Anti HCV (Hepatit C Antikor Testi ile Hepatit C Teşhisi

Yayın Tarihi : 2019/05/09 21:46 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/29 14:30 •

Hepatit C antikor testi bir kişinin hepatit C virüsü kapıp kapmadığını kontrol etmesinin tek yoldur. Pozitif sonuç her zaman birisinin hepatit C kaptığı anlamına gelmediğinden, sonuçlar karmaşık olabilir. Test hakkında ve sonuçların neyi gösterdiği hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Anti HCV (Hepatit C Antikor Testi ile Hepatit C Teşhisi

Hepatit C, karaciğere zarar veren bir virüstür. Tedavi edilmezse, karaciğer hastalığına ve diğer ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Birçok insan, hepatit C'ye sahip olduklarının farkında değildir. Yaş, kana maruz kalma ya da vücut sıvısı gibi belli başlı virüse yakalanma risk faktörleri vardır.

Hepatit C Antikor Testi Nedir?

Kan örneği hepatit C antikor testi için gerekli olacaktır.

Antikor testi hepatit C virüsü enfeksiyonu kontrol etmek için bir kan testidir.

Antikor, bakteri ve hastalığa karşı korumak için vücut tarafından üretilen bir proteindir. Antikorlar, sağlığa zarar verebilecek maddeleri tespit edebilir.

Bu zararlı maddeler için tıbbi terim antijendir. Bir antikor bir antijeni tanıdığında, onu yok eder veya daha fazla vücudun içine seyahat etmesini durdurur.

Antikorlar belirli bir bakteri veya hastalığa özgüdür ve birisi enfekte olduktan sonra vücutta kalırlar. Bu, antikorların gelecekte aynı hastalığa karşı savaşması gerektiği anlamına gelir.

Hepatit C antikor testi, hepatit C virüsüne karşı antikorları kontrol eder. Vücutta antikorlar varsa, bir kişinin bir noktada virüs kaptığı anlamına gelir. Ancak, her zaman hala virüs olduğu anlamına gelmez.

Bir doktor, test için gönderilmek üzere küçük bir kan örneği alacaktır. Sonuçlar birkaç gün veya hafta içinde gelecektir.

Sonra Ne Olur?

Tanıdan sonra, hepatit C virüsünün vücut üzerindeki etkisini belirlemek için başka testler yapılacaktır.

Hepatit C tanısı konduktan sonra, bir kişinin virüsün vücudunu nasıl etkilediğini görmek için bir dizi farklı testten geçmesi gerekecektir.

Bu testler herhangi bir karaciğer hasarını kontrol edecek, karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını belirleyecek ve bir doktorun tedaviye karar vermesine yardımcı olacaktır.

Hepatit C, bir antiviral olarak bilinen ilaç ile tedavi edilir. İlaca bu isim verilmiştir çünkü virüsü vücuttan çıkarmayı amaçlar.

İlacın bir başka amacı karaciğer hasarını yavaşlatmaktır. Ayrıca bir kişinin karaciğer kanseri geçirme veya siroz olarak bilinen ciddi karaciğer skarı oluşturma şansını azaltabilir.

Hepatit C'si olan bir kişi tedavi sırasında ilacın işe yarayıp yaramadığını görmesi için düzenli test yaptırması gerekir. Sağlıklı yaşamak, yeterince uyumak, uyuşturucu ve alkolden kaçınmak tedavinin işe yaramasına yardımcı olabilir.

Hepatit C teşhisi hakkında bilgi edinmek karmaşık veya kafa karıştırıcı olabilir. Amerikan Karaciğer Vakfı, virüs sahibi insanlar için bilgi, destek ve tavsiye sunar.

Diğer Hepatit C Testleri

Bir kişi hepatit C antikor testinden reaktif veya pozitif bir sonuç aldıktan sonra, iki takip testi yaptırması gerekir.

İlk test, bir kişinin hala virüse sahip olup olmadığını kontrol eder; diğeri kandaki virüsün miktarını ölçer.

İlk test, PCR testi olarak da bilinen hepatit C RNA nitel testidir. Pozitif sonuç, bir kişinin hepatit C virüsüne sahip olduğu anlamına gelir. Olumsuz bir sonuç, vücudun virüsü tedavi olmadan temizlediği anlamına gelir.

İkinci test hepatit C RNA nitel testtir. Bu testin sonucu pozitif veya negatif yerine bir sayı olarak verilir. Bunun nedeni, testin tedaviden önce, tedavi sırasında ve sonrasında vücuttaki virüs miktarını karşılaştırmasıdır.

Bu testin bir sonucu olarak verilen sayı virüs yükü olarak bilinir. Kandaki hepatit C virüsünün miktarı ne kadar düşük olursa, bir kişinin virüsü vücudundan atma şansı o kadar yüksek olur.

Hepatit C virüsü tanısı konduktan sonra, diğer testler gerekebilir:

  • Hepatit A ve B testleri. Bir kişi daha önce virüsün bu formlarına maruz kalmadıysa, onlara karşı korumak için bir aşı olabilir.
  • Birisinin hangi hepatit C türüne maruz kaldığını bulmak için test yapmak. ABD'de üç yaygın tür vardır ve tedavi her biri için biraz farklıdır. Bu, hepatit C genotip testi olarak bilinir.
  • Karaciğer fonksiyon testleri. Bunlar, karaciğerin ne kadar iltihaplı veya hasar görmüş olabileceğini kontrol edecektir.
  • Görüntüleme testleri. Bir kişide karaciğer kanseri varsa karaciğer görüntüsü yardımcı olabilir.

 

Test Kimlere Uygulanmalı?

Doğum oranlarının çok yüksek olduu dönemlerde doğanlar, virüs riski altında oldukları için hepatit C testi yaptırmaları önerilir.

Bazı davranışlar, deneyimler ve tıbbi prosedürler, kanla temas yoluyla bulaşan hepatit C virüsüne yakalanma riskini artırır.

Aşağıdakiler virüs kapmadaki risk faktörleridir:

  • HIV hastalığı varsa
  • ilaç enjekte etmek için iğne kullanmak
  • birden fazla ya da kronik hepatit C'si olan ilişki partneriniz varsa
  • 1992'den önce bir organ nakli yapılmış veya kan bağışı almış olmak
  • sağlık kuruluşlarında çalışmak ve kan veya vücut sıvılarına maruz kalmak
  • kanı filtreleyen bir süreç olan hemodiyalize girmek
  • 1987'den önce kan proteinleri ile kanama bozukluğunın tedavi edilmesi

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), doğum oranının yüksek olduğu zamanda doğan tüm insanların  hepatit C için test edilmesini tavsiye eder. Bunlar, 1945-1965 yılları arasında doğan insanlardır. Virüsün diğer yetişkinlere göre beş kat daha fazla olması muhtemeldir.

Bu insanların neden hepatit C enfeksiyonu oranlarının toplumun diğerlerinden daha yüksek olduğu açık değildir. Günümüzde araştırmacılar, tarama ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmasından önce, geçmişte tıbbi uygulama standardından kaynaklanabileceğini düşünüyorlar.

Sonuç

Hepatit C, vücuda önemli zarar verebilecek ciddi bir virüstür. Virüsün erken bulunması, tedavi edilme şansını artırır.

Risk faktörlerine maruz kalmış veya yüksek riskli bir grupta olan kişiler test edilmelidir.

Olumlu veya olumsuz bir sonucun ne anlama geldiğini anlamak önemlidir. Emin değilseniz açık bir açıklama ve tavsiye için doktora danışmalısınız.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320849.php

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?