Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Pınar Ergül: Çocuklarda Kusma

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/09 10:37 •

Kusma aileleri korkutan bir yakınma. Çocuğun her yediğini veya içtiğini hemen kusması aileyi panikletiyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Pınar Ergül: Çocuklarda Kusma

Havaların giderek ısınmaya başladığı bu günlerde kreş ve ana okullarında kusma vakaları arttı.Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Pınar Ergül Tahlil.com okuyucuları için çocuklarda kusma ve kusan çocuklara anne babaların ne yapmaları gerektiğine açıklık getirdi.   

Bugünlerde kreşlerde kusma yakınmalarının sık görüldüğünü belirten Dr. Pınar Ergül ilkbahar ayları ile birlikte entero viral enfeksiyonların görülmeye başlandığını bildirdi. Kusma aileleri korkutan bir yakınma. Çocuğun her yediğini veya içtiğini hemen kusması aileyi panikletiyor. Kusmalarda genel prensip çocuğa verilecek sıvıyı yudum yudum az az vermektir. Bir bardak suyu bir dikişte içerse ,arkasından hemen kusar. Nasıl serumlar damara damla damla gidiyor. Öyle yavaş yavaş içilmesi kusmayı azaltır.

Kusma için çocuk yaş grubunda ilaç kullanmak pek doğru değil. Bazen fitiller işe yarayabilir. Kusan bir çocuğa ağızdan bir ilaç söylemekte çok mantıklı değil. Eğer çok çaresizsek hastaneye gidip bir serum takılabilir. Şunu unutmamak gerekir. Ağızdan alınacak sıvı her zaman daha etkilidir. Daha çabuk bir iyileşme sağlar. Aileler çocuğun hiçbir şey yemediğinden devamlı kustuğundan muzdarip oluyorlar. Çocuk yemeyerek kendini koruyor. Bu durumda çocuğa yamak yemeye zorlamamak lazım. Arka arkaya gelen kusmalardan sonra, çok kötü kokulu su gibi bir kaka da yapıldı mı bilin ki çocuğunuz Rota virus enfeksiyonu geçiriyor. Tedavide sadece destek gerekiyor.

Kusmada Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Kusma vücut için bir savunma mekanizmasıdır. Sistemler arasında vücudun en fazla enerji sarf ettiği sistem, sindirim sistemidir. Özellikle mide kaynaklı bir rahatsızlık varsa bu durumda dışarıdan gelen yiyecekler vücut tarafından kabul edilmez ve midenin sert bir şekilde kasılmasıyla gelen besinler tekrar dışarı gönderilir. Kusma esnasında duyulan öğürtü sesi de bundan kaynaklanır.

Kusma bir savunma sistemi olduğu için genel olarak vücuda bir zararı yoktur. Ancak buradaki problem vücudun beslenemiyor olmasıdır. Dolayısıyla çocuk besinsizlikten dolayı halsizlik yaşıyorsa o zaman serum desteği verilmelidir. Özellikle susuz kalan vücut daha halsiz kalacaktır.

Kusma ve ishal birlikte görülüyorsa bu da vücudun bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Bu durumda da doktora başvurulmalı, gerekli tahliller yapıldıktan sonra tedavi alınmalıdır. Buradaki en önemli husus da su kaybını engellemek adına bol su içmektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?