Kabızlık Durumunda Hangi Besinler Tüketilmeli?

Yayın Tarihi : 2018/08/15 17:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/16 14:18 •

Kabızlık; kişinin yediği besinleri hazmetme sorunuyla birlikte yaşadığı karın ağrısı, gaz sıkışması ve dışkılamada meydana gelen zorluklar demektir.

Kabızlık Durumunda Hangi Besinler Tüketilmeli?

Kabızlık; kişinin yediği besinleri hazmetme sorunuyla birlikte yaşadığı karın ağrısı, gaz sıkışması ve dışkılamada meydana gelen zorluklar demektir. Vücutta su, geniş alan kaplar ve suyun pek çok görevi vardır. Bu görevlerden biri, vücutta madde akışını ve geçişini sağlamaktır. Bağırsaklar yeterince suya doygun olduğunda, gelen katı atıkları da kolaylıkla makattan dışarı atabilir. Bu durumda gaita çok katı değildir. Çok katı olmadığı için kolaylıkla vücut dışına çıkabilir. Ancak kabızlık durumunda gaita serttir. Bu hal devam ettiği sürece vücuttan atılması da zor olduğu için, kabızlığın devam etmesi, makat çatlakları, makat yırtıkları hatta hemoroide dahi sebep olabilir.

Kabız Olmamak İçin Beslenme Alışkanlığınızı Düzenleyin

Kabız olmamak aslında doğru yaşam şartlarına bağlıdır. Sebze, meyve, salata ve lifli besinleri bol tüketmek, kabız olmamanın ilk kuralıdır. Çünkü bu besinler kolay sindirilir, bağırsaklarda mukus salgısını artırır ve kolay dışkılamayı sağlar.

Yemek aralarında değil, öğün aralarında bol su içilmelidir. Su öğün aralarında sıklıkla içildiğinde bol midede ve boş bağırsakta daha etkin olur ve bu bölgelerin hareketlerini kolaylaştırır. Bu sebeple öğün içinde değil, öğün aralarında bol su içilmelidir.

Hareketli yaşam tarzına geçmelisiniz. Vücudunuz ne kadar hareketliyse, metabolizmanız da o ölçüde hızlı olur. yani bağırsak hareketleri, hazmetme hızınız da metabolizma hızınıza bağlıdır. Bu sebeple özellikle aç karınla günlük yürüyüşlerinizi ve sporunuzu yapmanız kabız olmanızı engelleyecektir.

Pişmemiş et ürünleri, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünleri minimum düzeyde tüketmelisiniz. Çünkü bu besinler sindirim sistemine oldukça zararlıdır ve geç hazmedilir. Hazmedilirken de vücut suyu fazla kullanılır ve bu da kabızlığa sebep olan bir diğer etmendir.

Kabızlık durumunda tüketebileceğimiz besinler şunlardır.
 1-Sebze çorbaları ve yemekleri,
 2-Kayısı,
 3-Elma,
 4-Üzüm,
 5-Bol su.

 Kabızlık durumunda uzak durmamız gereken besinler;
 1-Beyaz ekmek,
 2-Muz,
 3-Kahve-çay,
 4-Fazla et tüketimi,
 5-Sigara-alkol.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?