Rüyada Düşme Olayı Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/03/16 11:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/13 15:41 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Rüyalarınızda düşerek uyandığınız hiç oldu mu? Öyle ise yalnız değilsiniz.
Rüyada Düşme Olayı Neden Olur?

Gece rüyalarınızda düşerek uyandığınız hiç oldu mu? Öyle ise yalnız değilsiniz. Özellikli belirli yaş aralığında bu rüyaların görülme sıklığı artar. Bu durumun farklı açılardan birkaç açıklaması olsa da henüz neden tam olarak bilinmemektedir. Özellikle psikolojik ve fiziksel gelişimin hızla devam ettiği ergenlik çağında bu rüyaların görülme sıklığı artar. Tüm rüyalarda düşme hissi ortaktır ancak düşülen yer ve şekli kişiye göre değişiklik gösterir. 

Neden Düşme?

Beyin, vücudun yönetim merkezidir. Gelişen her olayda kendine düşen payı alır ve durumun normale dönmesi, gereğinin yapılması için ne gerekiyorsa, görev yapması gereken organa haber verir ve organ görevini yaparak vücudu normale döndürür. Gece rüyada düşme olayı da, tamamen bunun bir sonucudur. 

Uyku bazen çok derin bir hal alır. Bu durumda vücut, neredeyse normal fonksiyonları dahi yerine getiremeyecek kadar minimum hale gelir. Hatta kişi bu zamanlarda nefesini bile tutabilir. Işte bu esnada beyin devreye girer. Bu halin uzun sürmesi durumunda vücudun zarar göreceğini saptar. Kişiyi bu halden dışarı çıkmak için ani bir sinir hücresini uyarır. Uyarılan sinir hücresi, vücuda bir elektrik akımı gibi yayılır. Işte bu anı, kişi bir yerden düşüyormuş, tutunmak istiyormuş gibi algılar. Neticesinde vücudun tamamı yeniden en aktif şekliyle çalışmaya başlar. Yani bu durum kesinlikle normal bir durumdur ve aslında beyninizin ne kadar güzel çalıştığının ifadesidir. 

Uykuda Düşme Hangi Uykuda Olur?

Uykuda düşme hissinin derin uykuda olduğundan bahsettik. Ancak derin uyku demek, uzun süre uyumak demek değildir. Bazen henüz dalmaya başladığınızda bile bu düşme halini yaşarsınız. Derin uyku, vücudun tamamen kendini kapattığı, bazal metabolizma denilen, sadece hayatsal fonksiyonların yerine getirildiği haldir. 

Uykuda düşme hali genelde çok yorgun veya beyninizin çok dolu olduğu dönemlerde gerçekleşir. Bunun sebebi, bu hallerde daha kolay derin uykuya geçmenizdir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?