Gebelik (Hamilelik)Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?

Yayın Tarihi : 2019/03/19 17:15 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/25 17:00 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizde gebelik testlerinin ne olduğunu, çeşitlerini, testin nasıl yapıldığını, ne zaman yapılması gerektiğini ve nerden alabileceğinizi öğrenmeniz mümkündür. Bu yazımızda kadınların en çok merak ettiği konulardan biri olan ''Gebelik Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?'' sorusunun cevabını da bulacaksınız.
Gebelik (Hamilelik)Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?

Gebelik (hamilelik) testleri nasıl işe yarar?

Gebelik testleri hamile olup olmadığını öğrenmek için kolay ve doğru bir yoldur - sadece bir çubuğa çişinizi yapıyorsunuz. Testler ucuzdur ve hemen her eczanede ve internet ortamında satın almak için mevcuttur.

Gebelik (hamilelik) testleri ne kadar doğrudur?

Doğru kullandığınızda gebelik testleri kesin sonuç verirler. Eczaneden aldığınız gebelik testleri 100'de 99 işe yarar. Bir doktor ofisinde idrar örneğinden yaptıracağınız  hamilelik testi kadar doğrudur.

Hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (HCG) adı verilen bir hormon için idrarınızı kontrol ederek çalışır. Eğer hamileyseniz vücudunuz sadece bu hormonu üretir. Hamilelik başladığında döllenmiş bir yumurta uterusun iç kısmına yapışınca HCG üretimi artar. Eğer hamilelik testi sonuçları pozitif çıkarsa hamilesiniz demektir. Eğer negatif ise, hamile olmadığınız anlamına gelir.

Hamilelik testleri, regl döneminizi  kaçırdıktan sonra yaptığınızda en doğru sonucu verir.

Bir gebelik testinin süresi geçtiğinde veya doğru şekilde kullanmadıysanız daha az doğru bir sonuç verecektir. Bu nedenle, daima paketin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve hamilelik testinizle gelen talimatları dikkatlice okuyun.

Gebelik (hamilelik)  testini ne zaman yapmalıyım?

Regl döneminizi kaçırdıktan sonra her zaman bir gebelik testi yapabilirsiniz. İşte o zaman en iyi sonucu görmüş olacaksınız. Regl döneminizi kaçırırsanız veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede hamilelik testi yapmak iyi bir fikirdir.

Hamile olduğunuzu ne kadar erken bilirseniz, seçenekleriniz hakkında o kadar erken düşünmeye başlayabilir ve sağlıklı kalmak için neye ihtiyacınız varsa onu yapabilirsiniz.

Birçok hamilelik testi, regl dönemini kaçırmadan birkaç gün önce işe yaradıklarını söyler, ancak sonuçlar genellikle daha az doğrudur. Ne zaman hamilelik testi yapmanız gerektiğini ve ne kadar doğru olacağını öğrenmek için testin etiketini okuyun.

Bazen bir hamilelik testi, korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra idrarda hamilelik hormonları bulabilir. Ancak bu sonuçlar çok güvenilir değildir ve yanlış pozitif veya yanlış negatif test sonucu verebilir.

Regl dönemleriniz çok düzensizse ya da bir nedenden ötürü regl dönemleriniz yoksa, doğru sonuçlar için en iyi bahisiniz, ilişkiten 3 hafta sonra hamilelik testi yapmaktır.

Gebelik (hamilelik) testini nerden alabilirim?

Eczanelerden ve ilaç satan marketlerden hamilelik testi satın alabilirsiniz. Hamilelik testleri genellikle ucuzdur. Bazen bazı sağlık merkezlerinde ücretsiz bir hamilelik testi yaptırabilirsiniz.

Ayrıca hemşirenizden veya doktorunuzdan, sağlık ocağından veya Aile Sağlık Planlama Merkezinden bir hamilelik testi alabilirsiniz. Çoğu sağlık merkezi, eczanelerden satın alabileceğiniz aynı idrar hamilelik testlerini kullanır. Bazen hamileliği test etmek için kan testi kullanırlar, ancak bu genellikle özel koşullar altındadır.

Ancak, güvenilir bir sağlık merkezi ararken dikkatli olun, çünkü Kriz Hamilelik Merkezleri olarak adlandırılan sahte klinikler vardır. Kriz Hamilelik Merkezleri ücretsiz gebelik testleri verir ve bilgi ve yardım sunduklarını iddia ederler. Ancak, tıp uzmanı olamayacak kişiler tarafından yönetiliyorlar ve size hamilelik ve tüm seçenekleriniz hakkında dürüst davranmıyorlar.  Kriz Hamilelik Merkezleri genellikle Aile Sağlık Planlama Merkezlerine veya diğer gerçek sağlık merkezlerine çok yakındır ve benzer isimlere sahiptir. Bunu insanları şaşırtmak ve yerine merkezlerini ziyaret etmeleri için kandırmak için yaparlar.

Yaşadığınız yere en yakın Aile Sağlık Planlama Merkezi hamilelik testi almak için güvenli bir yer bulmanıza yardımcı olabilir.

Gebelik (hamilelik) testim pozitifse ne yapmalıyım?

Regl döneminizi kaçırdıktan sonra hamilelik testi yaparsanız ve sonuç olumlu ise, hamile olduğunuz anlamına gelir. İsterseniz her zaman emin olmak için başka bir test yapabilirsiniz.

Bir takip testi almak için bir hemşire veya doktora, aile planlaması kliniğine veya Aile Sağlık Planlama Merkezine gitmek isteyebilirsiniz. Hamilelik seçenekleriniz hakkında sizinle konuşacaklar ve ihtiyacınız olan bakımı almanıza yardımcı olacaklar. Bir Kriz Hamilelik Merkezini ziyaret etmediğinizden emin olun, çünkü hamileliğiniz ve tüm seçenekleriniz hakkında gerçek tıbbi bakım sağlamayabilirler veya doğru bilgi veremeyebilirler.

Kaynak: https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-tests

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?