Çinko Eksikliği Çocuk Düşürme Riskini Arttırır

Yayın Tarihi : 2015/05/21 11:19 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/30 08:26 •

Yapılan araştırmalara göre çinko azlığı kadınlarda çocuk düşürme riskini 3’e katlar

Çinko Eksikliği Çocuk Düşürme Riskini Arttırır

Yapılan araştırmalara göre çinko azlığı kadınlarda çocuk düşürme riskini3 kata kadar artırır. Çinko adı verilen mineral; süperoksit dismutaz enziminin aktivitesi için önemlidir. Söz konusu enzim (süperoksit dismutaz enzim) ceninde anti - oksidan etkiye sahiptir ve onu korur. Buna ek olarak çinko cenin beyninin gelişmesinde önemlidir.

Çinko annelerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden dolayı bağışıklık sistemi mekanizmalarını kontrol eder ve bebeğin sağlığını korur.

Çinko Eksikliğinin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Minerallerin insan vücudunda birçok etkisi vardır. Her Birinin etkisi kendi içinde önemlidir ve hiç biri diğerinin yerine kullanılamaz. Çinko da bu minerallerden biridir. Çinko, vücutta yapıcı ve onarıcı minerallerdendir. Yani vücutta eksik gidermeye, vücudun doğru işleyişini desteklemeye yardımcı olur. Özellikle çocukluk çağından itibaren eksikliğinin en bariz belirtileri; saç dökülmeleri ve tırnak üzerinde oluşan beyaz lekelerdir. Bundan sonra daha da eksikliğin artması, vücutta ve zihinde derin hasarlara yol açabilir. Bu sebeple özellikle hamilelik döneminde annenin ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamk için çinko tüketimini de ihmal etmemek gerekir. 

Çinko Zengini Besinler Nelerdir?

Çinko, besinlerle birlikte alınmalıdır. Ancak çok yüksek boyutta olan eksiklik tespit edilirse takviye edici ilaçlarla alınabilir. Çinko bakımından zengin besinler; kırmızı et, kümes hayvanları eti, süt ve süt ürünleri, fındık, kepek içeren tahıllar ve fasulyedir. Yani zaten çoğunlukla tüketilen ve ulaşılabilen besinlerdir.

Pek çok mineral ve vitaminde olduğu gibi, zaten dengeli ve düzenli beslenen her birey, tükettiği sağlıklı gıdalardan ihtiyacı olan tüm ürünleri alabilir. Burada dikkat edilecek husus, besinlerin nasıl tüketildiğidir. Özellikle yiyeceklerden mineralleri ayırt etmek için, yemek yanında içecek tüketilmemelidir. Ayrıca çiğ salata tüketimi de besinlerin emilimini artırdığından, maksimum fayda sağlayabilmek için oldukça önemlidir. Yani ne yediğiniz kadar, nasıl yediğiniz de önem taşır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?