Detaylı Ultrason Zorunlu Yapılmalı mı?

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:09 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/29 12:53 •

Detaylı ultrason; bebeğin anne karnında, uzuvlarının ve organlarının değerlendirildiği işlemdir.

Detaylı Ultrason Zorunlu Yapılmalı mı?

Detaylı ultrason; bebeğin anne karnında, uzuvlarının ve organlarının değerlendirildiği işlemdir.

Bebeğin uzuvlarının ve organların tam oluştuğu dönem ise; ortalama 18. Haftadan itibarendir. 20.haftadan itibaren ise; herhangi bir gelişim geriliği yoksa, detaylı ultrasondan verimli sonuç alınır.

Ultrasonda radyasyon olmadığından, korkmadan yapılabilir. İlk yapılan detaylı ultrasonda yeterli görüntü alınamazsa tekrarında bir sakınca yoktur.

Detaylı Ultrason Yapılmak Zorunda mıdır?

Gebelikte yapılan hiç bir tahlil zorunda ve kesin değildir. Tabii bebekte ve annede süregelen, kronik bir rahatsızlık yoksa. Çünkü gebelik doğalında, kadın vücuduna yatkın bir olaydır ve doğal akışında zaten bebeğin ve annenin tüm ihtiyaçları, vücut tarafından gayet olağan şekilde giderilir. 

Daha bundan 40 yıl evveline kadar, kadınlar adet gecikmesi ile hamile olduklarını anlar ve doğuma kadar hastanelere başvurmazdı. Hatta hastanede doğum yerine hala evlerde doğumun yaygın olduğu dönemlerdi. Bu dönemdeki çocuklarda anomaliler, bu döneme göre çok daha azdı. Demekki, hamilelikte yapılan taramalar olmadan da sağlıklı bebekler dünyaya gelebiliyor.

Ancak yapılan taramaların elbetteki açıklamaları var. Bu taramalar sayesinde bebeklerde olabilecek hastalıklar ve annede oluşabilecek tehditler erkenden belirleniyor ve tedavi olasılıkları değerlendiriliyor. Bu sayede pek çok bebek kurtarılıyor, erken tedaviler sayesinde konforlu bir yaşam sürüyor. 

Detaylı ultrason, hamileliğin bir döneminde yapılabilen bir tahlil olduğundan, tam bu dönemde hastane ve randevu ayarlamak biraz zor olabiliyor ve özel hastanelerde pahalı olduğundan dolayı yaptırılamayabiliyor. Bu sebeple bu ultrason tipinin yapılmasının iyi olduğu ama bir tedavi değil tanı yöntemi olduğu bilinmesi gerekiyor. Detaylı ultrasonu iyi yapan şey, cihazın gelişmişliğidir. Bu sebeple bu ultrason tipinin diğer adı renkli ultrasondur. Cihaz bebeğin kan akışının doğru olup olmadığını ve organlara yeterince oksijen ulaşımını gösterebiliyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?