Çocuklarda PLT (trombosit) düşüklüğü, yüksekliği ve normal değerleri nedir ?

20.08.2018 11:31 | Güncelleme: 17.12.2018 11:36
PLT (platalet) yani trombosit, hemogram testi sırasında çalışılanönemli  kan sayım parametrelerinden biridir. Çocuklarda özellikle kan hastalıkları yönünden PLT düşüklüğü ve yüksekliği son derece dikkatli değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır. PLT değerlerinin yorumlanmasında da PLT normal değerleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocuklarda PLT (trombosit) düşüklüğü, yüksekliği ve normal değerleri nedir ?
A

PLT yani trombosit, hemogram testi sırasında çalışılan değerlerden biridir. Pıhtılaşma sistemi ve hemostaz bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir kan testidir.
Trombositler yani (plt) kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarına verilen isimdir. Çocuklarda PLT düşüklüğünde pıhtılaşma bozulacak ve kanamaya eğilim artacaktır.
PLT yüksekliğinde ise damarlarda kanın pıhtılaşması riski yani tromboz olasılığı artacaktır.

Çocuklarda PLT yüksekliği hangi durumlarda olabilir?

  • Bazı kanser türleri,
  • Myeloproliferatif hastalıklar,
  • Splenektomi( dalağın ameliyatla alınması) sonrası,
  • Rromatoid artrit,
  • Demir eksikliği anemisi 
  • Akut enfeksiyonlarda

çocuklarda plt (trombosit)sayısı artar.

Çocuklarda PLT düşüklüğü hangi durumlarda olabilir?

  • ITP( idiyopatik trombositopenik purpura),
  • Bazı lösemilerde,
  • Aplastik ve pernisyöz anemi,
  • Hipersplenizm,
  • Trombotik trombositopenik purpura,
  • Masif kan transfüzyonları,
  • Bazı enfeksiyonlar ve kemik iliğinin baskılanması durumları.

Çocuklarda PLT Normal Değerleri

Çocuklarda plt normal değerleri, yetişkinlere göre biraz daha yüksek seyreder.

Çocuk Yaşı     PLT Normal Değerleri
0-3 yaş 130-400 K/mm3 (109 /L)
4-5 yaş 180-510 K/mm3 (109 /L)
6-12 yaş 160-510 K/mm3 (109 /L)

Trombosit (PLT) yüksekliği ve düşüklüğü durumlarında çocukları tercihen bir çocuk hematolojisi doktoruna götürmek gerekmektedir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

fatih-kafadar | 25.10.2018 07:06

Oğlum 5 yasında pct değeri 419 çıktı özellikle kırmızıyla yazılmış bi problem mi var bununla birlikte yapılan mcv testi 78.3 mch 26.2 yardımcı olurmusunuz

Tahlil.Com | 05.11.2018 12:13

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


 
oğuzum | 14.10.2018 11:25

Benim oglum erkan dogum sunda 1 yasında ve plt değeri 512 bu normal mi?

Tahlil.Com | 15.10.2018 11:19
Çocuğunuzun PLT değerini normal olarak değerlendiriyoruz.
aynur-ozdemir | 25.09.2018 09:44

Benim kızımın plt değeri 428 çıktı 26 aylık bu normal mı

Tahlil.Com | 25.09.2018 02:20
Endişe verici bir durum yok.Kızınızın plt düşüklüğü yok.Normal sonuç.
yusuf-sever | 17.09.2018 05:43

Iy gunler 10 aylik oglum var plt si 87 cikti bide kan alirken cok az kani cikti bu sebepten dusuk cikmis olabilirmi her hangi bi rahatsizligi yok

Tahlil.Com | 24.09.2018 04:46

Kan sayımı sonucunuza göre trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.
Kanın az olması ile sonucun da direkt bir ilgisi yoktur.
Bu sonuç  normal değil, Araştırılması gerekir.
Kan sayımında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.
 

 

ozge363 | 26.08.2018 11:58

Yeğenimi ates yuksekligi şikayetiyle hastaneye getirdik atesi 2 gun boyunca 39 40 arasıydı universiteye getirdik yapilan tahlilerde pltsi 55 cıktı cok dusuk oldugunu soylediler ne yapilmali riskleri nelerdir

Tahlil.Com | 26.08.2018 11:36

Evet çok düşük.Doktorunuz bu yönde ilave tahlil ve muayeneler yapabilir.Kan sayımında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim olabilir.Bir kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için birçocuk  hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, Tahlil.com'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.
 

 

Aslan | 12.08.2018 01:12

9 aylık oğluma üç defa kan testi yaptırdım.nHer seferinde PLT si 1. De 609n2.de 409 3. De 757 de çıktı.surekli kafamız karışıyor bunun nedeni ne olabilir acaba

Tahlil.Com | 13.08.2018 07:28

Son tahlilde yüksek çıkmış.İlk 2 tahlil de sonuçlar kabul edilebilir sınırda.
Kan sayım tahlilinizde kan sayım parametrelerinden biri olan PLT yani trombosit değeri yüksek.Bu normal değil.

PLT kan tahlili hakkında bilgi almak, bu testin yüksek çıkma nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

PLT Testi ve yüksekliği

1334memo | 28.05.2016 06:17

!!!iyi gecler.Yenidoğan kızım yaklaşık 48 gündür hastanede yoğun bakımda trombosit değerleri sürekli düşüyor antaibiyotik,ivig ve beyaz kan verildi ama 2 gün sonra yine aynı şekilde düştü bu konuda en hastane yada hekim nerde yardımcı olurmusunuz!!!

Tahlil.Com | 30.05.2016 03:47
Çocuğunuzu bir debir çocuk hematoloji uzmnnı görmeli.Bir üniversite hastanesine başvurabilirsiniz.
nyaman | 14.10.2012 01:38

yüksek ateş şikayetiyle tahlilerimizde bir hastanede plt116,diğer hastanede 192 çıktı, 1 doz prednol ile ateş geçti, plt için ne yapmalıyım?

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
PLT değerlerinizde kayda değer bir düşüklük yok. Prednol da, direkt olarak ateşi geçirmez.
 Redüktan Madde (İdrar) Testinin Kullanıldığı Yerler
Bu test, idrarda redüktan madde varlığının değerlendirilmesinde kullanılır
Glutene Duyarlı Enteropati (çölyak hastalığı) Testi Nedir ?
Glutene Duyarlı Enteropati (çölyak) olup olmadığını ve glutensiz diyetin etkililiğini değerlendirmeye yardımcı olmak için bu test yapılmaktadır
Erkeklerin Yaptırması Gereken 10 Tahlil Nedir?
Sağlığına düşkün erkekler düzenli aralıklarla tahlil yaptırıp sağlık kontrolünden geçmek ister
İdrarda Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır?
İdrarda bakılan ovülasyon (yumurtlama) testi, LH hormonunun artışıyla saptanır
Tüpbebekte Mikroçip Teknolojisi
Mikroçip; spermler arasında en kaliteliyi seçen bir teknolojidir
İnsüline Alternatif Geliyor
Diyabet hastalarının kullanmak zorunda oldukları insülin, kullanması oldukça sıkıntı veren, ancak zorunlu olan bir çözümdür
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com