Gebelik Testi Nedir? Kanda Gebelik Testi ve İdrarda Gebelik Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 13:45 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Gebelik testi, döllenmiş yumurtanın HCG adı verilen bir hormonu salgılaması nedeniyle, bu hormonu tesbit etme görevini üstlenir.Gebelik testi kanda ve idrarda yapılır.En sık kanda Beta HCG hormonu araştıran gebelik testleri tercih edilmektedir.Ancak ezcanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz idrarda gebelik testleri de gebelik tanısında tercih edilmektedir.

Gebelik Testi Nedir? Kanda Gebelik Testi ve İdrarda Gebelik Testi

Gebelik Testi Nedir?

Gebelik testi, döllenmiş yumurtanın HCG adı verilen bir hormonu salgılaması nedeniyle, bu hormonu tesbit etme görevini üstlenir.Gebelik testi kanda ve idrarda yapılmaktadır. Gebelik sonrası 4 günü geçmiş döllenmiş yumurta HCG adı verilen bir hormon salgılamaya başlar. HCG hormonu önce kana sonra da  idrara geçer.yayılır.İşte  nedenle gebelik testleri kanla yapılabildiği gibi idrarla da yapılabilmektedir.

İdrarda Gebelik Testi Nedir?

İdrarla yapılan gebelik testleri genel olarak evde anne adayının tek başına yapabildiği testlerdir.Ancak bazen heyecan bazen de telaşla bu testlerin pozitif veya negatif olduğu anne adayları tarafından tam olarak değerlendirilemeyebilir. İdrarla yapılan gebelik testleri, en doğru sonucu  sabah ilk idrardan yapılan idrar örneğiyle vermektedir.Bu nedenle idrarla yapılan gebelik testlerinin, sabah ilk idrarla yapılması daha güvenilir sonuç verecektir.

Evde gebelik testi yapanlar,  ilk idrarlarını temiz bir kaba yapmalı ve gebelik testi ile idrarlarını temas ettirdikten sonra, renk değişimini gösteren bir çizginin varlığını tespit ederek gebe olup olmadıklarını anlamaktadırlar.

Kanda Gebelik Testi Nedir?

Kanla yapılan gebelik testi ise Beta HCG testidir.Sağlık kuruluşlarında yapılmakta olup, idrar testine göre çok daha güvenilirdir.
Hızlı ve kesin sonuç vermektedir. Hamile olmayan bir kadında kandaki Beta HCG seviyesi 0-5mIU/ml’dir.
Beta HCG değerinin 6  mIU/ml’den yüksek olması ise gebeliği düşündürmektedir.Ancak kesin gebelik tanısı için ise gebelik kesesinin ultason muayenesinde görülmesi gerekmektedir.
Kimyasal gebelik, dış gebelik gibi durumlarda her ne kadar Beta HCG değerleri normalin üstünde ve gebelik değerlerinde çıksa da bu durumlarda sağlıklı bir gebelik varlığından söz etmek mümkün değildir.

Gebematik İle Beta HCG test sonucunuzu online girerek hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Gebematik için tıklayınız...

Gebelik Testleri Ne Zaman Yapılmalıdır?  

Bir çok anne adayı, kimi zaman telaş kimi zaman da sabırsızlıkla henüz beklenen adetinde gecikme olmadan gebelik testi yaptırmaktadır.Bu durum da gereksiz yere zaman ve para kaybına neden olmaktadır.

Kimi zaman beraberinde hayal kırıklıkları ve kafa karışıklığı da getirmektedir çıkan sonuçlar. Tahlil.com’a gebelik testi sonucunu soran bir çok anne adayının olması gereken süreden çok daha önce gebelik testi yaptırdıkları görmekteyiz.Bu tür testlerin sonuçlarına ise sağlıklı yorum yapılamamaktadır.
Şurası unutulmamalıdır.

Gebelik testleri mutlak suretle, beklenen adet tarihinin en az 3-4  günlük bir süre gecikmesi sonrası yapılmalıdır.Bu süre sonrası yapılan testler, gebelik yönünden çok daha sağlıklı fikir vermektedir.
Bir diğer önemli nokta da, idrar veya kanda yapılan ve pozitif çıkan gebelik testlerinin ultrason ve daha sonra yapılan testler ile doğrulanması gerektiğinin bilinmesidir.  
Gebelikten kesin olarak söz edebilmek için, yapılacak ultrason muayenesinde de kesenin görülmelidir. Bununla birlikte, Beta HCG değerlerindeki yükselmenin gözlenmesi de önemlidir. Beta HCG değerlerinde düzenli yükselme gebeliğin olumlu bir süreçte ilerlediğini ortaya koymaktadır.

Gebelik ve gebelik testleri ile ilgili tavsiye ettiğimiz diğer yazılarımız ve bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı aşağıda bulabilirsiniz.

Gebelik Testine Dair Tahlil.com'a Sorulmuş Yüzlerce İlginç Soru ve Cevap

Gebelik Kesesi Ultrasonda Ne Zaman Görülür?

Beta HCG Değerlerine Göre Tahmini Gebelik Haftası

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
Y********* :

İrrar tahlili sonucum;
Lökosit: 2-3
Eritrosit:8-10
Epitel: 1-2
Kristal: amiri ürat


Cevap:

İdrar tahlilinde lökosit  diğer adıyla da WBC görülmesi  idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğini akla getiriyor.
Bu durumda idrar yolu enfeksiyonu bakımından bilgi vermesi amacıyla  idrar kültürü tahlili yol gösterici olacaktır.
İdrar kültürü pratik, kolay ve güvenilir bir tahlil türüdür.Ancak nedendir bilinmez  meslektaşlarımızın  çoğunluğu bu testi pek istemiyorlar hastalarından.

Sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının araştırılması için idrar kültürü testi yapılması bu durumda uygun olacaktır.
İdrar kültürü testine dair daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

m*********** :

en son sat tarihi 13.12.2014. ayın 11.01.2015 adet olmam gerekiyordu bugün 13.01.2014 hala olmadım 25- 26 12.2014 şüpheli ilişki oldu. 09.12.2015 hcg yaptırdım 0.13 çıktı sonra 12.01.2015 tarihinde yaptırdım 0.90 çıktı hala adet olmadım gebelik belirtileri var. Geç gebelik oluşuyor olabilir mi ?


Cevap:

Adet gecikmesi sadece gebelik nedeniyle olan bir durum değildir.
Kadınlarda adet gecikmesinin bir çok sebebi olabilir.
Aşağıda gebelik dışı nedenlerle adet gecikmesinin görülebildiği durumları inceleyebilirsiniz.


Adetinizde gecikme devam ederse kadın doğum doktoruna muayene olmanız en doğru yaklaşım olacaktır.


m************* :

HOCAM 3AYLİK HAMİLEYİM TSH 2.77SİZCE NORMALMİ DOKTORUM YUKSEK DEDİ


Cevap:

TSH'nın 3'ün altında olması gereklidir, ancak doktorunuzun önerilerinize uymanızı öneririz..

t****** :

ben en son 26martta hastalandım dün idrar testi yaptım pozitif çıktı gittim kan testi yaptırdım betahcg kanda 306.6 çıktı doktor dış gebelik veya kanda görünen rahimde oluşmayan gebelik olabilir iki günde bir kan ver dedi. bugun yine idrar testi yaptım yine çiftçizgi çıktı. bunun nedeni ne olabilir?


Cevap:

Muhtemel gebelik haftasına göre Beta HCG değeriniz biraz düşük olduğundan olabilir, ancak idrar tetkki ile değil, Beta HCG düzeyi ile testlere devam edin, kesin birşey söylemek için bir müddet takip edilmesi gereklidir..

f******* :

ben en son ilişkiye 3 martta girdim ve 8 matta adet oldum ve adetim 5 gün sürdü.ama şu an nisan ayında adetim 11 gün geçikmiş durumda.geçikmenin dokuzuncu gününde idrar testi yaptım negatif çıktı.dün doktora giitm ultrasonda bişey çıkmadı ama beta hcg değerim 39,82 çıktı hamile olduğumu söyledi


Cevap:

Hamile olma ihtimaliniz var, birkaç gün sonra testi tekrarlayın, artış devam ediyorsa birkaç hafta sonra ultrasonografik olarak görülebilir..

g******** :

Hocam ayın 21 'inde kız arkadasımla sürtünme yolu ile ilişkiye grdik ayın 22 sinde adet oldu 7 gün sürdü 1 hafta sonra idrar testi alıp yaptık negatif çıktı adetinden 20 gün sonra da kan testi yaptırdık sonuç 1,24 negatif çıktı fakat henüz adet günü gelmedi sizde hamile olma olasığı var mı ?


Cevap:

İlişki sonrası adet görülmüş olması hamilelik şansının bulunmadığını gösteriyor. Adet sonrası korunmasız bir ilişki olur ise tekrar, bundan sonraki süreçte yine bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.
 Adet kanamasının ne anlama geldiğini ve adet gören birinin neden hamile olamayacağını anlamak için aşağıdaki yazımızı da dikkatle okumanızı öneriyoruz.

   http://tahlil.com/adet-gormek-nedir-adet-goren-biri-hamile-olabilir-mi


r******** :

Merhaba benim adetim 17 gün kadar geçikti ve öncesinde arkadan ilişkiye girmiştik vajinaya biraz gitmişti ama dün adet oldum sizce hamile olma ihtimalim var mıdir ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.


Cevap:

Hayır hamile değilsiniz.

h****** :

Adetim gecikince kan tahlili yaptırdım 0.8 uıl cıktı sonuç sizce bu ne anlama geliyor


Cevap:

Hamilelik yok anlamına geliyor

l********** :

hocam ismim kübra benim beta testim 0.01 çıktı hocam. normal adet tarıhımde adet görüm fakat 7 gün sürmesi gereken adetım 3 gün sürdü ve 4. gün bugun bugün hiç kanamam yok. beta testini adetımın yoğun oldugu gün 2. gunu yaptırmıstım.


Cevap:

İlişki sonrası adet görülmüş olması hamilelik şansının bulunmadığını gösteriyor. Adet sonrası korunmasız bir ilişki olur ise tekrar, bundan sonraki süreçte yine bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.


d************** :

beta hcg sonucum 0.3 çıktı anlamını ogrenebilirmiyim


Cevap:

Hamile değilsiniz, Beta HCG değeriniz düşük. 10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve konuya dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi


s****** :

Merhaba, Hafta sonu eczanelerde satılan idrarda yapılan testi yaptım silik çıktı tereddüt ettim ertesi gün yine yaptım bu sefer çizgi belirgin Pazartesi kanda beta hcg yaptırdım 1060.7 çıktı dr gittim ultrasonda göremedi tekrar kan ve idrar istedi bu sefer 1666 çıktı sizce kaç haftalık hamileyim?


Cevap:

Beta hcg değerinize göre kaç haftalık hamile olduğunuzu alttaki linki tıklayarak bulabilirsiniz.

http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi

d************** :

merhaba,lütfen bana yardımcı olun. 3 ay önce bi ilişkim oldu bunun üzerine hamilelik belirtileri göstermeye başladım 5 kez idrar testi yaptım hepsi negatifti daha sonra kanda beta hcg testi yaptırdım >1.00 çıktı sonucum yani negatif. ancak kendimde ki bu belirtiler nedeniyle şüphelerimden kurtulamıyorum.sizce tüm testler yanlış çıkmış olabilir mi? kanda beta hcg yanlış çıkma olasılığı var mıdır?


Cevap:

Bütün testleriniz negatif kafanızdaki şüphelerden kurtulun sonuç negatif çıkmış.

d******* :

selam.ben 28 günde bir adet oluyorum.en son 15 haziranda adet oldum.erkek arkadaşımla korunmadan 25 haziranda birlikte oldum.hamile kalma olasılığım nedir.bilgi verirseniz sevinirim.


Cevap:

Burası bir sağlık sitesi ve tahlil sonuçları yorumlanıyor .Olasılık veren bir tahmin sitesi değil. Adetinizde gecikme oluırsa test yaptırırsınız ve aklınıza takılan bir soru varsa yorumlanması için sitemize başvurursunuz

e******* :

tekrar merhaba.o sitelerin hepsine sordum.bana dogumdan sonra babalik testi yap dediler....tesekkurler.

e******* :

5 aylik hamileyim.5 ay once umumi tuvalet kullandim.elimle vajinamin icini temizledim.cunku suyla temizlenme aliskanligim var.o sirada elimin sürttü lavaboya degdi.onemsemedim.tekrar suya tutup devam ettim vajinamin icini temizledim.simdiyse icim icimi yiyor.acaba orda sperm varmiydi ve suyla akip parmaklarima ordanda vajinamin icine gelmis ve hamile birakmis olabilirmi.ne olur cevap verin.bu konu yuzunden hamileligimi yasayamiyorum.tansiyon seker cikti.esim benimle konusmuyor.ne our ciddiye alin.bazi sitelerde olabilir yaziyor.Dunyam yikildi.Tam bi bilimsel aciklama yaparmisinz.Çok teşekkürler


Cevap:

Bu şekilde hamile olmanıza olanak yok. Bu tür bir hamilelik şansı olduğunu söyleyen siteler olduğunu söylüyorsunuz.Bu sitelere de bu soruyu sorun lütfen bakalım ne cevap verecekler.
Bir an önce psikolojik bir destek için bir psikitari uzmanına başvurun.

p********* :

son adet tarihim 6 nisan yumurta takibi yaptırdım bu ay 18 nisanda gittiğimde yumurta çatlamış dedi doktor 24 nisanda kasık ve bel ağrımdan dolayı yine gittim yumurta çok güzel olmuş dedi rahim duvarı kalınlaşmış dedi başka bir bilgi vermedi beklenen adet tarihim 1 mayıs günüme daha var ama bu rahim kalınlaşması hamilelerdemi oluyor yoksa herkestemi oluyor yorumlardan öyle düşündüm de kafama takıldı hamilelik varsada doktor o tarihte göremez değilmi ama kalınlaşma olmuşsa bu hamileliğe gidişmidir yorumlarsanız sevinirim...


Cevap:

Rahimin kalınlaşması olumlu Ancak hamilelik konusunda bir şey söylemek için adetinizde gecikme oldugunda test yaptırmalısınız

m********** :

Selamlar hocam.Benim adetim her ay bir gün geri atarak gelirdi.fakat 2 gündür gecikti.bekim de ve kasıklarımda ağrılar mevcut heyecanalnıp gebelik testi yaptırdım ama tek çizgi çıktı sanırım erken yaptırdım.bundan 1 ay önce iltihap tedavisi gördüm ve geçti.şu anda sadece adet akıntısından farklı olarak beyaz bir akıntı gelmekte sizce???


Cevap:

Bir kadın doğum uzmanına başvurun.Vajen kültürü ve mikroskopisi isteyebilir, akıntının incelenmesi açısından

?