Fıtık Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/04 07:41 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/18 04:59 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Fıtık; esneme bölgelerine, uygunsuz şekilde müdahale edilmesiyle meydana gelen, elastik bölgelerin tahribatını oluşturan bir rahatsızlıktır.

Fıtık Nedir?

Fıtık, kelime anlamı olarak bir doku veya organın aslında olmaması gereken bir alana kayması veya taşmasını ifade eder. Fıtık, oluştuğu doku veya organın adını alır. Mide fıtığı, bel fıtığı gibi örnekler en yaygın görülen fıtıklardır. Genellikle vücudun yanlış kullanımı ve ani hareketler fıtığa neden olur. Ayrıca yanlış ameliyat dikimi de fıtığa neden olmaktadır. Tedavisi olan ancak dikkat ve özen gerektiren bir durumdur. 

Fıtık Nedir? Nasıl Oluşur?

Omurlar, sırt ve boyunda bulunan; üst üste dizilen disklerdir. Bu diskler belli bir sıraya göre dizilmiştir. Görevi; öncelikle vücudun dik durmasını sağlamak ve vücut proporsiyonunu düzenlemektir. Daha sonraki görevi ise, vücudun esnekliğini sağlamak ve hareket olanağını ortaya koymaktır. Örneğin vücut öne doğru tam eğilebilirken, arkaya doğru yönelmesi sınırlıdır. Bu tamamen omurların yapısından kaynaklıdır. Çünkü omurların arka tarafı minik kemiklerle birbirine bağlı iken, ön tarafı yani iç organlara bakan tarafı elastik sıvı ile dolguludur. Bu da vücudun öne doğru, boyunun yanlara ve yine öne doğru esnemesini sağlar.

Fıtık ise, bu esneme bölgelerine, uygunsuz şekilde müdahale edilmesiyle meydana gelen, elastik bölgelerin tahribatını oluşturan bir rahatsızlıktır. Çünkü bu elastik yapılar, şekli bozulmaya dayanıklı olsa dahi yatkınlık sağlar.

Bu esneme payları sadece öne yana hareketlerde değil, ağırlık kaldırmada da önemlidir. Kemiklere basıncı ve sakatlanmayı engeller. Ancak özellikle vücudu ısıtmadan yapılan sporlar veya vücudu dengelemeden kaldırılan ağırlıklar bu sıvıların aniden basınca uğramasına sebep oluyor ve fıtıkları ortaya çıkarıyor.

Fıtık Nasıl Engellenir?

Aslında fıtık oluşumunu engellemek son derece basittir. Her hareketi düşünerek yapmak yeterlidir. Yani spor yapmadan önce ısınma hareketleri yapmak, aniden ve haddinden fazla ağırlık kaldırmamak, vücudun dengesini; otururken, yürürken, koşarken, film izlerken, ders çalışırken normal düzeyde tutmak bu sıkıntıların önüne geçecektir.

Özellikle boyunda fıtık olmadan önce düzleşme görülür. Eğer boynunuz düzleşme aşamasına gelmişse egzersizleri düzenli yaparak hem fıtıktan korunabilir, hem de düzleşme ağrılarını ve etkilerini dahi ortadan kaldırabilirsiniz.

Fıtık Tanısı Nasıl Konur?

Fıtık muayenesi elle yapılsa da radyolojik görüntüleme kesin teşhis için şarttır. Bazen röntgenle dahi tespit edilse de, emar daha iyi ve net bir sonuç ortaya koyacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?