Spor Karaciğer Kanseri Riskini Nasıl Azaltır?

Yayın Tarihi : 2017/03/29 21:07 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/24 16:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Tüm kanserlerin %5.4’ü, karaciğer kanseri ile ilgilidir. Karaciğer kanseri; erkekler arasında 5. ve kadınlar arasında 8. en yaygın kanserdir. 
Spor Karaciğer Kanseri Riskini Nasıl Azaltır?

Tüm kanserlerin %5.4’ü, karaciğer kanseri ile ilgilidir. Karaciğer kanseri; erkekler arasında 5. ve kadınlar arasında 8. en yaygın kanserdir. 

Tüm organların etrafının yağ bağlanması, organların görevlerini yeteri kadar yerine getirememesine sebep olur ve bu yolla hastalıklar çok daha kolay vücudu ele geçirebilir. Bu sebeple özellikle karaciğer yağlanması, tahmin ettiğimizden daha tehlikeli bir durumdur.

Spor Kanseri Nasıl Engeller?
Yapılan son araştırmalara göre kanserli kişilerde düzenli spor, kanserli dokunun küçülmesine yardımcı olur. Bununda nedenini sporun karaciğerdeki yağ oranının azaltması ile ilgili olduğunu tahmin ediyorlar. Bunun için günlük beslenmenin üzerinde efor sarf edilmelidir ki, vücutta sabit duran yağlar harekete geçsin ve yakılması gerçekleşsin.
Bu bağlamda, uzmanlar özellikle çok yağlı beslenen kişilere söz konusu kanseri önlemek için düzenli sporu tavsiye etmektedirler.

Karaciğer Kanserinden Korunmanın Diğer Yolları Nelerdir?

Karaciğer kanserinden korunmak, pek çok hastalıkta olduğu gibi, düzenli beslenme ve düzenli aktivite ile sağlanabilir. Düzenli spor yapmak dışında karaciğer kanserinden korunmak için başka nelere dikkat edilmelidir?

El yıkama alışkanlığı çok önemlidir. Hepatit C gibi, karaciğer hastalıkları, en çok açık yaralar ile vücuda girer ve bulaşır. Bu sebeple özellikle aşılarından emin olunmayan hayvanlara dokunulduğunda, dışarıda çok fazla nesne ile temas edildiğinde, özellikle her beslenme öncesinde ve sonrasında el hijyenine önem verilmelidir. Eller sabun ve bol su ile yıkanmalı ve temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Evcil bir hayvan, özellikle köpek besleniyorsa parazitlere karşı ev ilaçlanmalı, ayrıcı hayvanın aşıları düzenli olarak yapılmalıdır. Dışkılaması yerleşim yerlerinden uzakta yapılmalı, asla sokaklarda bırakılmamalı, poşetlerle izole edildikten sonra çöplere atılması gerekir.

Sebze ve meyvelerin temizliği sağlanmalı, bol su ile yıkanmadan tüketilmemelidir. Bu suyun akan su olması önemsenmeli ve tekrar kullanılmadan su dökülmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?