İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/09/06 23:50 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/15 14:12 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
İnsülin direnci, vücudumuzda şekerin kullanılması için ilgili hücrelere girişini sağlayan insülin hormonuna yanıtta azalma görülmesidir.İnsülin direnci tanısı için doktorlar farklı testler istemektedir.İnsülin direncini belirlemek için kanda glukoz, insülin, karaciğer enzimleri testleri (ALT, AST,GGT), HDL kolesterol, trigliserit ve ürik asit testleri kullanılmaktadır.
İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Nedir?

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci, vücudumuzda şekerin kullanılması için ilgili hücrelere girişini sağlayan insülin hormonuna yanıtta azalma görülmesidir.
Kilo veremeyen, kolay kilo alan, karın çevresi genişlemiş, göbeklenmiş ve şeker hastalığı yönünden risk altında olan kişilerde görülür.
İnsülin hormonu kan şekerindeki yükselmelere paralel olarak yükselir.
İnsülin direnci varlığı diyabetin erken tanısında doktorlar için önemli bir bulgudur.

İnsülin Direnci Nasıl Gelişir?

Kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olan gıdaların alımı kısa sürede yüksek miktarda insülin hormonu salınımına neden olur bu da kanda insulin düzeylerinin sürekli yüksek seyretmesine yol açar.Ancak sürekli uyarılma hali insülini algılayan ve bu yolla şekerin hücre içine girmesini sağlayan alıcılarda zamanla gelişen bir duyarsızlaşmaya neden olur.
Hareketsiz yaşam tarzı seçen, dengesiz ve gereğinden çok beslenen, karbonhidrat ve şekerli gıdalardan zengin diyetleri tercih eden kişiler insülin direncine zemin hazırlamaktadır.
Bu süreç insülin direnci adını verdiğimiz olayla sonuçlanır.

Sonuç olarak kanda yüksek insülin düzeyde bulunmasına rağmen,insülin direnci gelişmesi nedeniyle, kan şekerleri genel olarak yüksek seyretmeye eğiliminde olacaktır.
Bu durumda beraberinde Şeker Hastalığı (Diyabet), obezite,yüksek tansiyon,kalp hastalıkları,gut hastalığı ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkların da tetikleyicisi olacaktır.

İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Nedir?

Önemli hastalıklara yol açabilen insülin direnci tanısı aşağıda belirtilen tahlillerle koyulmaktadır:

  1. Açlık Kan Şekeri :Kanda şeker (glukoz) yüksekliği insülin direncinde bulunmaktadır.
  2. Açlık İnsülin Testi:Kanda insülin yüksekliği insülin direncine eşlik etmektedir.
  3. ALT, AST ve GGT Testleri:Karaciğer yağlanmasını gösteren ALT,AST ve GGT gibi karaciğer testlerinin yüksekliği görülmektedir.
  4. HDL Kolesterol ve LDK Kolesterol: HDL yani iyi huylu kolesterol insülin direnci hastalarında düşük, LDL yani kötü kolesterol ise yüksektir.
  5. Trigliserit: Kanda trigliserit değeri genellikle yüksektir.
  6. Ürik asit testi: Kanda ürük asit değeri yüksekliği görülebilmektedir.

İnsülin direnci tanısında temel olarak HOMA-IR testi kullanılır.HOMA-IR Testi yukarıdaki 6 tahlil arasında belirtiğimiz birinci ve ikinci maddelerde bulunan açlık kan şekeri ve açlık insülin testlerinin değerlerinden yararlanılarak değerlendirilir.

HOMA-IR testi sonucu 2,5 mg/dL'nin üstünde ise insülin direnci varlığından söz edilir.
HOMA-IR Testi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız....

Ayrıca hekim tarafından yapılan muayenede hastada yüksek tansiyon tespit edilmesi ve bel çevresinde obeziteye bağlı genişleme bulunması direnç konusunda bilgi vermektedir.
Erkeklerde bel genişliğinin 100 cm kadınlarda ise 88 cm üzerinde olması ve ultrasonda da karaciğer yağlanması belirtilerinin görülmesi insülin direnci tanısını destekleyecektir.

İnsülin direnci saptanan hastalar alınacak önlemler ve uygun tedaviyle şeker hastası olmaktan kurtulabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
g********** :

Sadece kan tahlili istenerek çıkan sonuca göre insülin direncimin yüksek olduğu (Açlık 96),risk altında olduğum söylenerek Diaformin başlandı.Bir ay sonra gittiğimde de açlık ve tokluk şekerime bakıldı(Açlık9 7Tokluk99). İlaca devam dendi. Bu arada sadece kan tahlili istendi.İlacı kullanmalı mıyım?


Cevap:

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

n*********** :

Merhabalar 6 senedir hormonel bozukluklar için diane35 kullanıyordum her yaz 3 ay bırakıp tekrar başlıyordum doktor kontrolunde bu yaz yine bıraktım 3 ay fakat adet göremedim. doktorum vajınal ultrasonda bakıp polikstık over olablir dedi bu hastalık kotu sonuclar dogurabilirmi? tedavısı nasıl olur


Cevap:

Bu hastalık tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.Tedavi edilmediğind egebe kalmanıza engel olabilir, adet düzensizliği, kilo alma gibi bazı  sorunlara yol açabilir.

Endokrinoloji ve kadın doğum doktorlarına başvurabilirsiniz.

u******* :

Merhaba, panik atak benzeri sikayetlerim dolayisiyla psikiyatrist birde OGTT testi yaptirmami onermisti. Sonuclarim: OGTT 75 gr, (Aclik degeri: 103) (60.dakika:112) (120.dakika:109) (180.dakika:71) (240.dakika:84) (300.dakika:88 ) 33 yasindayim.Yorumlarsaniz sevinirim,simdiden tesekkurler.


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

b************** :

Ben 12 yaşındayım ilk gittiğimde insülin değerim 37 çıktı bir ay dikkatli beslendim spor yaptım bir ayın sonunda insülin değerim 12 oldu şimdi sağlıklıyım yapılmıcak zor bişi değil sadece spor ve dengeli beslenme bu kadar basit :)


Cevap:

Aferin Beyzanur, tebrikler

y**************** :

Merhaba son 6 aydır insülin direnci testlerim çok fazla çıkıyor. 2 tane endokrin uzmanına muayene oldum. Şu an glucophage ve glifix kullanıyorum. Bütün testler yapıldı insülim sonuçlarını aşağıda paylaşıyorum.
Insulin açlık 452,2 normal değer : 2 -25
Insulin tokluk: 755.3 normal değer : 16-166


Cevap:

Doktorlarınız gereken tedaviyi planlamışlar.Ancak insülin değerleinizi düzeltmenin önemli yollarını arasında düzenli egzersiz, diyet, kilo verme ve düzenli ve dengeli beslenme de yer alır.Bir diyetisyene de danışmanızda fayda olabilir.

s*********** :

İnsulin tokluk degerim düşük çıktı 13. Referans degeri 22-79 mus. Uzun suren acliklarda elim ayagim bosaliyor. Su siralar 2-3 saatten sonra da Halsizlik yapıyor ne yapmalıyım. Demir 11 çıktı referans degeri 7-279.


Cevap:

İlave tahliller ve kesin tanı için bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız en uygun olqnı

******* ******* :

merhaba glukoz 70 , ins 302 değerinde mtofin kullanıyorumm ne yapmam lazım . şimdiden teşekkür ederim


Cevap:

http://tahlil.com/tahliller-ile-ilgili-soru-sorarken-sonuc-raporundaki-normal-degerleri-de-mutlaka-belirtin/

******* ******* :

Kızım 13 yaşında yaptırdığımız testlerde kanındaki insülin oranı yüksek çıktı doktor diyet ve ilaç kullanmasını önerdi ilaç kullanmasak sadece diyet yapsak ilaçların zararı olurmu

******* ******* :

merhabalar ....yaşım:32 kilo:68 yemekten sonra halsizlik ve yorgunluk yaşıyorum size önce de yazmıştım yeni tahlillerim yapıldı. insülin direnci ile ilgili başka tahlil yaptırmalımıyım? yoksa normalmidir saygılarımla....
glukoz açlık: 96,7
glukoz tokluk:102,4
insülin açlık:16,62
insülin tokluk:79,06 ( 2 saatlik tokluk)
HbA1c: 5,33
AST: 21
ALT: 17


Cevap:

Sonuçların referans değerlerini de yazmalısınız

******* ******* :

insülin dırencım yuksek oldugu soledı ve glifor ısımlı ılac bsltıldı.zayıflamam yardımcı olcagı solendı bagımlılık yaparmı nekadar kullanıcam bu hapı.


Cevap:

bu ilaçlar bağımlılık yapmaz.doktorunuz kesene kadar kullanmalısınız

******* ******* :

benim oğlum 11 yaşı nda ve obez endokrin polk diyet verdi fakat yaptıramıyorum istemiyor. yapılan tetkiklerde akş-90 insulin-7.25 vede T3 hormonu3.10 çıktı bu değerler çocuk için normalmidir kilo verdirmek için neyapmalıyım teşekkür ederim.


Cevap:

Bu konuda çocuğun tüm muayene ve diğer tetkik bulgularını da bilmeden yorum yapılamaz.Ancak benim önerim spor konusunda teşvik etmeniz.Yapapildiği kadar topla oynana sporlar için de motive edin oğlunuzu

******* ******* :

Merhabalar;
Hba1c 5.8 ve insulin aclik tokluk sekerlerim normal. Son donem fazla kilo almam sonucu hipoglisemi ataklarimin kan tahlili olarak ciktisi bu. Su an kararsizim bir grup doktor metformin grubu bir ilac kullanmami oneriyor. Bir grup diyete dewam diyor ancak bir diyetisyen olarak insulin direncli hastalarimin zor ilacsiz zor kilo verdigine de tanik oldum. Siz ne dusunursunuz?


Cevap:

Duygu hanım, insülin için normal değer diye bir şey yoktur, çünkü insülin labil bir hormon olup pekçok şeyden etkilenmektedir, bu nedenle laboratuar kağıtlarında verilen referans değerlerine göre insülin direnci belirenmez. Ancak arzulanan değer kavramı vardır. Açlık insülin değeri 10, tokluk 1. saat 50, tokluk 2. saat 30 un üstündeyse insülin direnci olması beklenir, eş zamanlı kan şekeri değerine bakılarak karar verilir. Sonuçlarınızı yollarsanız Metformin konusundaki yorumumu yaparım

******* ******* :

mrb benim kardeşim tes yaptırmış insüli direnci yüksekmiş GLİFOR diye bi ilaç kullanıyor durumu nedir sizce tehlikelimi


Cevap:

Kesinlikle tehlikeli bir durum değil.Muhtemelen kan şekeri yüksek çıktığından bu tedavi başlanmış.Bu tür ilaçları dünyada milyonlarca kişi kullanmakta ve normal hayatlarını sürdürmekte.

?