Fibroadenom Kansere Dönüşür mü?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/30 07:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Göğüs kistleri oluşumu tespit edildiğinde, biyopsi önerilir.
Fibroadenom Kansere Dönüşür mü?

Göğüs kistleri oluşumu tespit edildiğinde, biyopsi önerilir. Biyopsi sonucu çoğu zaman fibroadenom çıkar. Fibroadenom; zararsız oluşumlardır. Ameliyata gerek duyulmaz.

Bu fibroadenom kistin, maligne yani; kansere dönüşme ihtimali yoktur. Son derece zararsızdır ancak; düzenli kontrol de ihmal edilmemelidir.

Kanser Nedir?

Vücutta canlılığın en küçük birimi hücrelerdir. Her bir organın en küçük yapı taşı hücrelerdir. Yani hücrelerin bir araya gelerek özelleşmesi neticesinde organlar ortaya çıkarlar. Bu sebeple sağlıklı bir organın dokusu her zaman net ve düzenli görünür. 

Kanser; bozuk hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ve bozukluğu artırması, çoğaltması neticesinde organın görüntüsünün ve yapısının bozulması durumudur. 

Fibroadenom ve Kanserin Yakınlığı Nedir?

Fibroadenom da tıpkı kanserli hücrelerde olduğu gibi, düzensiz bir görüntüye sahiptir. Ancak buradaki hücreler, kanser gibi çok büyük bir hızla bölünmez ve bozuk dokudan dolayı organa herhangi bir zarar vermez. 

Kanser hücreleri genelde büyümek ve gelişmek için tek bir bölgeyi merkez edinir ve buradan sonra eğer engellenmezse metastaz, yani yayılım yapmaya devam eder. Fibroadenom ise, bir organda birden fazla olabilir. Küçük küçük çok sayıda veya tek bir tane de olabilir. Fakat metastaz yapma gibi bir olasılığı yoktur.

Kanser hücrelerine mutlaka müdahale edilmelidir. Var olduğu dokuyu tamamen kullanışsız hale getirebilir veya kemikler de dahil her yere dağılıp, bağışıklığı alaşağı edebilir. Ancak fibroadenomda böyle bir ihtimal yoktur. Düzenli kontrol edilmelidir ancak herhangi bir müdahale gerektirmez. Çok şüphe uyandıran durumlarda biyopsi yapılabilir. Ancak fibroadenom olduğu kesinleştikten sonra müdahale gerektirmez.

Fibroadenom Neden Kontrol Edilmelidir?

Fibroadenomun her ne kadar kansere dönmesini beklemesek de, doku farklılaşması da normal karşılanmamalıdır ve mutlaka gözetim altında olmalıdır. Erken teşhis hayat kurtarır. Bu sebeple doktorun önerisi dahilinde fibroadenomlar 6 ayda veya yılda bir kontrol edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?