Gözyaşı da Değişir

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/10 17:14 •

Gözyaşının ne olduğu, görevleri  ve fonksiyonları hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Gözyaşı da Değişir

Gözyaşı Nedir?

Göz kırpmanın ardından göz yüzeyini belli bir kalınlıkta bir gözyaşı sıvısı filmi kaplar ve bir süre bu şekilde kalır. Buna yırtılma stabilitesi denir. Gözyaşı sadece gözü nemli tutmakla kalmaz, aynı zamanda gözün sağlıklı işleyişinin sürdürülmesinde de önemli bir role sahiptir.
Gözyaşları gözlerinizi ıslak ve pürüzsüz tutar ve net görebilmeniz için ışığın odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca gözlerinizi enfeksiyonlardan ve kir ve toz gibi tahriş edici şeylerden de korurlar. Her göz kırpışınızda, "gözyaşı filmi" adı verilen ince bir gözyaşı tabakası korneanızın (gözün şeffaf dış tabakası) yüzeyine yayılır. 
Gözünüzden neden yaş geldiği; nasıl geldiğini de değiştirir. Yapılan bir araştırmaya göre; farklı sebeplerle akan gözyaşı incelenmiş ve farkı ortaya konmuştur.
 

Göz Yaşının Görevleri:

Kuruluğu önleme
Gözyaşı, gözün yüzeyini kaplayarak kuruluğu önler ve aynı zamanda gözü dış etkenlerden korur.
Gözlere oksijen ve besin sağlamak
Göz yüzeyinde kan damarı bulunmadığından oksijen ve besinler gözyaşı yoluyla yüzey hücrelerine taşınır.
Enfeksiyonun önlenmesi
Göze giren yabancı cisimler gözyaşlarıyla yıkanır. Üstelik gözyaşları, antibakteriyel etkiye sahip olan ve mikropların istilasını ve enfeksiyonunu önleyen lizozim adı verilen bir madde içerir.
Göz yüzeyindeki hasarın iyileştirilmesi
Gözyaşı, göz yüzeyindeki hasarı iyileştiren bileşenler içerir.
Gözde pürüzsüz bir yüzey oluşturmak
Gözyaşı gözümüzün yüzeyini kayganlaştırıp pürüzsüzleştirerek ışığın doğru şekilde kırılmasını sağlar ve net görmemizi sağlar.

Gözyaşı Çeşitleri Nelerdir?

İncelemeye göre 3 çeşit gözyaşı vardır.

Gözü koruyan göz sıvısının akması,

Dışarıda; toz, rüzgar gibi etkiler neticesinde akan gözyaşı,

Duygusal hislerde sinirlerin tetiklediği gözyaşı.

Gözyaşı Bilimi

İnsan kötü hislerde olduğunda da, iyi hislerde olduğunda da, hatta sinirli olduğunda da gözyaşı akar. Demek ki dışarıdan aynı görünse de içeride bir şeyler değişiyor, bir yerler uyarılıyor ve bu uyartıların cevabı gözyaşı olarak ortaya çıkıyor.

Beyinde haz bölgesi, sinir bölgesi, tat bölgesi, acı ve ağrı bölgesi birbirinden farklı yerlerdedir. Ancak göz kapakları ve göz içinde olan gözyaşı bezleri bunların hepsinden emir alabilirler. 

Gözyaşının esas görevi gözü korumaktır. Peki bu işi nasıl yapar?

Gözyaşı bir ekzokrin bezdir. Yani vücut dışına salgı yapan bir bezdir. Gözyaşı, göz için bir tehdit algıladığında aktif hale gelir ve gözyaşı sentezler. Bu bezler de dışarı dönük olduğundan, dışarı akıntı meydana gelir. Bu sırada yaptığı, tehdit unsurunu kendine yapıştırmak suretiyle vücuttan uzaklaştırmaktır. 

Alerjinin gözyaşına sebep olmasının temelinde de bu yatar. Alerjenler göze temas ettiğinde göz bunu kabul etmez ve yoğun sıvı salgılayarak bunu uzaklaştırmak ister. Ayrıca alerjide gözyaşının suya çok yakın bir kıvamda olduğunu görürüz ki; bu da gözün ne kadar yoğun bir çaba sarf ettiğinin göstergesidir.

Özellikle toz, minik partikül batması gibi durumlarda gözyaşı çok salgılanır ki, vücuttan bir an önce bu unsur uzaklaştırılsın. Ağlama ve mutluluk anında ise, hassas olan göz organının kurumaması, yanmaması için gözyaşı bezleri aktif hale gelir ve bol sıvı salgılar. Böylece hem duygu boşalması gerçekleşir, hem de gözler korunmuş olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?