Covid 19 (Korona) Bulaşıcılık Süresi (Bulaştırıcılığı) Kaç Gün Sürer?

Yayın Tarihi : 2020/10/12 17:56 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/12 19:21 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Covid 19 pandemisinin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde Covid 19 Enfeksiyonuna yakalanan ve Covid 19 tanısı koyulmuş bir kişinin bu hastalığı çevresine ve başkalarına bulaştırma riski ve bulaştırıcılığı son derece merak edilen bir konudur.Bu yazımızda Covid 19'lu bir hastaya teşhis koyulduktan sonra bu kişinin kaç gün süreyle hastalığı bulaştırabileceği ve enfekte kişide Covid 19 (Korona) bulaştırıcılık süresinin kaç gün sürdüğü hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Covid 19 (Korona) Bulaşıcılık Süresi (Bulaştırıcılığı) Kaç Gün Sürer?

Covid 19 Virüsüne Maruz Kalma Sonrası Semptomlar Ne Zaman Başlar?

Covid 19 enfeksiyonunda virüse maruz kalma (enfekte olma) ile semptomların başlaması arasındaki süre genellikle 5-6 gündür, ancak bu süre 10 güne kadar çıkabilir. COVID-19 testiniz pozitif çıktıysa veya virüse bağlı hastalık belirtileriniz varsa ve hastanede yatacak kriterlere varan ciddi bir hastalığınız da yoksa  evden çıkmamanız gerekmektedir. Bu süreçte aile hekiminiz ve Sağlık Bakanlığına bağlı filyasyon ekipleri sizi kontrol altında tutacaktır.
Bu süreçte maske takmanız gerekmekte olup aile bireyleri ile de mümkün olduğunca bir araya gelmekten kaçınmalısınız.

Covid 19 (Korona) Bulaştırıcılığı Kaç Gün Sürer?

Covid 19 yönünden pozitif olan (PCR testi sonucuna göre) bir kişinin hastalığın tanısını almasından sonraki süreçte kaç gün süre ile bulaştırıcılığı  olduğu ve bulaşıcı dönem merak edilen bir konudur. "Bulaşıcı dönem" virüsü başka birine yayabileceğiniz zaman aralığını kapsayan süreçtir.
Covid-19 pozitif olan bir kişinin,  semptomlarının ilk başlangıcından 10 gün sonra bulaştırıcılığının olmadığı düşünülmektedir.
Bunun değerlendirilmesinde kişide aynı zamanda son 3 gün içinde yüksek ateş olmaması ve solunum yolu semptomlarının da olmadığının izlenmesi önemli bir belirteçtir. 

Sonuç olarak PCR testi ile Covid 19 pozitif tanısı almış, solunum yolu semptomlarını sona eren ve yüksek ateşsiz en az üç geçiren bir kişinin artık bulaştırıcılığı olmadığı yönünden görüş birliği vardır.
Bulaştırıcılığın 10. gün sonrasında sona erdiğine inanılmasındaki gerekçelerden en önemlisi ise hasta bireyde viral replikasyonun ( virüs üremesinin) ilk haftadan sonra hızla düştüğüdür.
İkinci haftadan sonra hastanın vücudunda yeterince canlı virüs (sağlıklı bir insanda enfeksiyona neden olabilen) kalmadığı öne sürülmektedir. 
Sağlık Bakanlığı da Covid-19 Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Bilimsel Danışma Kurulu Çalışmasında asemptomatik ve hafif vakalarda (evde izlenen ve hastanede 24 saatten kısa sürede yatan vakalar) PCR testinin alındığı günden itibaren, olası vakalarda ise  semptom başlangıcından itibaren 10.günün sonunda Covid hastası kişilerin izolasyonunun sonlanması gerektiği konusunda görüş bildirmiştir.

Covid 19 (Korona) Ne Zaman En Çok Bulaşıcıdır?

Araştırmacılar Covid 19 ile enfekte olan kişilerin, semptomların başlamasından 2 ile 3 gün önce hastalığı başkalarına bulaştırmaya başladığı ve en çok bulaştırıcılığın ise hasta olduklarını hissetmelerinden  1 ile 2 gün önce olduğunu tahmin ediyorlar. Bulaştıcılık semptomlar başladıktan sonra 3-4 gün daha sürüyor.7 ile 8 gün sonra ise bulaştırıcılık kayboluyor.

İlk Covid 19 Testi Pozitifliğinde 10 gün Sonrası İkinci Covid 19 Pozitifliği Nasıl Yorumlanmalıdır?

Araştırmacılar, ilk tanıdan sonra  testin hala pozitif olabileceğini, ancak bunun üst solunum yolunuzda "replikasyona yetkin"  yani bir diğer deyişle çoğalmaya ve bulaşmaya sebep olan virüs kanıtı olmadığı yönünde görüş bildiriyor.Sonuç olarak PCR testinde virüs RNA'sını bulmak, virüsün tüm canlı versiyonlarını bulmakla aynı şey değildir. Aslında, virüs RNA'sı, semptomları ilk fark ettiğiniz andan itibaren üç ay kadar uzun bir süre boyunca üst solunum yolunuzdan alınan örneklerde hala bulunabilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?