Hamilelikte Baş Ağrısı

Yayın Tarihi : 2016/11/09 13:12 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/19 16:13 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Hamilelik döneminde hormonel değişimler, kilo artışı ve ödem gibi gelişmeler genellikle baş ağrısına neden olabilir
Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelik döneminde vücut pek çok değişime uğrar. Bu değişimlere ayak uydurmaya çalışan organlar zaman zaman yorulur ve ağrılar yoluyla dinlenmek istediğini belirtir. Bu, hamilelik seyrinde normal durumlardır.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıldır?

Hamilelik döneminde hormonlardaki değişimler, kilo artışı ve ödem gibi gelişmeler genellikle baş ağrısına neden olabilir. Bu ağrı genellikle kısa süreli olmaktadır.

Bazen hamilelik beraberinde kaygı getirir. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları, bebeğini dünyaya getirmek, bakımını yapmak, büyütmekle ilgili bazı kaygılar yaşayabilirler. Bu kaygılar da baş ağrılarının sık olmasının sebeplerindendir.

Bazen de baş ağrısının hamilelikle bir ilgisi yoktur ve rutin bir ağrıdır. Gebelikte gerçekleşen her ağrının sebebi, gebelik değildir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Her hastalıkta olduğu gibi, hamilelikte baş ağrısında da öncelikle sebep belirlenmelidir. Bunun için hemen ilaç tüketmek yerine önce insan kendi vücudunu dinlemelidir.

Böyle bir durumda sakince beklemek, hafif yemek tüketmek ve biraz uyumak iyi gelebilir. Bu sayede açlık, yorgunluk gibi bir sebepten baş ağrısı yaşanıyorsa bu olumsuzluklardan kurtulmuş olursunuz.

Kaygılarınız, yoğun iş temponuz sebebiyle bir ağrı yaşıyorsanız, hamilelik için olumsuz etki yapmayacak bir bitki çayı eşliğinde hafif müzik dinleyebilir, bir kitap okuyabilir veya bir gezinti yapabilirsiniz bu durum, kaygılarınızı kafanızdan silmenize yardımcı olacak ve sizi ağrınızdan kurtaracaktır.

Ağrıların sebebi bazen kas kasılmaları ve ağrıları olabilir. Bu durumda kişinin sıcağa yakın bir suyla duş alması, duş sonrası ayak altı ve baş, boyun bölgesine masaj yapılması kişiyi rahatlatacaktır.

Ancak geçmeyen, sıklıkla tekrar eden ve uzun süren baş ağrıları için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ezbere ilaç alınmamalıdır.  Dikkat edilecek bir husus da özellikle hamilelik sürecinde kesinlikle doktor bilgisi dışında ilaç tüketilmemesidir. Bu durumda istemeden bebeğinize zarar verebilir ve gebeliğinizi riske atabilirsiniz ki, bu istenmeyen bir durumdur.  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?