekiyor.

CA 125 Normal Değeri Nedir?

35 U/ml nin altı değerler normal olarak değerlendirilmelidir.

Adet Döneminde Ca 125 Testi Uygun Değildir

Adet dönemlerinde normalde de yüksek çıkabildiği için özellikle bu dönemde, CA 125 için kan alınması sakıncalı olabilir. Bu döneme denk gelen tahlil sonuçları yanıltıcı olabilir.
Ca 125 testi için tercihen adet sonrası dönemlerde kadınlardan kan alınmalıdır.   

CA 125 Testi Hangi Durumlarda İstenmelidir?

1.Kadınlarda over (yumurtalık) kanserlerinin takip edildiği durumlar. Özellikle kemoterapinin etkinliğinin araştırılmasında kullanılmaktadır.
2.Kadınlarda endometrium adenokarsinomları takibi,
3.Fallop tüplerinin adenıo karsinomlarının takibi,
4.Diğer bazı kanser türlerinin takip edilmesinde kullanılır.

CA 125 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?

Her CA 125 yüksekliğinde hemen panik olunmamalıdır. CA 125 , kanser dışı bazı durumlarda ve sağlıklı kişilerde de yüksek çıkabilmektedir. 
Bu durumlar ise aşağıda belirtilmiştir. 
Bir diğer detay ise her over kanserinde CA 125 değeri yüksek çıkmamaktadır. Bilimsel araştırmalar, her 5 over kanser vakasının ancak 4 ünde CA  125 yüksekliği olduğunu göstermektedir.

CA 125 Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Kadınlarda yumurtalık kanseri
Endometriyum kanseri
Peritoneal kanserler
Fallop tüpü kanserleri

Kanser Dışı Durumlarda CA 125 Yüksekliği:

Aşağıdaki durumlarda da kanser olmadığı halde yükseklik görülebilmektedir.

Hamilelik,
Adet dönemleri,
Overin kistik hastalıkarı(polikistik over sendromu gibi)

Tahlil.com'un Notu:

Şurası unutulmamalıdır ki, CA 125 testi normal ve sağlıklı kişilerde bir kanser tarama testi olarak asla kullanılmamalıdır. temek kullanımı ise kanser hastalarının takibi ve tedaviye alınan yanıtın değerlendirilmesidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
S********** :

Annemin bütün değerleri normal fakat ca 125 seviyesi 138 çıktı bi test daha istedi doktor başka bi hastahanede orda 190 çıktı miyomu var sigara kullanıyo iltihapda var nedeni bu mudur?çok sancısı vardı oda bitti sayılır yumurtalık kanserinden korkuyoruz yardımcı olurmusunuz ?


Cevap:

Annenizde CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİĞİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir

i*** :

Eşim 3 ay önce rahim kanseri ameliyatı oldu grede 2 6 kur kemoterapı verıldı 3. den sonra yapılan testlerde ca-125 7 olarak cıktı
sedimantasyon 59 gozukuyor bobrekte kucuk bır kıst var. kanserı atlatmıs dıyebılırmıyız. saygılarımla


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun ancak verdiğiniz bu bilgilerle eşinizin kanser durumu hakkında bilgi veremeyiz.

PET, MR gibi tahliller,bir takım patoloji muayeneleri yapılabilir.Buna göre doktorunuz gerekli bilgiyi verecektir.

s************** :

Merhaba ben 20 yaşındayım.Hormon ve idrarım normal çıktı her şey normal çıktı ama ca125 50.9 çıktı adetimin 2. Günü kan almışlardı. Doktor ultrasonda basit kist gördüğünü söyledi.Sizce kötü bi durum var mıdır 1 ay sonra 12 saat aç kal ve bu testi yaptır dedi


Cevap:

CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİĞİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir

k***************** :

merhaba 27 yaşındayım karnımdaki şişlik sebebiyle doktora başvurdum 20cm. kistlik lezyon tespit edildi. kadın doğum uzmanında görmesi istenildi sağ yumurtalığımda 28mm çapında kist ve ca 125 değerim ; 102 ca19-9 değerim 38,9 çıktı sizden durumla ilgili bilgi alabilir miyim?


Cevap:

Kistin yapısı ile ilgili olarak ultrasonografik incelenmesi önemlidir, tümör markırlarının tanı koydurucu özelliği yoktur, bu kadar büyük kistler genellikle alınmalıdır..

r***** :

Hayırlı Günler Doktor bey, ben 24 yaşındayım ağrılı adet yüzünden doktora gittim, sol yumurtalıkta 5 santim kist var dedi, 2 hafta önce CA 125 testini istedi, ve sonuç 500 H çıktı, Doktorum adetinin 5.günü gel ultrasonla bakalım dedi ne yapmalıyım? Ultrasonla neye bakacak


Cevap:

Kistin yapısının incelenmesi gereklidir..

a********* :

iyi akşamlar doktor bey ben 27 yaşındayım ve yumurtalığımda 8cmlik kist ver ilaç tedaviyle küçülmesini bekliyoruz küçülmezsse ameliyat dendi ve ca 125 test sonucum 18.9 çıktı sizin beni aydınlatmanızı istiyorum


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


n**** :

Merhaba Doktor Bey/Hanım ben geçtiğimiz yılın Haziran ayında sol yumurtalığımdan kist ameliyatı oldum bu gün CA 125 testi yaptırdım 92.22 çıktı Lucrin ilacı aldığım için regl olmuyorum normal midir?


Cevap:

CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİОİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir


n******* :

Merhaba hocam yumurtalıkta 4cm kistim var Dr çikolata kisti olmadığını söyledi içi sıvı dolu dedi 2 ay dkh ile erimede olmadı 2.kontrolümde ca 125 istedi ve sonuç 57 çıktı fakat reglimin 4. Günüydü tam olarak bitmişti diyemem bu sonuçta etkisi olurmu reglimin Yada bu kadar yükseltirmi ? ޞžimdiden çok teşekkür ederim.


Cevap:

Adet döneminde CA 125 testinin yapılması önerilmemektedir.Yanıltıcı sonuçlar verebilir.

******* ******* :

merhaba hocam nısanlım gectımız gunlerde cıkolata kıstınden amelıyat oldu profoser bır abımız yaptı herhangıbı bır problem yokde ancak cokda acık konusmadı yaklasık 10 tane 2-3 santımlık kıstler alındı nısanlımın ca 125 testı 140 kendısı bu konu hakkında korku yor patalojı sonuclarını bekklıyoruz ancak benım bılmem ıstedıgım cıkolata kıstının kısının hayatı tehlıkeye sokabılecek bır hastalık olup olmadıgı sımdıden tesekkurler nısanlımın yası 25


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.Patoloji sonuçları çıkında daha detaylı bir bilgi sahibi olunacaktır.CA 125 değeri yüksek çıkmış.Aşağıda CA 125 hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz

******* ******* :

merhaba.benim sol yumurtalığımda kist olduğu söylendi.test yapıldığında CA-19.9 un 734 çıktı. CA-125 ise 237 çıktı.bu durum beni çok korkkutuyor.bekarım ve 25 yaşındayımm.lütfen cevap yazarmısınız.


Cevap:

Evet değerleriniz yüksek ama hemen panik olmayın.Sadece bunlara bakarak kanser tanısı koyulamaz.Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.

******* ******* :

15 yaşındaki kızımı kolonoskopi için götürdüğümde kan alındı ertesi gün tahlil sonuçlarında ca 108.5 çıktı. Bu durum beni korkutuyor.Kan alındığı gün adet oldu bu durum ca'yı etkilermii??

******* ******* :

Sol overde iki adet büyüklügünde 40-37 mm boyutlarında kist görüldü.Bendende ca-125 testi istendi.Sonucun nasıl çıkması gerekli ki normal olsun?


Cevap:

berna Hanım sanırım yukarıdaki yazıyı dikkatli okumadınız.Sorunuzun cevabı ve çok daha detaylı bilgi bulunuyor

******* ******* :

merhaba ben 20 yaşındayım sag yumurtalıgımda8cm büyüklüğünde dermoid kist bulundu CA 125 104 çıktı doktorum iyi huylu oldugunu söylediama CA 125 imin bu kadar yüksek çıkması korkutuyor beni


Cevap:

Tek başına ca 125 yüksek.liği fazla anlam ifade etmez.Zaten kistlerde yüksek çıkması olağandır.

******* ******* :

ben 74 yaşındayım. 15 nisan 2010 da rahim ameliyatı oldum.
daha sonra 6 seans kemoterapi tedavisi gördüm.
bir ay önce ca 125 tahilim 66 oldu.
paniğe kapıldım. doktorum şu anda önemli değil dedi .
bugün yeniden yapıldı heyecanla çıkmasını bekliyorum.
66 olaması korkulacak bir durum mu?
cevaplarsanız çok sevinirim. teşkkürler


Cevap:

Paniğe kapılacak kadar yüksek çıkmamış değeriniz.Zaten sadece CA 125 yüksekliği fazla fikir vermez.Diğer tahlillerinizin de bilinmesi önem taşır

******* ******* :

cok teşekkür ederim yorumlarınız için

******* ******* :

mrb ben birçok kez ca 125 tahlili oldum her defasında sonuçlar değerinden çok üstünde çıktı. gastroloji doktorunun yönlendirmesi ile kolonskopi ve endoskopi yapıldı.sonuçlar temiz çıktı.daha sonra kadın doğuma yönlendirdiler.orada ALT ABDOMEN BT yapıldı.sonuç olarak myoma uteri çıktı. doktor tahlillerin sonucunda antibiyotik kullanmamı söyledi.buna rağmen ca 125 değerim ilk 189 iken 205 e yükseldi.şimdi ben ne yapmalıyım nasıl bir yöntem uygulamalıyım ca 125 değerini nasıl düşürebilirim.bu durumda ameliyat olmalı mıyım yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim


Cevap:

Yukarıdaki yazıyı sanırım dikkatli okumamışsınız.Sdece ca 125 yüksekliği tek başına bir anlam ifade etmez.Bir kanser varlığında çok daha anlamlıdır.Sizde de bu tür bir durum yok.Şu aşamada kadın doğum doktorunuzun önerilerine uymalısınız

******* ******* :

sevgılı hocam ca-125 testım 64.80 cıktı sonuclar benı hıc memnun etmedı doktorumda cocuk sahıbı olma ıhtımalının olmadıgı soyledı benı bu konuda aydınlatırmısız tedavısı mumkunmudur cevabınızı beklıyorum

******* ******* :

hocam mrb ben 22 yaşındayım yaklaşık 6 ay önce sağ yumurtalıkta 2 tane yaklaşık 30 mm lik kistler bulundu ve çikolata kisti olduğu söylendi ca125 değerim 23 civarıydı. iki gün önce tekrar gittiğimde birinin 4 cm diğerinin de yaklaşık 3 cm olduğunu söyledi doktor ve ca125 değer 43 çıktı. çaresi ameliyat dedi bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...


Cevap:

ca 125 değerine çok takılmayın.çikolata kistlerinde ameliyat tedavide kullanılan bir yöntemdir

A****************** :

Çikolata kistleri tanısında CA 125 değerlidir,ancak tek başına da çok da fazla anlamlı değilidr.İyileşmeyen çikolata kistlerinde ameliyat da bir tedavi yöntemidir.Bir kadın doğum uzmanına danışmalısınız


Cevap:

teşekkür ederim hocam

A****************** :

Arzu hanım,sorunuzu bir daha sorabilir misiniz


Cevap:

yaşım 30, evliyim.bir buçuk yıldır çikolata kisti tedavisi görüyorum ama hala bir sonuç alamadım.her iki yumurtalıkta da yaklaşık 5'er cm büyüklüğünde kist var.kasım ayında ca 125 değerim 66 idi.aralık ayında 88.8 oldu.ocak ayında ise ca 125 değerim 1.5 a düştü.ama kistlerin büyüklüğünde bir değişiklik olmadı.bu düşüşün nedeni ne olabilir.bir iyileşme olabilir mi acaba.ca 125 değeri kistlerle alakalı neyi ifade ediyor.

?