İnsülin Direnci; Reaktif Hipoglisemi, Gizli Şeker ve Diyabet Habercisidir

Yayın Tarihi : 2016/06/08 12:14 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/03 10:46 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İnsülin  pankreasta yer alan  beta hücrelerinden salgılanır. İnsülün direnci oluşumu da istenmeyen bir durum olup  reaktif hipoglisemi ile birlikte diyabet hastalığının da habercisidir.

İnsülin Direnci; Reaktif Hipoglisemi, Gizli Şeker ve Diyabet Habercisidir

İnsülin Nedir?

İnsülin  pankreasta yer alan  beta hücrelerinden salgılanır. İnsülin salgılanması vücudumuz  kanda bulunan glukoz düzeyine göre ayarlar. şekeri seviyesine göre ayarlanır. Kanımızda glukoz yani şeker artınca buna reaksiyoner olarak birkaç dakika içinde hızlı bir insülin salınımı olur. Bu salgı 3 ile 6 dakika sürmektedir.Bunu takiben daha yavaş fakat sürekli olan bir insülin salınımı gerçekleşir.

İnsülinin Görevi Nedir?

İnsan vücudu beslenme sonrası alınan gıdaları şekere dönüştürür. İnsülin hormonunun temel işlevi kanımızdaki şekerin hücrelere girmesini sağlamaktır.Bu şekilde vücudumuza enerji sağlanır. İnsülin hormonu olmadığı takdirde veya insülin hormonu işlevini görmediğinde  şeker hücrelere  giremez. Bu nedenle  kanda birikir. Bu durumda sonuç olarak şeker hastalığına yol açar. 

İnsülin Direnci Nedir?

Kanda  insülin hormonunun etkili olamaması insülin direnci olarak adlandırılır. İnsülin direnci mevcudiyetinde kanımızdaki  glukoz, kas ve yağ hücrelerine giremez.
İnsülin direnci daha da ilerlediğinde   kan şekerinin hücreye girmesi için daha yüksek seviyede  insülin hormonu salınmalıdır.
Bu durum zamanla kısır bir döngüye yol açar.İnsülin hormonu salınımı  bir müddet sonra azalmaya başlar. Nihayetinde  şeker hastalığı ortaya çıkar.
İnsan vücudu bu aşamalarda önce reaktif hipoglisemi bunu takiben halk arasında gizli şeker denen safha ve en son olarak da diyabet yani şeker hastalığı süreciyle karşı karşıya gelmektedir. 
İnsülin direnci, insan vücudunda kaslar ve karaciğer hücreleri üzerinde öncelikli etki gösterir. İnsan kanındaki glukoz  esas olarak kaslar ve karaciğer tarafından kullanılır.

İnsülin Direnci Diyabete Nasıl Yol Açar?

İnsülin direnci olan hastalarda insülin yeterince etkili olmadığından özellikle beslenme sonrası  kanda yükselen glukoz,  kas ve karaciğer hücrelerine giremez.Bunun sonucunda da  kan şekeri yükselir.Bu durum da kaçınılmaz olarak diyabet yani şeker hastalığı ile sonuçlanır.

İnsülin Direnci ve Kilo Alma Arasındaki İlişki Nedir?

İnsülinin bir diğer görevi ise,  yağ dokusundak,  yağların çözülmesini önlemektir.Bu sayede yağlanmayı önlemeyi sağlamaya çalışmaktadır. Ancak insülin direnci sonrası hormonun etkisi azalınca vücudumuzda yağ ve yağ asitleri artar.Bu da kilo almaya ve göbeklenmeye yol açar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b******************** :

Merhaba ben kendimde insülin direnci oldugunu dusunuyorum,tüm belirtiler istisnasız uyuyor ailemin de hepsi şeker hastası ben de kendimi bildim bileli çok kiloluyum çok büyük bir göbegim var insülin direnci saglık ocagında bakılabilinecek bir sorun mu yoksa bir hastaneye gitmem gerekir mi ?


Cevap:

Endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız..

?