Hepatit Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/08/30 22:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 08:43 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hepatit enfeksiyonlarının laboratuvar tanısında yaygın olarak serolojik tahliller kullanılmaktadır. Hepatit enfeksiyonları 5 ana başlıkta toplanır. Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D ve Hepatit E olarak tanımlayabiliriz.

Hepatit Çeşitleri Nelerdir?

Viral Hepatit, halk arasında sıkça sarılık olarak da nitelenen günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve sıkça karşımıza çıkan bir hastalıktır. Hepatit hastalığına sarılık denmesinin sebebi; kişide hepatite bağlı olarak biluribin maddesinni atılamaması ve bu maddenin ciltte sarı renkte lekeler oluşturmasıdır. Viral hepatit, virüs denilen çok küçük mikroorganizmaların oluşturduğu, esas olarak karaciğeri etkileyen sistemik enfeksiyonlardır. 

Günümüzde viral hepatitlerin başlıcaları; A, B, C, D, E olarak isimlendirilen farklı virüslerle oluştuğu bilinmektedir. Farklı virüslerle oluşan bütün viral hepatitlerde hastalık belirtileri birbirine benzer. Tanılarında da benzer yöntemler içeren tahliller kullanılır.

VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI:

Hepatit A (HAV) Tahlili

HAV antijeninin ELİSA ve RİA ile gösterilmesi, RNA'nın moleküler hibridizasyonu, PCR ile araştırılması, virusa karsı İgG ve İgM antikorlarının ELİSA ve RİA ile saptanması tanı yöntemleridir.En sık ELİSA yöntemi ile çalışılan testler kullanılmaktadır.Kronikleşme eğilimi yoktur.

Hepatit B (HBV) Tahlili

Antijen ve antikorlarının ELİSA tekniği ile bakılması en yaygın kullanılan tanı yöntemidir. Mikro ve Makro ELİSA yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntem güvenelir olup özellikle HBV-DNA PCR tetkiki kronik hastaların infektivitesinin araştırılmasında etkili bir yöntemdir.

Hepatit C (HCV) Tahlili

Hepatit C kronikleşme eğiliminde olan bir hepatit türü olup hepatitlerin en tehlikelisidir. Hepatit C vakaları, siroz ve kansere dönüşebilir. Bunların da % 20 -35'inde siroz ve ayrıca hepatoselüler karsinom gelişimine neden olabilen RNA virüsüdür. Günümüzde tanısında yaygın olarak ELİSA testi kullanılmakta olup pozitif vakaların doğrulanması ve takip edilmesind eise PCR yöntemleri kullanılmaktadır. PCR testi ile virüsün RNA'sı  tespit edilmektedir.

Hepatit D (HDV) Tahlili

Yaygın olarak tanısında ELİSA testi kullanılmaktadır. Ayrıca HDV - RNA'sını saptamak için PCR veya moleküler hibridizasyon teknikleri de kullanıma girmeye başlamıştır.

Hepatit E (HEV) Tahlili

Antikorların gösterilmesinde ELİSA, HEV RNA'sının gösterilmesinde PCR kullanılmaya başlanmış tekniklerdir. Hafif seyreden ve kronikleşmeyen bir hepatit türüdür.

Hepatit Hastalığı Kronik midir?

Hepatit hastalığı kroniktir. Yani kişi kronik taşıyorsa genelde tam olarak geçti denemez tedavilerle durağan hale getirilebilir ve hastanın konfolu hayat geçirmesi sağlanabilir. Bu durumda hasta atakta olmaz ve rahat eder. Ancak en ufak bir metabolizma düşüklüğünde, bağışıklık zayıflamasında veya alkol gibi karaciğeri yoracak maddeler tüketildiğinde hastalık uyanabilir ve kişinin durumunu riske atabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
f*********** :

Merhaba;

Kızılaya kan verdim red bildirim formu geldi. Anti-HCV tarama tesit REAKTİF Doğrulma testi NON REAKTİF çıktı. Birinde pozitif diğerinde negatif bu durumda ben C virüsü taşıyormuyum, taşımıyormuyum. Bir daha kızılaya kan veremiyormuşum. Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.


Cevap:

Taşımıyorsunuz..

o********** :

Merhaba. Korunmasız cinsel ilişkiye girdim.Hepatit e yönelik tahlil yaptırdım, tahlil sonuçlarıma bakabilir misiniz? (43. gün: hbs ag-0,56 anti hbs-3,59 anti hcv-0,13 anti hiv-0,22) (185. gün: hbs ag-0,75 anti hbs-3,1 anti hcv-0,12 anti hiv-0,05) .


Cevap:

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal. Bir anormallik görülmüyor.


o********* :

Hocam iyi günler... HBsAg değerim 5622.05 pozitif çıktı.. Hepatip hastalığım çok ilerlemiş mi ve hangi hepatip türü?


Cevap:

Hepatit B enfeksiyonu ancak bu değer hastalığın evressi hakkında bilgi vermez, başka tetkiklerin de yapılması gereklidir, enfeksiyon uzmanına basvurmanız gereklidir..

?