Doğum Kontrol Hapı Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/26 12:03 •
Özellikle yeni evlenecek çiftler ilk gece için korunma yöntemi olarak doğum kontrol hapı kullanırlar. Bu hususta dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.
Doğum Kontrol Hapı Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Doğum kontrol yöntemleri istenmeyen gebelikleri engelleme şekilleridir. Doğum kontrolü, çok çeşitlidir. Her kişi kendi durumuna göre olan yöntemi tercih eder. Örneğin; yeni evlenecek kişiler doğum kontrol hapı ile korunmayı tercih ederken, doğum yapmış kişiler spiral ile korunmayı tercih ederler. Hepsinin kendi içinde olumlu ve olumsuz yönleri vardır. 

Evlilik Öncesi Neden Doğum Kontrol Hapı?

Doğum kontrol hapı, hormonları dengelemek ve düzenlemek suretiyle, yumurtalığı kontrol ederek gebeliği engelleyen bir yöntemdir. Ayrıca sadece gebeliği engellemek değil, adet düzensizliği gibi sıkıntılar yaşayan insanların da hormonlarının dengelenmesinde uygun bir tedavi yöntemidir. 

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özellikle yeni evlenecek çiftler ilk gece için korunma yöntemi olarak doğum kontrol hapı kullanırlar. Bu hususta dikkat edilmesi gereken ise; ilaca erken başlamaktır. Sadece bir hafta süre ile kullanılan ilaç korunmak için yeterli değildir. Çünkü hormonların düzenlenmesi ve vücudun buna uyum sağlaması için bir sürece ihtiyaç vardır. Bu sebeple düğünden bir ay öncesinde doğum kontrol hapı kullanmaya başlamalıdır. 

Ancak bu yöntemle kişi, düğün zamanı adet olmaktan korunmuş olur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, doğum kontrol hapı, sadece gebelikten korunmada değil, adet düzenlemesinde de görev aldığından dolayı, adet takviminizi de düzenleyecektir. 

Bunun dışında doğum kontrol hapları kullanırken, her gün aynı saatlerde alınmalıdır. Bu sayede hormonların her gün periyodik şekilde uyarılması sağlanır ve düzenlemesi gerçekleşir. 

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Bırakılılr?

Gebelik düşünen kişiler, doğum kontrol hapını bırakmalıdır. Bu sayede yumurtalıklar yeniden gebeliğe hazır hale gelirler. Ancak doğum kontrol hapına başlarken nasıl ki etkin olması için bir ay gibi bir süreye ihtiyaç varsa, bırakınca da gebe kalmak için böyle bir zamana ihtiyaç vardır. 




Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?