Konuşma Arasında 'Iıı'lama Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/05/17 04:50 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/12 00:52 •
Toplum önünde konuşmak pek çoğumuzu strese sokan bir durumdur
Konuşma Arasında 'Iıı'lama Nedenleri Nelerdir?

Toplum önünde konuşmak pek çoğumuzu strese sokan bir durumdur. Yüksek heyecanın etkisiyle konuşma sırasında duraklama, kekeleme veya 'ıııı'lama sıklıkla görülen davranışlardandır. Bu durum kişinin sunum kalitesini ve verimini etkiler. 

Konuşmak Bir Sanattır

Arkadaş veya aile ortamlarında konuşmak oldukça kolay bir eylemdir. Fikri olan olmayan, konuyu bilen bilmeyen herkes dahil olabilir. Ancak iş toplum önünde konuşmaya gelince çok şey değişir. Bildikleriniz dahi zaman zaman dilinize gelmeyebilir ve sizi strese sokabilir. Temelinde yatan ise, rezil olma korkusudur. 

Halbuki eğer siz herkesin önünde bir konuşma yapacaksanız, o işte ehil veya öne çıkan bir isimsiniz demektir. Ancak maalesef toplumun kötü bir alışkanlığı vardır; oturduğu yerden yorum yapmak. Yani siz ne kadar ehil olursanız olun. Dinleyici kesimde olan taraf, bir açığınızı bulduğu anda affetmeyecek ve sizi o noktadan vuracaktır. Tabi olaylara bu açıdan bakınca, toplum önünde konuşmak da hayli korkutucu bir hal alıyor. Oysa ki; durum hiç de böyle değildir. Toplum önünde heyecanlanıyor kendinizi ifade edemiyor olabilirsiniz. Ancak bu ne sizin bilgide eksik olduğunuzu kanıtlar, ne de yetersiz olduğunuzu. Yani aslında siz kendinizi ispatlamaya çıkmıyorsunuz, kendiniz için oradasınız. Öncelikle bu bilinçte olmak, heyecanlanmanın önüne geçecek ve ııı seslerini engelleyecektir.

Diğer bir sebep ise, konuşma bozukluğudur. Çocuklar, henüz konuşmaya başlamadan önce ebeveynlerin seslerini dinlerler, daha sonra onu taklit eder ve daha sonra akıcı konuşurlar. Dikkat ederseniz; ailesinde kekeme birey olan ailelerde bebek dünyaya geldiyse kesinlikle konuşmaya kekeme başlar. Çünkü çocuk, bu sesi sık duyar ve doğal konuşmayı bu gibi algılar. Aynı şekilde eğer aile konuşurken çok ııı sesi kullanıyorsa, muhtemelen o evde yetişen çocuklar da, bu şekilde konuşacaktır.

ııı Sesi Nasıl Ortadan Kalkar?

ııı lama bir hastalık değil bir bozukluktur. Bu sebeple kişi, kendiliğinden dahi düzeltebilir. Bunun için hergün dışından ve hitap eder tarzda kitap okumak yeterli olacaktır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?