İdrarda Lökosit (WBC) Görülmesi

Yayın Tarihi : 2019/04/22 15:13 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/28 10:15 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İdrarda lökosit olması ne anlama gelir, nasıl ortaya çıkar belirtileri ve nedenleri nedir, tedavisi nasıl olur, kısacası idrardaki lökosite dair her sorunun cevabını makalemizde bulabilirsiniz.

İdrarda Lökosit (WBC) Görülmesi

Lökosit Nedir?

Lökosit beyaz kan hücresi anlamına gelir. Beyaz kan hücresinin İngilizce karşılığı olan White Blood Cell kelimelerinin baş harflerinden kısaca tahlillerde WBC veya akyuvar olarak da adlandırılır. Bağışıklık sisteminin çalışması için öneme sahip bir kan hücresidir. Vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşmasında da görev alır.
Kan dolaşımındaki yüksek lökosit seviyeleri enfeksiyona işaret edebilir. Bunun nedeni, WBC'lerin bağışıklık sisteminin bir parçası olması ve hastalık ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmasıdır.

Lökositler idrar analizinde veya tam idrar tahllinde de (idrar testi) bulunabilir. İdrarda yüksek düzeyde WBC'ler de idrar yollarında enfeksiyonunuz olduğunu göstermektedir. Bu durumda, vücudunuz idrar yollarında bir yerde enfeksiyonla savaşmaya çalışır. İdrardaki lökositler böbrek veya mesane enfeksiyonun da işareti olabilir.

İdrarda Lökosit Neden Görülür?

İdrar yolundaki veya mesanedeki enfeksiyonlar veya tıkanmalar, idrarınızda yüksek miktarda lökosit bulunmasına neden olabilir. 
Hamileyseniz enfeksiyonlar daha şiddetli olabilir, bu da idrar yolu enfeksiyonları (İYE) gibi sorunların ortaya çıkma olasılığını arttırır. Eğer hamileyseniz ve idrar yolunuzda enfeksiyon varsa, hamileliğinizi zorlaştırabileceğinden tedavi almak önemlidir.
İdrara çıkmadan önce idrarınızı çok uzun süre tutarsanız, mesanenizde bakteriyel bir enfeksiyon oluşma riski vardır. İdrarınızı sürekli olarak tutmak mesaneyi çok fazla genişletebilir. Zamanla bu durum tuvalete gittiğinizde mesanenin tamamen boşalmasını zorlaştırır. İdrar mesanede kaldığında, bakteri sayısının artması, mesane enfeksiyonuna neden olabilir. Basit sistit, hamile olmayan sağlıklı insanlarda sadece  mesanede oluşan idrar yolu enfeksiyonunun başka bir adıdır.

Böbrek taşları, pelviste bir tümör veya idrar yolunda başka bir tür tıkanıklık da daha fazla lökositin ortaya çıkmasına neden olabilir.

İdrarda Lökosit Görüldüğünde Belirtiler Nelerdir?

İdrardaki lökositler kesinlikle kendi başlarına belirtilere neden olmaz. İdrarda lökosit varsa, belirtileriniz lökositlerin idrarınızda birikmesine neden olan duruma bağlı olarak değişecektir.

 İYE (İdrar yolu enfeksiyonu) belirtileri şunlardır:

  • Sık sık idrara çıkma dürtüsü
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Bulanık veya pembemsi idrar
  • Ağır kokulu idrar
  • Özellikle kadınlarda pelvik ağrısı

Üriner sistemdeki engeller, tıkanıklığın konumuna ve türüne bağlı olarak çeşitli  belirtilere neden olabilir. Çoğu durumda, asıl belirti, karın bölgesinin bir veya iki tarafındaki ağrıdır.  Böbrek taşları İYE ile benzer belirtilere neden olabilir ancak bulantı, kusma ve yoğun ağrı da olabilir.

İdrarda Lökosit Görülmesinde Kimler Risk Altındadır?

Kadınlar, idrar yolu enfeksiyonları için daha yüksek bir risk altındadır ve bu nedenle idrarlarında lökosit olma olasılığı daha yüksektir. Hamile kadınların daha da yüksek bir riski vardır. Erkekler de bu enfeksiyonları kapabilirler. Örneğin büyümüş ve geniş bir prostata sahip olmak, erkeklerde İYE riskini artırır.
Bağışıklık sistemi zayıflamış olan herkes de herhangi bir enfeksiyon türü için daha yüksek risk altında olabilir.

Eğer sağlıklıysanız, kan dolaşımınızda ve idrarınızda hala yüksek lökositlere sahip olabilirsiniz. Kan dolaşımındaki normal aralık mikrolitre başına 4,500-11,000 WBC arasındadır. İdrarda normal bir aralık kandan çok daha düşük olup 0-5 WBC (wbc/hpf) dir.

Doktorunuz İYE (idrar yolu enfeksiyonu)  olduğunuzdan şüphelenirse, muhtemelen bir idrar örneği vermenizi isteyeceklerdir. İdrar numunesini aşağıdakileri kontrol etmek için test edecekler:

  • Beyaz kan hücresi
  • Alyuvar (eritrosit, rbc)
  • Bakteri
  • Mantar

Sağlıklı olduğunuzda bile idrarınızda birkaç WBC'ye sahip olmanız gerekir, ancak bir idrar testi 5 wbc/hpf'nin üzerindeki seviyeleri tanımlarsa, muhtemelen bir enfeksiyonunuz vardır. Bakteri tespit edilirse, doktorunuz bakteri enfeksiyonunun türünü teşhis etmek için idrar kültürü yapabilir.

Böbrek taşlarının teşhisine idrar testi de yardımcı olabilir. Radyolojik inceleme veya tomografi de doktorunuzun taşları görmesine yardımcı olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?