Diz Kireçlenmesinde (Kıkırdak Aşınması) Horoz İbiği Tedavisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/10 22:35 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/16 12:17 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Diz kireçlenmesi sık görülen bir sağlık sorunudur. Yaş ilerledikçe daha sık görülür. Diz kireçlenmesi veya kıkırdak aşınmasında da horoz ibiği tedavisi sıklıkla uygulanan ve hastaları rahatlatan bir uygulamadır. Bu uygulama halk arasında horoz ibiği iğnesi olarak da bilinmektedir.
Özellikle dizlerinde ağrı şikayeti olan yaş ortalaması yüksek olan hastalarda yaşam kalitesini yükselten bir tedavi yöntemidir.

Diz Kireçlenmesinde (Kıkırdak Aşınması) Horoz İbiği Tedavisi Nedir?

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz kireçlenmesi  ilerleyen yaş ile birlikte her iki cinste de sık görülen bir sağlık sorunudur.Yürümede zorluk ve dizlerde ağrı olması nedeniyle yaşam kalitesi üzerinde de olumsuz etkisi bulunmaktadır.Diz kireçlenmesi, kıkırdak aşınması ve eklem sıvısında kayıpla birlikte seyretmektedir.Hayat kalitesi üzerine olumsuz etkisi bulunmaktadır.
Bu hastalarda eklemdeki kıkırdağın yapısı bozulur ve diz eklemi görevini tam olarak yapamaz. Bu durum da doğal olarak hastalarda yürüme ve merdiven çıkmayı zorlaştırarak yaşam kalitesini bozmaktadır. Özellikle orta yaş ve üstü kişilerde günlük yaşamsal aktivitelerin yerine getirilmesinde sorunlara yol açmaktadır.

Diz Kireçlenmesinde Horoz İbiği Tedavisi (İğnesi) Nedir?

Diz kireçlenmesinde farklı tedavi yolları vardır. Bunlardan biri de halk arasında horoz ibiği iğnesi ile tedavi olarak bilinen eklem içii kayganlaştırıcı sıvı enjeksiyonu tedavisidir.
Tedavide hyololuronik asit (Na- hyalurinat ) içeren ilaçlardan yararlanılır. Hyoluronk asit, normalde eklem sıvısında bulunan bir maddedir. Bu madde eklemi oluşturan kemiklerin kaymasına ve ekleme binen yükün azalmasına katkıda bulunur. Bu tedavide  amaç diz eklemine enjeksiyon yaparak eklemde kayganlaştırıcı bir katkı sağlamaktır.
Doktorlar bu tedavinin amacını hastalarına anlatmak için gıcırdayan kapı menteşesi örneğini verir. Nasıl gıcırdayan kapı menteşesini yağlayarak bir iyileşme sağlanırsa burada da ekleme kayganlaştırıcı bir sıvı vererek bir şekilde eklem yağlanmış olur.
Hyoluronik asit tedavisinin eklem içi kıkırdak oluşumunu arttırdığı yönünde görüşler de vardır. yöntemleri ve cerrahi yöntemler devreye girmektedir.  Halk arasında horoz ibiği tedavisi  veya iğnesi olarak da bilinen eklem içi kayganlaştırıcı enjeksiyonu tedavisi medikal tedavi ve fizik tedavi ile şikayetleri geçmeyen hastalarda alternatif bir tedavi olarak uygulanabilir.
Horoz ibiği tedavisi(iğnesi) günümüzde özellikle yaş ortalaması 60 ve üstü olup diz kireçlenmesi olanlara sıklıkla uygulanan ve şikayetleri oldukça azaltıp hastanın yaşam kalitesini arttıran bir yöntemdir.

Horoz İbiği Tedavisi Hakkında En Çok Merak Edilenler Nelerdir?

Konuya dair merak edilenleri 6 ana başlıkta toparladık.

1.Doktorun kararına göre kimi zaman tek doz kimi zaman da bir kere tekrarlayan dozlarla tedavi yapılabilir.Horoz ibiği tedavisi sonrası tedaviye olumlu yanıt veren hastalarda ortalama 6 ile 9 ay arası bir süre şikayetlerde azalma görülebilir. Yani kalıcı değil geçici süreli bir rahatlatıcı tedavidir.
2.Tedavi sonrası ağrılarda azalma da olmaktadır ancak tedavinin hemen ardından ağrılarda hızlı bir azalma da beklenmemelidir. Burada göz önünde bulundurulması gereken nokta enjeksiyonun hastalıkta nihai bir tedavi özelliği olmadığı ancak kısmi süreli bir iyileşme yaratacağının bilinmesidir.
3.Horoz ibiği iğnesi maliyeti yüksek bir tedavidir. Klasik ve konvansiyonel tedavilerde yüz güldürücü sonuç alınmadığında alternatif bir tedavi olarak gündeme gelebilir. 
4. Horoz ibiği iğnesi özellikle cerrahi tedaviyi istemeyen hastalarda tercih edilebilir. 
5.Bu tedavi için ortopedi uzmanlarına başvurmak gerekmektedir.
6 Horoz ibiği iğnesi piyasadaki eczanelerden ücret karşılığı temin edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?