Dezenfeksiyon Bakteri ve Virüsleri Nasıl Öldürür?

Yayın Tarihi : 2016/11/14 12:09 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/12 00:36 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Dezenfeksiyon, hastalık etkeni mikroorganizmaları ortamdan büyük ölçüde veya tamamen uzaklaştırma işlemidir.
Dezenfeksiyon Bakteri ve Virüsleri Nasıl Öldürür?

 Dezenfeksiyon, hastalık etkeni mikroorganizmaları ortamdan büyük ölçüde veya tamamen uzaklaştırma işlemidir. Çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri vardır. Bazı kimyasallar veya yüksek sıcaklık yardımı ile dezenfeksiyon sağlanabilir. Gıda ve sağlık alanında dezenfeksiyona dikkat edilmelidir.

Dezenfeksiyon Bakteri ve Virüsleri Nasıl Öldürür?

Bakteri ve virüsler, canlı materyallerdir. Bu sebeple üremek suretiyle neden oldukları hastalıkları, uygun ortamlarda kolaylıkla yayarlar. Bu sebeple bakteri veya virüs üzerine bir tedavi planlanıyorsa, ilk yapılacak işlem; onların üreme sistemlerini alt etmektir. Böylelikle hastalığın vücutta yayılması durdurulmuş olur. Ondan sonra ise, bu canlıların, canlılıklarını yitirmesi adına tedaviler devam eder. 

Dezenfeksiyon işleminin amacı, ortamı hastalık etkeni açısından verimsiz hale getirmektir. Ortamın pH seviyesini değiştirmek bu işin en etkin yollarından biridir. 

İnsan dahil tüm canlılarda, vücudun canlılık fonksiyonlarını sürdürebilmesi için enzimler görev alırlar. Enzimler uygun; sıcaklık, pH, ısı, su varlığı gibi unsurlara bağlı olarak görevlerini yerine getirirler. Ancak enzimler uygun ortam bulamazlarsa, görev yapma yetilerini kaybederler. Dolayısıyla, canlının ihtiyaç duyduğu fonksiyonlarını yerine getiremezler ve ölümleri gerçekleşir. 

İşte dezenfeksiyon denilen kimyasal müdahale ile, hastalık yapıcı etkenlerin enzim yapıları bozuluyor ve onların inaktif hale gelmesi sağlanıyor. Su ile ilk karşılaşmada da bu ölü unsurlar vücuttan uzaklaştırıyor ve vücut korunmuş oluyor .

Gıda Dezenfeksiyonunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Dezenfektan olarak nitelendirilen kimyasalların çoğu, alkol içeriklidir. Ancak bu kimyasalların solunum ve sindirim sisteminden uzak tutulmaları gerekir. Çünkü bu alanlar, iç organlara giden yollardır ve buralarda hasar meydana gelmesi, iç organların kolaylıkla zarar görmesi söz konusu olur. 

Bu sebeple besin maddeleri, özellikle meyve ve sebzeler kimyasallarla değil, su, sirke gibi doğal ürünlerle temizlenmelidir. Eller kimyasallarda dezenfekte edilmişse, yemeklerden önce mutlaka bir de sabunlu su ile yıkanmalıdır ki; kimyasal lekeler taşıyan besinler sindirim yoluna karışmasın.  



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?