HIV RNA ( HIV PCR) Testi Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?
HIV RNA testi son derece hassas bir PCR (Polymerase Chain Reaction) ( Polimeraz zincirleme tepkimesi) testidir. HIV RNA testi HIV enfeksiyonu tanısında erken sonuç veren önemli bir tahlildir. Peki HIV RNA (HIV PCR) testi ilişki sonrası ne zaman yapılmalıdır.Aşağıdaki yazımızda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
HIV RNA PCR Testi Nedir?
HIV viral yük testi olarak da bilinen bu test HIV virüsünün RNA olarak da adlandırılan genetik materyalini ölçer. Bu test, kanda kaç tane HIV RNA kopyası bulunduğunu tanımlar.
HIV RNA PCR Testi, tedavinin mümkün olan en kısa sürede yönlendirilmesine yardımcı olur.
Enfeksiyona yakalanan kişiye başlangıçta HIV bulaştığında, virüs kendini çoğaltmaya ve giderek daha fazla kopya üretmeye başlar. CD4 hücreleri, HIV'in ana hedefi olan bir tür beyaz kan hücresidir. Virüs, CD4 hücrelerini işgal eder ve onları çoğaltmak için kullanır. HIV enfeksiyonunun erken evrelerinde, semptomlar çok fark edilmese de kanda virüs genellikle yüksek miktarlarda bulunur. Tedavi olmaksızın virüs çoğalmaya devam eder ve CD4 hücrelerinin miktarı azaldıkça viral yük artar.
HIV enfeksiyonuna yakalandıktan birkaç hafta sonra, bağışıklık sistemi virüse karşı savunma amaçlı HIV antikorları üretmeye başlar. HIV pozitif kişinin ilk semptomları HIV antikorlarının üretilmesinden sonra düzelebilse de enfeksiyon ortadan kalkmaz.
HIV RNA testi son derece hassas bir PCR (Polymerase Chain Reaction) ( Polimeraz zincirleme tepkimesi) testidir. Alanında uzmanlaşmış Mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışılmaktadır.
En erken HIV enfeksiyonu tanısı koyduran sağlıklı bir tahlil yöntemidir. Bu çok duyarlı test, diğer testlerden farklı olarak HIV virüsünü direkt olarak araştırmaktadır.Antikor veya antijen araştırması yapmamaktadır. HIV RNA testi ile HIV virüsünün genetik yapısı çoğaltılır ve varsa eğer virusun RNA ları ölçülecek ve saptanılacak seviyelere getirilir.
Ne zaman HIV RNA PCR Testi Yapılmalıdır?
HIV RNA PCR Testi akut HIV enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen virüse olası veya bilinen maruziyeti olan hastalarda kullanılabilir. Akut HIV enfeksiyonu, bazı kişilerde bu hastalığın belirtilerini ve semptomlarını geliştirmeye başladığı HIV enfeksiyonunun en erken aşamasını tanımlar.
Enfekte olan kişilerin %60 kadarında bu süre zarfında semptomlar görülmese de, ortaya çıktıklarında akut HIV enfeksiyonu semptomları aşağıdakileri içerebilir:
Ateş
Şişmiş lenf düğümleri
Boğaz ağrısı
Döküntü
Kas veya eklem ağrısı
İshal
Baş ağrısı
HIV viral yük testi, aynı zamanda HIV ile enfekte bir kişiden doğan bebeklerde kullanılır. Bebeklerin ne zaman ve ne sıklıkta test edileceği enfeksiyon riskine bağlıdır. Anti viral ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilen ve hamilelik sırasında saptanamayan bir viral yükü sürdüren bir anneden doğan bebekler düşük riskli olarak kabul edilir. HIV enfeksiyonu yeterince baskılanmayan bir anneden doğan bebekler yüksek riskli olarak kabul edilir.
Düşük riskli bebekler 2 ila 3 haftalıkken, ardından 4 ila 8 haftalıkken ve son olarak 4 ila 6 aylıkken HIV için test edilebilir. Yüksek riskli bebeklerde HIV RNA PCR testi doğumda ve 8 ila 10 haftalıkken de yapılabilir.
Tedaviyi yönlendirmek ve HIV'i izlemek için kullanıldığında, erişkin bir hastaya ilk teşhis konduğunda tipik olarak bir HIV RNA PCR testi istenir. Bu temel testten sonra, hasta anti viral tedaviye başladığında ve sonrasında düzenli aralıklarla HIV PCR RNA testi tekrar istenir.
İlk tanıdan sonra
Anti viral tedaviye başlarken
Anti viral tedavi başladıktan sonra 2 ila 4 hafta içinde
Viral yük bastırılana ve tespit edilemez hale gelene kadar her 4 ila 8 haftada bir
Virüs tespit edilemez hale geldiğinde, anti viral tedavinin ilk iki yılında her 3 ila 4 ayda bir
İki yıl veya daha uzun süredir saptanamayan viral yükü olan bazı hastalarda 6 ayda bir
Bir hasta yan etkiler nedeniyle veya viral yükü baskılandığı için anti viral tedavi değişirse, yeni tedavi rejiminin etkinliğini doğrulamak için 4 ila 8 hafta sonra bir HIV RNA PCR testi istenebilir.
Erken Tanıda HIV RNA PCR Testinin Kullanımı
HIV enfeksiyonunun bulaşmasından sonra ortalama 9 ile 11 gün arasında virusun RNA ları kanda saptanabilmektedir.
Şüpheli ilişkiden sonraki 28. günden itibaren % 100 lere varan oranlarda kesin tanı koydurmaktadır. Ancak bu metot diğer testlere göre çok daha pahalı ve uygulaması zahmetli bir testtir.
PCR testi konusunda deneyimli laboratuvar uzman ve çalışanlarınca uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
ç************** : Merhaba,nnŞüpheli pozitif çıkınca Combo P24 sonucum Wester Blot yaptırdılar bananHIV RNA, Kantitatif3 Sonuç: 147819 Referans Değeri : NegatifnHIV RNA, Kantitatif Genom Sayısı : 66519 Referans Değeri : Negatifn nSonuca göre bir sıkıntım yoktur diyebilir miyim ?nBaşka test yaptırmama gerek var mıdır acaba ?nTeşekkürler. Cevap: HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız.. |
u************ : Merhaba şüpheli temastan 5 ay sonra hiv rna testi yaptırdım sonuç negatif şimdi 650.gundeyim ve p24 antijen antikor yaptirdim sonuç negatif artık test yaptirmama gerek varmi kafamdan tamamen sile bilirmiyim teşekkürler Cevap: HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,HIV testi ile ilgili Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız.. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.