Hepatit C Taşıyan Kişilerde Cinsellik

Yayın Tarihi : 2018/07/09 18:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/24 16:12 •
Hepatit C viral bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğerin iltiplanmasıdır.
Hepatit C Taşıyan Kişilerde Cinsellik

Hepatit C viral bir karaciğer hastalığıdır. Bu virüs vücut sıvılarında bulunur ve bu yolla bulaşma meydana gelir.

Söz konusu virüs meni sıvısında, vajina akıntısında ve tükürükte az miktarda olsa dahi bulunur. Bu nedenle cinsel ilişki ile bulaşabilir. Bu da çiftin ilişkide oldukları süreye bağlıdır.

Hepatit C Kronik Midir?

Hepatit C hastalığı; okut da olabilir, kronik de olabilir.

Akut hepatit C; 6 ay kadar bir sürede tedavi ile tamamen iyileşebilir. Yani hasta tamamen bu virüsten korunabilir.

Ancak özellikle genetik unsurlar da varsa hepatit C kronik bir hastalık olarak da seyredebilir. Bu kişilerde genelde çok fazla şikayet olmaz ve kişi hayatı boyunca hafif belirtilerle yaşar.

Hepatit C Taşıyan Kişide Cinsellik

Hepatit C cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple hepatit taşıyan kişiler cinsel hayatlarında oldukça dikkatli olmalıdırlar. Küçük bir ihmal dahi partnerin hastalık kapmasına sebep olabilir. Bunun için en etkili yollardan biri prezervatif kullanımıdır. Prezervatif, ince olması sebebiyle hazzın yaşanmasına engel teşkil etmez ve ilişkinin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca cinsel organların direkt temasını engellediğinden herhangi bir bakterinin, virüsün geçişine izin verilmez. Bu sayede partnerlerin birinde olan hastalığın, diğer partnere hastalık taşıma ihtimali ortadan kaldırılmış olur.

Hepatit C Taşıyan Birey Çocuk Sahibi Olabilir mi?
hepatit C; erkekte de görünse kadında da görünse, gebelik planlandığında hekim yardımı alınmalıdır. hepatit C taşıyan birey çocuk sahibi olmak istediğinde ise, doğrudan bir uzman yardımı almalıdır. Çünkü hastalığın seyri, aktifliği, gebeliğin şeklini ve vaktini belirleyecek unsurlardır. Yani kesinlikle hastanın genel durumuna bağlıdır. Bu sebeple hem hepatit takibini yapan doktor, hem de kadın doğum uzmanı işbirliğinde bir yol izlenmeli ve bu doğrultuda sağlıklı gebelik planlanmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?