Kolesterolün Normal Değeri Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/07 16:36 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Kolesterol normal değerleri yaşa göre farklılık gösterebildiğinden tahlil sonucu yorumlanırken yaşın bilinmesi önem taşır. Kan tahlili yaptıranlar kolesterol değeri sonuçlarını merak ederler. Tahlillerinin düşük yada yüksek olduğunu anlamak için de kolesterol normal değeri hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu yazımızda yaş gruplarına göre kolesterol testi normal değerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kolesterolün Normal Değeri Nedir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol; vücutta tüm hücrelerde bulunan mumsu, yağ yapılı bir maddedir. Yaşam için önemli bir madde olan kolesterol, sağlıklı yaşam için de olmazsa olmazlardandır. Özellikle hücrelerin dayanıklı ve sağlam olması için kolesterol kullanılır. Zaten vücut, ihtiyacı olan kolesterolün dörtte üçünü kendi sentezler. Kalanını ise dışarıdan besinler vasıtasıyla alır. Kolesterolün üretiminden sorumlu organ ise karaciğerdir.

Kolesterolün Vücutta Görevleri Nelerdir?

Kolesterol vücutta pek çok görev yapar. Bu görevler;

Bağırsakta sindirimin gerçekleşmesi için safra asitleri salgılar,

Vücudun D vitamini üretebilmesine olanak sağlar,

Üreme ve kortizol hormonlarının üretilmesini sağlar,

Hücre duvarının yapısına katılır.  

Kolesterol Testi Neden Yapılır?

Kolesterol vücut için gerekli bir maddedir. Ancak her maddede olduğu gibi, kolesterolün de fazlası zararlıdır. Özellikle kilo problemi yaşayanlarda kolesterol daima yüksektir. Kolesterolün yüksek olması ise kalp damar problemleri de dahil pek çok hastalığı beraberinde getirir.

Kolesterol hastalarında sadece kilo problemi değil, göz çevresi ve tendonlarında sararmalar da görülebilir.

Kolesterol testleri pek çok sebepten yapılabilir. Kişinin genel sağlık taramasında dahi değerlendirilmesi gereken bir problemdir. Çünkü var olan herhangi bir hastalığın altında yatan sebep kolesterol olabilir.

Veya kişide herhangi bir kilo problemi olmasa dahi kolesterol yüksek çıkabilir ve incelenmesi gerekebilir.

Bunun dışında hormonları da ilgilendiren bir durum olduğundan; büyüme ve gelişme incelendiğinde, üreme ile ilgili sıkıntılar görüldüğünde de kolesterol testleri istenebilir.


Kolesterol Testi Nedir?

Kolesterol testi doktorların hastalarından sıklıkla istediği önemli kan testlerinden biridir.Kolesterol testi sabah aç karına damardan alınan kan örneğinden çalışılmaktadır.
Kolesterol testi biyokimya laboratuvarlarında otoanalizörler aracılığı ile tahlil edilmektedir.
Kolesterol testi özellikle kalp hastalığı riski olan veya damarlarında tıkanıklık şüphesi olan kişilerden istenen bir tahlildir. Genel check up tahlilleri arasında da önemli yere sahip bir kan testidir.
Kolesterol normal değerleri yaşa göre farklılık gösterebildiğinden tahlil sonucu yorumlanırken yaşın bilinmesi önem taşır.
Aşağıda yaş gruplarına göre kolesterol değerlerini bulabilirsiniz.

Yaşa Göre Kolesterol Testi Normal Değerleri:

0-3 ay 50-135 mg/dl
4-6 ay 60-145 mg/dl
7-12 ay 60-160 mg/dl
1-5 yaş 70-175 mg/dl
6-15 yaş 110-200 mg/dl
16-50 yaş 125-200 mg/dl
51-60 yaş 135-200 mg/dl
60 yaş ve sonrası 140-200 mg/dl

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?